Moje browarzenie - czyli jak popełniam kolejną warkę.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Moje browarzenie - czyli jak popełniam kolejną warkę.

    Witam Wszystkich,

    Śladem znakomitych koleżanek i kolegów postanowiłem opisywać swoje browarzenia, zarówno te udane, jak i te mniej udane. Mam na koncie dopiero 12 warek (11 all grain), więc wszystkie komentarze są mile widziane. Jestem zadeklarowanym miłośnikiem weizenów, wiec oprócz innych piw, sporo tu będzie właśnie na ich temat.

    Przy okazji chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy do tej pory mi pomogli i przeprosić tych, których wkurzyłem (jakoś, kiedyś).

    Pozdrawiam

    Rafał
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #2
    Dunkel Weizen, jak się patrzy.

    Witam ponownie,

    Niniejsze piwko wyszło całkiem sympatyczne i godne powtórzenia, no może z małymi poprawkami . Można byłoby zrobić je jeszcze o ton ciemniejsze i może ciut mniej goryczkowe, ale to kwestia gustu.

    Dunkel Weizen

    Składniki:

    Słód Pszeniczny 2 kg
    Słód Monachijski 1 kg
    Słód Pilzneński 1 kg
    Słód karmelowy jasny 0,4 kg
    Chmiel Lubelski 35 g
    Drożdże Wyeast #3068 1 opk.

    Zacieranie:

    Dekokt (wyłącznie słód pszeniczny)
    44’C - 15 min
    74’C - 10 min
    Gotowanie - 15 min

    Słody jęczmienne
    64’C - 30 min

    Dodanie dekoktu i podniesienie temp. całości do 72’C aż do ujemnej próby jodowej

    Gotowanie:
    60 min. Chmiel na początku gotowania.

    Pozdrawiam
    B
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #3
      Jak dochmielić na początku burzliwej fermentacji?

      Witam,

      Sorry, że nie odrobiłem lekcji z tego tematu na forum, ale potrzebuję rady, na gwałt. Jakimś cudem uważyłem 30l / 12'Blg Pilsa i tylko nieznacznie zwiększyłem dawkę granulatu względem oryginalnej receptury. Teraz czuć, że pasowało było dać nie 60g Marynki, a 75g na tą ilość piwa. Czy jeżeli oddzielnie zagotuję 1l wody razem z 120g suchego ekstraktu (lub 0,5l / 60g) i do tego dodam 15g Marynki, następnie wszystko zagotuję około 20-30 min, ostudzę i zleję wywar, to będzie ok? Tzn., czy taki ekstrakt chmielu można zadać na początku fermentacji burzliwej, 6 godzin po zadaniu drożdży?

      Jeżeli są inne sposoby, to proszę b. o radę,
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Możesz tak zrobić, choć pewnie nie uzyskasz takiej goryczki, jak gdybyś dał od razu całe 75 g. Kiedyś zrobiłem podobnie i było zupełnie OK.

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #5
          To może dodać 25g, biorąc pod uwagę, że czas jest krótszy? Tylko, żeby nie waliło zielskiem na końcu. Było, nie było, Marynka też ma swój aromat, i to całkiem intensywny. Albo wydłużyć czas gotowania?
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #6
            Ja bym tak zostawił. Lepiej niedochmielić (co w tym przypadku jest raczej wykluczone) niż przechmielić.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
              Witam,

              Sorry, że nie odrobiłem lekcji z tego tematu na forum, ale potrzebuję rady, na gwałt. Jakimś cudem uważyłem 30l / 12'Blg Pilsa i tylko nieznacznie zwiększyłem dawkę granulatu względem oryginalnej receptury. Teraz czuć, że pasowało było dać nie 60g Marynki, a 75g na tą ilość piwa. Czy jeżeli oddzielnie zagotuję 1l wody razem z 120g suchego ekstraktu (lub 0,5l / 60g) i do tego dodam 15g Marynki, następnie wszystko zagotuję około 20-30 min, ostudzę i zleję wywar, to będzie ok? Tzn., czy taki ekstrakt chmielu można zadać na początku fermentacji burzliwej, 6 godzin po zadaniu drożdży?
              Pewnie, że można, ale chmiel wywiera wpływ na piwo całym swym jestestwem, nie tylko alfakwasami. Wynika z tego, że:
              1. chmiel POWINIEN być gotowany z całą brzeczką, wtedy odpowiednio ekstrahuje się, tworzy izoalfakwasy i strąca osady białkowo - garbnikowe,
              2. Ugotowanie chmielu w części brzeczki nada jej inne właściwości, niż pozostałej części brzeczki. W pewnym zakresie można to zniwelować przez kupażowanie, ale w skrajnych przypadkach można "pozbawić" się znacznej ilości chmielu, poprzez jego oddziaływanie na niewielką tylko część brzeczki.

              Wniosek Wielkiego B:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki B
              Lepiej niedochmielić, niż przechmielić
              w tym przypadku jest szczególnie słuszny.
              Last edited by Krzysiu; 2005-11-12, 15:40.

              Comment

              • Browarzyciel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.08
                • 357

                #8
                Macie rację, człowiek uczy się na błędach. Bedzie rześkie i mniej goryczkowe Pozdrawiam i dziękuję za radę.
                BROWARZYCIEL
                Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                eventy dla firm

                Comment

                • Browarzyciel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.08
                  • 357

                  #9
                  "Terminator" - Dopplebock

                  Witam,

                  Będzie to długi proces, ale chyba warty opisywania, przynajmniej do momentu zabutelkowania, a później dopiero po pierwszej degustacji.

                  Piwo jak większość Dopplebock'ów nazywa się ..., jak się nazywa i kończy się na "...tor". Blg początkowe 21' więc fermentacja burzliwa potrwa, podejrzewam, około 14 dni w temp. około 8'C, a cicha około 3-4 tygodnie.

                  Cele:

                  Mocne piwo o wybitnie słodowym charakterze ciemno-rubinowej barwie, średnio goryczkowe (z tendencją w stronę lekko), bardzo klarowne.

                  W skład zasypu wchodzą:

                  Słody jasne (Wiedeński, Monachijski)
                  Słody karmelowe (w tym dające barwę czerwoną)
                  Słód palony (ciut)

                  Dodatkowo stężenie uzyskano dodając cukier czcinowy i ekstrakt w syropie.
                  Użyłem silnej gęstwy drożdży Wyeast Pils Lager.

                  Jutro dopiszę szczegóły,

                  BROWARZYCIEL
                  Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                  eventy dla firm

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                    Blg początkowe 21'
                    To już chyba Tripelbock
                    Ale ten cukier trzcinowy mnie trochę rozczarował. Jak już robić tak szlachetne i stanowiące wyzwanie piwo, to zgodnie z prawem czystości.
                    Niemniej, udanej fermentacji i efektu finalnego!

                    Comment

                    • Browarzyciel
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.08
                      • 357

                      #11
                      No cóż, koszerne nie będzie miałem do wyboru, albo uzupełnić ekstraktem w syropie albo zastosować inny "cukier". Dodałem jedynie 250g cukru trzcinowego oraz oczywiście 1,8 kg ekstraktu. Normalny cukier nic prócz alkoholu by nam nie dał, więc zdecydowałem poeksperymentować. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Z tego co pamiętam to dopplebock'i zaczynają się, albo raczej kończą na 23 Blg.

                      Dzięki za zainteresowanie
                      BROWARZYCIEL
                      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                      eventy dla firm

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Doppelbocki zaczynają się na 18 Blg. Kończą faktycznie na 23.
                        Z cukrem oczywiście żartowałem, w końcu to Ty jesteś piwowarem i możesz zrobić co Ci się żywnie podoba. Zresztą piwona pewno będzie pycha

                        Comment

                        • Browarzyciel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.08
                          • 357

                          #13
                          Masz u mnie butelkę ale Mikołaj przyniesie Ci ją dopiero na Święta 2007, musi poleżeć, sam rozumiesz
                          BROWARZYCIEL
                          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                          eventy dla firm

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                            Masz u mnie butelkę ale Mikołaj przyniesie Ci ją dopiero na Święta 2007, musi poleżeć, sam rozumiesz
                            Dziękuję A z tego co pamiętam, to coś już chyba u Ciebie miałem zaklepanego? Bodaj pszeniczniaka z wielokrotną dekokcją?

                            Comment

                            • Browarzyciel
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.08
                              • 357

                              #15
                              Skład surowcowy:

                              Słód Wiedeński - 2 kg
                              Słód Monachijski I - 2 kg
                              Caramunich II - 0,3 kg
                              Caraaroma - 0,3 kg
                              Carared - 0,2 kg
                              Caraamber - 0,2 kg
                              Melanoidowy - 0,2 kg
                              Carafa III - 0,05 kg (ekstrakcja na zimno)
                              Ekstrakt jasny - 1,8 kg
                              Cukier trzcinowy - 0,25 kg

                              Chmiel Marynka - 35 g granulat
                              Mech irlandzki - 1 łyżeczka (3-5g)
                              BROWARZYCIEL
                              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                              eventy dla firm

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X