To moje określenie na coś co przy pierwszym łyku jest słodkie a wytrawnością pozostaje w przełyku Przepraszam, nie doprecyzowałam mojej uwagi
Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ
Collapse
X
-
Spoko, douczy Cię Sensor 14 maja
Comment
-
-
Jeśli wyjdzie słodko-wytrawne i będzie to piwo to będę szczęśliwy, ale w przypadku gdy powtórzą się efekty smakowo zapachowe z ostatnich warek to przeżyję chyba załamanie newowe, albo będę to sprzedawać jako napój winopodobny okolicznym amatorom tych napojów . Za gratulacje jestem oczywiście wdzięczny, ale nie dziękuję
Comment
-
-
Warka 10
Trochę zamarudziłem, bo 22.04.2006 zmierzyliśmy się po raz trzeci z piwem pszenicznym.
Skład:
Słód Pilzneński 2,5 kg
Słód Pszeniczny 2,8 kg
Chmiel Lubelski 40 g
drożdże - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Warzenie wyglądało tak:
Słód pszeniczny 15 min w 44ºC podgrzanie do 64ºC i dodanie słodu pilzneńskiego. Następnie po zamieszaniu odebraliśmy 1/3 zacieru do drugiego gara. W głównym naczyniu miała miejsce przerwa 30 min w temp. 62ºC, natomiast dekokt podgrzaliśmy do 72ºC, w której to temperaturze pobył sobie przez 10 min, po przerwie został zagotowany i dodany do głównego gara zwiękrzając w nim temperaturę do ok 68ºC do 72 musieliśmy zacier dogrzać.
Filtracja przebiegła dość sprawnie.
Chmielenie 20g lubelskiego przez 60 min + 20g lubelskiego przez 10 min.
Po schłodzeniu, przelaniu do fermentatora i zadaniu drożdżami przenieśliśmy przyszłe piwo do piwnicy gdzie w temp. 16ºC podlega cudownej fermentacji. Wyszło tego 26l o BLG równym 13.
Mam nadzieję, że tym razem wyczuję posmak goździków a nie cytryny jak to ostatnio nam wyszło.
Comment
-
-
Warka 12
Witam,
Po długiej przerwie :-) postanowiliśmy wykonać kolejną warkę.
Tym razem będzie Pils.
Skład:
Słód Monachijski 0,5 kg
Słód Pilzneński 4,5 kg
Chmiel Oktawia 50 g 70 min
Chmiel Lubelski 50 g 20 min
Warka 10 i 11 to były Piwa pszeniczne uwarzonew czerwcu 2006 r. których opisów niestety nie zamieściliśmy na forum.
R-1
Comment
-
-
Warka 12
Wyszło 19 litrów Piwa o Blg = 13.
Ciekawostką jest to, że do składu przemyciła się karteczka, która była przyczepiona do woreczka z chmielem aromatycznym, zapomniałem o niej i dodałem ją podczas chmielenia.
Zauważyłem to wczoraj, gdy sprawdzałem jak zastartowały drożdże. Nieźle się zdziwiłem gdy na pianie unosiła się wymięta karteczka z napisem "aromat"
Comment
-
-
Warka 14
Witam,
Piątego stycznia uwarzyliśmy 14-stą warkę.
Chcieliśmy stworzyć coś podobnego do "Koźlaka".
Skład:
Słód Pilzneński 2,5 kg
Słód Monachijski 1,7 kg
Słód Karmelowy 0,6 kg
Słód Carapils 0,3 kg
Słód Caramunich 0,3 kg
Chmiel Lubelski 50 g
Cukier brązowy (trzcinowy) 1 kg
Drożdże - Wyeast 2000 Budwar Lager
Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
Przerwa dekstrynująca 72°C/40 minut
Chmielenie 30 min.
Ekstrakt 17 Blg
Comment
-
-
Warka 15
Witam,
w ostatnią sobotę, czyli 16 lutego, zebraliśmy wszystkie słody jakie pozostały w naszych kuchniach i piwnicach.
Poddaliśmy je obróbce, która ma zapewnić powstanie pysznego Piwa.
Skład:
Słód Pilzneński 2,7 kg
Słód Monachijski 1,2 kg
Słód Karmelowy 0,4 kg
Słód Carapils 0,7 kg
Słód Caramunich 0,2 kg
Słód barwiący 0,3 kg
Chmiel Lubelski 22 g
Chmiel Oktawia 50 g
miód lipowy 1 l
Drożdże - Wyeast 2000 Budwar Lager - z poprzedniej warki
Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
Przerwa dekstrynująca 72°C/45 minut
Chmielenie
Oktawia 50 min
Lubelski 15
Otrzymana zawartość ekstraktu 16 Blg
Comment
-
-
Waarka 16
Jakoś około 8 marca uwarzyliśmy kolejne Piwko.
Skład:
Słód Pilzneński 4 kg
Słód Wiedeński 1 kg
Słód Karmelowy 0,8 kg
Słód Carapils 0,8 kg
Słód Caracrystal 0,5 kg
kolendra 10 g
Chmiel Oktawia 50 g
Chmiel Hallertau Hersbruecker 30 g
Cukier brązowy 0,5 kg
Drożdże - Wyeast 3787 Trappist High Gravity
Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
Przerwa dekstrynująca 72°C/45 minut
Chmielenie
Oktawia 90 min
Hallertau Hersbruecker 30 min
Otrzymana zawartość ekstraktu 17 Blg
Zbyt mocno ześrutowaliśmy słód, tak długo nie filtrowało się żadne piwo, które do tej pory zrobiliśmy
Comment
-
Comment