Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
Domowe piwo grodziskie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamTo nie było złośliwe. Sam mam ochote potrenować pszenice tylko brak warunków obecnie. No i gdzie dostać słody pszeniczne po rozsądnej cenie?? Bo jakoś na jednym piwki to nie sądze by się skończyło.
A jeśli chodzi o piwa pszeniczne, to grodziskie jest niemal zupełnie innym piwem niz tradycyjne niemieckie piwa pszeniczne. Zdecydowanie bliżej mu do delikatnych, klarownych Koelschów, niż do hefeweizenów.
Słody pszeniczne, na dzień dzisiejszy, kupić można jedynie w Browamatorze. Cena, moim zdaniem, nie jest az tak zabójcza. Zwłaszcza, gdybys chciał robić piwa typu kolońskiego - tu udział w zasypie słodu pszenicznego chyba nie przekracza 15 %.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BWiem, że nie było to złosliwe
A jeśli chodzi o piwa pszeniczne, to grodziskie jest niemal zupełnie innym piwem niz tradycyjne niemieckie piwa pszeniczne. Zdecydowanie bliżej mu do delikatnych, klarownych Koelschów, niż do hefeweizenów.
Słody pszeniczne, na dzień dzisiejszy, kupić można jedynie w Browamatorze. Cena, moim zdaniem, nie jest az tak zabójcza. Zwłaszcza, gdybys chciał robić piwa typu kolońskiego - tu udział w zasypie słodu pszenicznego chyba nie przekracza 15 %.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamNigdy nie warzyłem niczego z dekoktem i wolał bym od najbardziej typowych piwek zacząć a kelsze ( nie ta pisownia wiem ) to już raczej wyższa szkoła jazdy. Na razie weizeny i czeskie pilznery za wzór mam zamiar brać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BKelsze nie musisz warzyc dekokcyjnie. To raczej typowe weizeny i czeskie pilsnery wymagałyby tej metody. Natomiast Kelsze wymagają od piwowara zdecydowanie wiekszego reżimu temperaturowego - moim zdaniem najlepiej warzyć je jesienią, bo potem piwo potrzebuje coraz nizszych temperatur. Co, mam nadzieję, będzie można skutecznie zastosować do grodziskiego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BSłody pszeniczne, na dzień dzisiejszy, kupić można jedynie w Browamatorze.
Comment
-
-
Biorąc pod uwagę, że wyczerpały im się zapasy czy nie ?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamAno właśnie tam pszenicznego nie ma. Kiedy będzie nie wiadomo.
ktoś leci w kule!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
piwo grodziskie - warka nr. 7
Po miesiącu od zabutelkowania pierwsza degustacja. Piwo bardzo udane.
Ładnie się pieni, lekko opalizujące ze względu na brak klarowania żelatyną.
Ładny wędzono-owocowy zapach i taki też smak zakończony wyraźną goryczką.
Pijąc czuć, że piwo jest mocne - w końcu to 14-ka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJutro zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo a'la grodziskie 8 Blg. Wykorzystam resztkę jęczmiennego wędzonego Weyermanna. Jako że temperaturę w piwniczce mam gdzies w okolicach 13 st. C, to zaaplikuję drożdże W. 2565 Kolesch.
No i chyba trzeba będzie w końcu się zmobilizować i wreszcie samemu uwędzić jakiś słód.
Piwo nie jest klarowne, jest opalizujące - to skutek użycia drożdży Kolesch, które potrzebują dużo czasu na skłaczkowanie. Dlatego uważam, że bez użycia żelatyny nie nadają się. Czekanie pół roku na sklarowanie, przy piwie 8 Blg, nie rokuje niczego dobrego.
Reasumując: porażka.
Comment
-
Comment