Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #46
    To moje określenie na coś co przy pierwszym łyku jest słodkie a wytrawnością pozostaje w przełyku Przepraszam, nie doprecyzowałam mojej uwagi

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Spoko, douczy Cię Sensor 14 maja
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Przepraszam, będę Krzysiem...
        Pewna jesteś? Potrzebujesz nabawić się jakichś wrogów?

        Comment

        • R-1
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.08
          • 39

          #49
          Jeśli wyjdzie słodko-wytrawne i będzie to piwo to będę szczęśliwy, ale w przypadku gdy powtórzą się efekty smakowo zapachowe z ostatnich warek to przeżyję chyba załamanie newowe, albo będę to sprzedawać jako napój winopodobny okolicznym amatorom tych napojów . Za gratulacje jestem oczywiście wdzięczny, ale nie dziękuję

          Comment

          • R-1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.08
            • 39

            #50
            Warka 10

            Trochę zamarudziłem, bo 22.04.2006 zmierzyliśmy się po raz trzeci z piwem pszenicznym.

            Skład:
            Słód Pilzneński 2,5 kg
            Słód Pszeniczny 2,8 kg
            Chmiel Lubelski 40 g
            drożdże - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

            Warzenie wyglądało tak:
            Słód pszeniczny 15 min w 44ºC podgrzanie do 64ºC i dodanie słodu pilzneńskiego. Następnie po zamieszaniu odebraliśmy 1/3 zacieru do drugiego gara. W głównym naczyniu miała miejsce przerwa 30 min w temp. 62ºC, natomiast dekokt podgrzaliśmy do 72ºC, w której to temperaturze pobył sobie przez 10 min, po przerwie został zagotowany i dodany do głównego gara zwiękrzając w nim temperaturę do ok 68ºC do 72 musieliśmy zacier dogrzać.
            Filtracja przebiegła dość sprawnie.
            Chmielenie 20g lubelskiego przez 60 min + 20g lubelskiego przez 10 min.
            Po schłodzeniu, przelaniu do fermentatora i zadaniu drożdżami przenieśliśmy przyszłe piwo do piwnicy gdzie w temp. 16ºC podlega cudownej fermentacji. Wyszło tego 26l o BLG równym 13.

            Mam nadzieję, że tym razem wyczuję posmak goździków a nie cytryny jak to ostatnio nam wyszło.

            Comment

            • R-1
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.08
              • 39

              #51
              Warka 9

              Jak sprawdzałem smak bezpośrednio przed zabutelkowaniem to wyczułem lekką nutkę kaszankową , to pewnie z tego miodu gryczanego.

              Comment

              • R-1
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.08
                • 39

                #52
                Boję się, że zapeszę, ale przy zlewaniu piwa na cichą poddaliśmy naszego pszeniczniaka mikrodegustacji i...
                Ludzie... wyczułem posmaki goździkowe!!!

                Comment

                • Titus_Fox
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.10
                  • 400

                  #53
                  pogratulować, wykaż się tylko cierpliwością, żeby coś zostało na czerwiec

                  Comment

                  • R-1
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.08
                    • 39

                    #54
                    Warka 12

                    Witam,

                    Po długiej przerwie :-) postanowiliśmy wykonać kolejną warkę.
                    Tym razem będzie Pils.

                    Skład:

                    Słód Monachijski 0,5 kg
                    Słód Pilzneński 4,5 kg

                    Chmiel Oktawia 50 g 70 min
                    Chmiel Lubelski 50 g 20 min

                    Warka 10 i 11 to były Piwa pszeniczne uwarzonew czerwcu 2006 r. których opisów niestety nie zamieściliśmy na forum.

                    R-1

                    Comment

                    • R-1
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.08
                      • 39

                      #55
                      Warka 12

                      Wyszło 19 litrów Piwa o Blg = 13.

                      Ciekawostką jest to, że do składu przemyciła się karteczka, która była przyczepiona do woreczka z chmielem aromatycznym, zapomniałem o niej i dodałem ją podczas chmielenia.
                      Zauważyłem to wczoraj, gdy sprawdzałem jak zastartowały drożdże. Nieźle się zdziwiłem gdy na pianie unosiła się wymięta karteczka z napisem "aromat"

                      Comment

                      • R-1
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.08
                        • 39

                        #56
                        Warka 14

                        Witam,
                        Piątego stycznia uwarzyliśmy 14-stą warkę.
                        Chcieliśmy stworzyć coś podobnego do "Koźlaka".

                        Skład:

                        Słód Pilzneński 2,5 kg
                        Słód Monachijski 1,7 kg
                        Słód Karmelowy 0,6 kg
                        Słód Carapils 0,3 kg
                        Słód Caramunich 0,3 kg

                        Chmiel Lubelski 50 g
                        Cukier brązowy (trzcinowy) 1 kg

                        Drożdże - Wyeast 2000 Budwar Lager

                        Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
                        Przerwa dekstrynująca 72°C/40 minut

                        Chmielenie 30 min.

                        Ekstrakt 17 Blg

                        Comment

                        • R-1
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.08
                          • 39

                          #57
                          Warka 15

                          Witam,

                          w ostatnią sobotę, czyli 16 lutego, zebraliśmy wszystkie słody jakie pozostały w naszych kuchniach i piwnicach.
                          Poddaliśmy je obróbce, która ma zapewnić powstanie pysznego Piwa.

                          Skład:

                          Słód Pilzneński 2,7 kg
                          Słód Monachijski 1,2 kg
                          Słód Karmelowy 0,4 kg
                          Słód Carapils 0,7 kg
                          Słód Caramunich 0,2 kg
                          Słód barwiący 0,3 kg

                          Chmiel Lubelski 22 g
                          Chmiel Oktawia 50 g

                          miód lipowy 1 l

                          Drożdże - Wyeast 2000 Budwar Lager - z poprzedniej warki

                          Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
                          Przerwa dekstrynująca 72°C/45 minut

                          Chmielenie
                          Oktawia 50 min
                          Lubelski 15

                          Otrzymana zawartość ekstraktu 16 Blg

                          Comment

                          • R-1
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.08
                            • 39

                            #58
                            Waarka 16

                            Jakoś około 8 marca uwarzyliśmy kolejne Piwko.

                            Skład:

                            Słód Pilzneński 4 kg
                            Słód Wiedeński 1 kg
                            Słód Karmelowy 0,8 kg
                            Słód Carapils 0,8 kg
                            Słód Caracrystal 0,5 kg

                            kolendra 10 g

                            Chmiel Oktawia 50 g
                            Chmiel Hallertau Hersbruecker 30 g

                            Cukier brązowy 0,5 kg

                            Drożdże - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

                            Przerwa scukrzająca 62°C/30 minut
                            Przerwa dekstrynująca 72°C/45 minut

                            Chmielenie
                            Oktawia 90 min
                            Hallertau Hersbruecker 30 min

                            Otrzymana zawartość ekstraktu 17 Blg

                            Zbyt mocno ześrutowaliśmy słód, tak długo nie filtrowało się żadne piwo, które do tej pory zrobiliśmy

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X