Moje browarzenie - czyli jak popełniam kolejną warkę.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #31
    Tak jak wspomniałem, jest to "eksperyment" zresztą prawie wszystkie z moich piw są wg. własnej koncepcji. Większość jednak trafia w jakiś styl, ale to z gryką to eksperyment "pełną gembą". Może można by to podciągnąć pod Marcowe, jako, że ma 14blg, dolniak i robione w Marcu, he he. Użyte słody oraz kolor, jednak troche się z tym kłócą.

    Było nie było, może będzie smaczne

    Pzdr
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #32
      1/3 zasypu to z tego co wyczytałem w paru miejscach maksymalna rozsądna dawka surowca niesłodowego. A zacierałem tylko 45 minut w 66 stopniach - zazwyczaj stosuję tylko jedną, "angielską" przerwę.

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #33
        Chyba coś spieprzyłem.

        Przy wysładzaniu młóta, nieopacznie raz wysłodziłem wrzącą wodą. Boję się, że jakieś resztki skrobi mogły skleikować i dlatego podczas warzenia, nie zaobserwowałem wyraźnego przełomu, czyli, że nie było dużych kawałków gorącego osadu. Co prawda, przy filtrowaniu pielucha jak zwykle się zatykała, ale brzeczka pozostała mocno mętna (mocniej chyba niż zwykle) i obawiam się, by takie nie było i piwo. Z drugiej strony jednak, słód był drobno ześrutowany, więc obawa o pozostałą skrobię może jest przesadzona. Czy ktoś miał podobne doświadczenie?
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #34
          Wczoraj była pierwsza próba piwa gryczanego. Jestem bardzo mile zaskoczony. Piękny bursztynowy kolor, lagerowa szlachetność i wyraźne ale nie narzucające się posmaki gryczane. Naprawdę pyszne piwo! Obawiam się tylko, że z czasem dojrzewania, posmaki gryczane będą zanikać. Na razie jest ok.

          Następne będzie jeszcze mocniej potraktowane gryką.

          Pzdr.
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #35
            1.200 butelek w piwniczce

            Z nieukrywaną przyjemnością donoszę, że obecnie dojrzewa już 1.200 butelek piwka w mojej piwnicy (więc koledzy z wojska mogą już mnie odwiedzić, he he). Ponadto, kilka dni temu piwnica (4 m2) została porządnie wyizolowana i zainstalowany został agregat chłodniczy. Teraz mam tam stałe 8'C i możliwość całorocznego warzenia "dolniaków". Jeżeli ktoś, kiedyś planował wybudowanie piwniczki, służę radami.

            Pozdrawiam
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23929

              #36
              zatem marsz otwierać nowy temat ze sprawozdaniem jak krok po kroku wszystko wykonałeś, na pewno wiele osób natchnie i pomoże rozwiać różne wątpliwości z tym związane
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              Przetwarzanie...
              X