Moje browarzenie - czyli jak popełniam kolejną warkę.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #16
    Dopplebock "Terminator"

    Fermentacja burzliwa trwała 3 tygodnie i jeden dzień w temp. 6'C. Blg zjechało z 21' do 8'. Teraz czas na f. cichą, która potrwa około 4 tyg. Mam nadzieję, że blg obniży się do 6-7'. Próba organoleptyczna wyszła pozytywnie, więc może wyjść całkiem dobre piwko, o ile coś się nie stanie złego.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #17
      To już 750 butelek.

      Witam all,

      Niniejszym mam przyjemność zakomunikować, że jubileuszowa 750 butelka została zakapslowana i dojrzewa w piwniczce
      Tym samym wykonano 50% planu! Cel browaru Ralph, to leżakujący zapas 1500 butelek.
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #18
        Sterylizator do butelek

        Właśnie nowy sprzęt wjechał do browaru. Sterylizator na 49 butelek z programatorem, termostatem, etc. Zasilanie 380V. Koniec z chemią i suszeniem butelek. Zaczynamy oszczędzać czas.

        Attached Files
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #19
          Jestem w ciężkim szoku Dużo to kosztuje ?? Używane kupowałeś czy nowe ??

          - ale pytań, co

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #20
            Jest nowiutkie i jedyne w swoim rodzaju. To był projekt indywidualny, więc kosztował trochę więcej, 4.500 netto. Muszę dużo pizzy w nim odgrzać, żeby sie zamortyzował

            Ale ma też plusy, he he he

            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              #21
              A jednak wystartowały.

              Pierwsze odmrożone drożdże płynne Pils LGR pracują w fermentorze. Nie obyło sie jednak bez kłopotów. Starter ruszył nawet sprawnie, ale po dodaniu drożdży do 30 l. brzeczki 11 blg, 18'C, czekałem aż 4 dni by fermentacja ruszyła na dobre. Może powinienem pozwolić popracować im w tych 18'C przez 1-2 dni, a później dopiero przenieść do piwnicy w temp. 6'C?
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10813

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                czekałem aż 4 dni by fermentacja ruszyła na dobre. Może powinienem pozwolić popracować im w tych 18'C przez 1-2 dni, a później dopiero przenieść do piwnicy w temp. 6'C?
                na pewno ruszyły by wcześniej ,kiedyś też od razu niosłem do piwnicy i byly kłopoty ze startem ale po przeniesieniu w cieplejsze miejsce startowaly
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Browarzyciel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.08
                  • 357

                  #23
                  Wogóle, to coś nie halo jest z tą warką. Fermentacja niby burzliwa, ale piana jakby cieniutka, nie jest zbyt wysoka i bardzo czysta (bez typowych chmielowych żywic), nawet prześwituje miejscami lustro brzeczki/piwa. Wspomnę, że objętość 30 litrów i 10,5 - 11' Blg początkowe.
                  BROWARZYCIEL
                  Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                  eventy dla firm

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                    Może powinienem pozwolić popracować im w tych 18'C przez 1-2 dni, a później dopiero przenieść do piwnicy w temp. 6'C?
                    Zdaje się, że wszyscy tak właśnie robia - zostawiają w wyższej temperaturze, dopóki drożdże ni eruszą i dopiero potem do lochu
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Browarzyciel
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.08
                      • 357

                      #25
                      Następnym razem tak zrobię. A może te odrożone drożdże, to jakieś rachityczne mutanty, he he
                      BROWARZYCIEL
                      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                      eventy dla firm

                      Comment

                      • Browarzyciel
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2005.08
                        • 357

                        #26
                        odmrożone, sorry
                        BROWARZYCIEL
                        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                        eventy dla firm

                        Comment

                        • Browarzyciel
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.08
                          • 357

                          #27
                          PIWO GRYCZANE

                          Coś nowego,

                          Piwo ma być dolnej fermentacji, pełne 14'blg, kolor ciemnego bursztynu, aromat gryczany. Niewątpliwie w stylu „eksperyment”, ale może być ciekawy. W zasypie zastosowałem głównie słody: Wiedeński, Monachijski I i II, trochę karmelowych i 400 g płatków błyskawicznych gryczanych. Do tego niewielki dodatek 250 g aromatycznego miodu gryczanego na etapie gotowania i ...

                          ... podczas zacierania piękne gryczane zapachy. Filtracja dramat (!) ale poszło, gotowanie również odwdzięczało się pięknym aromatem ale po wystudzeniu bardziej już przebijał chmiel. Mam nadzieję jednak, że w finalnym produkcie, smak gryki będzie wyczuwalny.

                          BROWARZYCIEL
                          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                          eventy dla firm

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                            ...400 g płatków błyskawicznych gryczanych. Do tego niewielki dodatek 250 g aromatycznego miodu gryczanego na etapie gotowania i ...
                            Też zrobiłęm piwo z płatkami gryczanymi. Dałem je w ilości 1/3 zasypu. Filtrowało się fatalnie, pachniało ładnie, ale w gotowym piwie gryka nie jest jakoś wybitnie wyczuwalna. Daje jednak fajny posmaczek, więc polecam ją jako skłądnik

                            Comment

                            • Browarzyciel
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.08
                              • 357

                              #29
                              1/3 dodatku niesłodowego to sporo! Długo zacierałeś? Ciekaw jestem ile można dać maksymalnie płatków gryczanych, żeby wyciągnąć maximum smaku. Szkoda, że nie czuć bardzo gryki w Twoim piwie. W moim też pewnie nie będzie jej dużo, zobaczymy. Może trzeba np. więcej miodu gryczanego dać. Ma najbardziej aromatyczny i ostry smak ze wszystkich miodów.

                              Pozdrawiam
                              BROWARZYCIEL
                              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                              eventy dla firm

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #30
                                A swoją drogą, to piwa z gryką mają jakichś swój osobny styl, na którego recepturze je warzysz, czy to raczej domowa receptura autorska ?

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                                  darekd
                                  Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                                  https://selsky-pivovarek.cz/

                                  "Czech-American Amber Ale"
                                  13,5% ekstr.
                                  5,3% alk.

                                  Słód czeski, chmiel amerykański

                                  Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                                  2024-10-30, 01:53
                                • darekd
                                  Lubrow, Eclaron Pils
                                  darekd
                                  Ekstr. 12%
                                  Alk. 5,1%

                                  Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                                  W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                                  Bez filtracji i pasteryzacji
                                  ...
                                  2024-09-18, 18:07
                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 06:14
                                • darekd
                                  Lubrow, Sladkový
                                  darekd
                                  Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                                  Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                                  2025-04-14, 00:51
                                • anteks
                                  Wąsowo, Karczmarka
                                  anteks
                                  Browar Wąsowo - Karczmarka.
                                  4.9%obj 12blg Piwo pszeniczne niepasteryzowane, niefiltrowane
                                  Skład
                                  Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
                                  2025-03-28, 20:57
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...