Cześć Wszystkim!
Na początku serdecznie dziękuję za całą tą dyskusję. Trwała jak widzę kilka lat, ale to niesamowita dawka wiedzy na temat Grodzisza
Mój Grodzisz 8Blg właśnie kończy 5 dzień fermentacji. Po trzech BLG wynosiło 4, a ponieważ popełniłem troszkę błędów przy filtracji (moja pierwsza warka z zacieraniem) postanowiłem wtedy przelać na krótką cichą do balona po to, by pozbyć się osadów, resztek chmielu i tp.
Jutro, pojutrze chciałbytm butelkować, męczy mnie jedna kwestia - klarować, czy nie klarować. Jak to piwko wyglądało w oryginale i czy klarowanie żelatyną zmienia walory smakowe?
Roztwór żelatyny planowałem dodać do balona (balonu?) na dwa dni przed rozlewem do butelek, żeby niepotrzebnie nie zwiększać osadu w butelkach.
Pomóżcie początkującemu
Pozdrawiam,
Rafał
Na początku serdecznie dziękuję za całą tą dyskusję. Trwała jak widzę kilka lat, ale to niesamowita dawka wiedzy na temat Grodzisza

Mój Grodzisz 8Blg właśnie kończy 5 dzień fermentacji. Po trzech BLG wynosiło 4, a ponieważ popełniłem troszkę błędów przy filtracji (moja pierwsza warka z zacieraniem) postanowiłem wtedy przelać na krótką cichą do balona po to, by pozbyć się osadów, resztek chmielu i tp.
Jutro, pojutrze chciałbytm butelkować, męczy mnie jedna kwestia - klarować, czy nie klarować. Jak to piwko wyglądało w oryginale i czy klarowanie żelatyną zmienia walory smakowe?
Roztwór żelatyny planowałem dodać do balona (balonu?) na dwa dni przed rozlewem do butelek, żeby niepotrzebnie nie zwiększać osadu w butelkach.
Pomóżcie początkującemu

Pozdrawiam,
Rafał
Comment