Domowe piwo grodziskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
    Mapajak, drożdże o jakim profilu byś najbardziej polecał do tego gatunku?
    Z tych, które używałem najbardziej mi smakowało piwo na Safbrew S-33. Ale na Safale S-04 i Wyeast German Ale również jest bardzo dobre. Zdecydowanie najsłabsze było piwo na Wyeast Budvar Lager, ale to zrozumiałe - w końcu Grodziskie jest piwem górnej fermentacji.

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #77
      Pokombinuję ze szczepami WLP, zobaczymy jaki będzie efekt. Ja tego nie ocenię zapewne należycie, więc buteleczka ( albo dwie ) z każdej warki zostaną odłożone dla Ciebie.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #78
        Gdzieś był wątek o obiecujących wynikach prób z Wyeast 2565 Koelsch. Coś Wam wiadomo więcej na ten temat?
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
          Gdzieś był wątek o obiecujących wynikach prób z Wyeast 2565 Koelsch. Coś Wam wiadomo więcej na ten temat?


          #358
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            A tak, tak To ten wątek.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • pepesz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 85

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Również jestem ciekawy Twojwj opini. Koniecznie napisz, czy Ci smakowało to piwo.
              Ósemkę śmiało możesz pic już po 3 tygodniach od zakapslowania.
              Mi smakuje każde moje piwo . Oczywiście podzielę się swoimi wrażeniami. Niestety nie piłem przemysłowego piwa Grodziskiego, więc nie będę miał porównania.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                Pokombinuję ze szczepami WLP, zobaczymy jaki będzie efekt. Ja tego nie ocenię zapewne należycie, więc buteleczka ( albo dwie ) z każdej warki zostaną odłożone dla Ciebie.
                Dzięki.
                Podaj mi swój adres na PW, to wyslę Ci po butelce moich grodziskich do spróbowania.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #83
                  piwo grodziskie - warka nr. 7

                  Tym razem najmocniejsza wersja 14%-owa. Na zimowe wieczory.
                  Oryginalna receptura przewiduje spory, 20%-owy dodatek cukru buraczanego. Aby być w zgodzie z oryginałem zachowałem dodatek cukru, ale go ograniczyłem do około 11%.

                  słody (3,5 kg):
                  wędzony ........................................... 2,0 kg
                  pszenny ........................................... 1,5 kg
                  zakwaszający ................................... 0,03 kg
                  cukier buraczany ............................... 0,4 kg
                  zacieranie 70 C - 30 min
                  75 C - 30 min
                  chmiele:
                  (90 min) lubelski (g) ........................ 45 g
                  (60 min) lubelski (g) ....................... 25 g
                  drożdże: Safale S-04

                  Piwo warzyłem wczoraj. Dziś już pięknie fermentuje w temp. około 20 st. C utrzymywanej za pomocą pasa grzejnego.
                  Temperatura w piwniczce spadła już poniżej 15 st. C. Jest to ostatnie piwo grodziskie i wogóle górnej fermentacji w tym roku. Czas zajać się lagerami. Do warzenia grodziskiego powrócę w kwietniu.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #84
                    Piwo grodziskie - ciemne 16 Blg

                    I jeszcze - nie opisywane w tym temacie - piwo grodziskie ciemne.
                    To już mój wymysł. Takiego piwa w Grodzisku nie produkowano (była produkowana ciemna dwunastka, ale jej receptury nie posiadam). Podstawą jest receptura na piwo 14 Blg. Ja dodałem do tego nieco słodów karmelowych i zwiększyłem ekstrakt do 16 Blg. Powstało coś na kształt wędzonego weizenbocka.
                    Attached Files

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #85
                      piwo grodziskie - warka nr. 7

                      Piwo po czterech dniach odfermentowało do 4 Blg. Dziś idzie na krótką, 3-4 dniową fermentację cichą i potem do butelek. Tym razem bez żelatyny. Postanowiłem rzezygnować z klarowania. Drożdże Safale S-04 pięknie klarują się same.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #86
                        piwo grodziskie - warka nr. 7

                        Wczoraj zabutelkowane, bez żelatyny. Ostatecznie odfermentowało do 3,5 Blg. Zielone już jest bardzo smaczne. Dojrzewa w piwnicy w temp. 13 st. C. Degustacja po 6-8 tygodniach.

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #87
                          Grodziskie w V KPD !

                          Śmiało można powiedzieć, że dzięki sukcesom Mapajaka w odtwarzaniu marki tego piwa, znajdzie się ono wśród kategorii piw konkursowych V KPD Browamatora! I tu ukłony dla Zdroja czyli Ziemowita Fałata.

                          A tak pół żartem pół serio, to ciekaw jestem, które piwo będzie tym wzorcowym?

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #88
                            Jutro zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo a'la grodziskie 8 Blg. Wykorzystam resztkę jęczmiennego wędzonego Weyermanna. Jako że temperaturę w piwniczce mam gdzies w okolicach 13 st. C, to zaaplikuję drożdże W. 2565 Kolesch.
                            No i chyba trzeba będzie w końcu się zmobilizować i wreszcie samemu uwędzić jakiś słód.

                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                              Jutro zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo a'la grodziskie 8 Blg. Wykorzystam resztkę jęczmiennego wędzonego Weyermanna. Jako że temperaturę w piwniczce mam gdzies w okolicach 13 st. C, to zaaplikuję drożdże W. 2565 Kolesch.
                              No i chyba trzeba będzie w końcu się zmobilizować i wreszcie samemu uwędzić jakiś słód.
                              Czyżby trening przed Żywcem?? Tak pszeniczka na jesień nagle

                              Comment

                              • Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                                Czyżby trening przed Żywcem?? Tak pszeniczka na jesień nagle
                                Tak, to jest trening przed Żywcem. W końcu ideą tego konkursu jest promowanie domowej produkcji piw różnego gatunku, czemu i ja się ochoczo poddałem. A że pszeniczka na jesień? - No cóż, pszeniczka fermentowana drożdżami Koelsch wymaga temperatur na pograniczu górnej i dolnej fermentacji. Ja mam w piwnicy 13 st. C, a więc spośród piw z udziałem pszenicy do wyboru było tylko piwo a'la Koelsch lub próba z Grodziszem, którą ciagle odwlekałem.
                                Jak się powiedzie, to do sprawy powrócę wczesną wiosną, na trzy miesiące przed Żywcem

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X