Zostanie uwarzone w najbliższym tygodniu. Jeszcze nie w 100% oryginalne, ale nie chcę już dłużej zwlekać.
W pierwszej wersji różnice w stosunku do oryginału bedą następujące:
-zamiana słodu pszennego dymionego na nie dymiony a słodu jęczmiennego na jęczmienny dymiony
-użyte drożdże to Wyeast 1007 German Ale
-klarowanie w butelce żelatyną
Proces zacierania, gotowanie, fermentacja, rozlewu i kondycjonowania ściśle wg. oryginalnej instrukcji technologicznej piwa grodziskiego.
Ponieważ zbliża się zimna pora roku wybrałem wersję najmocniejszą - 14%.
Istnieją dwie wersje tego piwa - jedna zakłada większy udział słodu pszennego dymionego, druga - powsała zapewne w latach kryzysu - zmniejsza ten udział do 30%.
Ja poszedłem na kompromis - użyję równo po 2 kg słodu jęczmiennego wędzonego Wayermann i 2 kg słodu pszennego. Receptura przewiduje dodatek 20% cukru, który ograniczę do góra 10%, tak aby otrzymać ok 21-22 l brzeczki 14%.
Chmielenie - ściśle wg. instrukcji - 50 g chmielu lubelskiego. 2/3 przed zagotowaniem, 1/3 na 1 godz. przed końcem (piwo grodziskie było gotowane 2,5 godz!)
Wdzięczny będę za wszelkie uwagi, sugestie i własne przemyśenia - szczególnie piwowarów, którzy mieli okazje zapoznać się z instrukcjami technologicznymi piwa grodziskiego
W pierwszej wersji różnice w stosunku do oryginału bedą następujące:
-zamiana słodu pszennego dymionego na nie dymiony a słodu jęczmiennego na jęczmienny dymiony
-użyte drożdże to Wyeast 1007 German Ale
-klarowanie w butelce żelatyną
Proces zacierania, gotowanie, fermentacja, rozlewu i kondycjonowania ściśle wg. oryginalnej instrukcji technologicznej piwa grodziskiego.
Ponieważ zbliża się zimna pora roku wybrałem wersję najmocniejszą - 14%.
Istnieją dwie wersje tego piwa - jedna zakłada większy udział słodu pszennego dymionego, druga - powsała zapewne w latach kryzysu - zmniejsza ten udział do 30%.
Ja poszedłem na kompromis - użyję równo po 2 kg słodu jęczmiennego wędzonego Wayermann i 2 kg słodu pszennego. Receptura przewiduje dodatek 20% cukru, który ograniczę do góra 10%, tak aby otrzymać ok 21-22 l brzeczki 14%.
Chmielenie - ściśle wg. instrukcji - 50 g chmielu lubelskiego. 2/3 przed zagotowaniem, 1/3 na 1 godz. przed końcem (piwo grodziskie było gotowane 2,5 godz!)
Wdzięczny będę za wszelkie uwagi, sugestie i własne przemyśenia - szczególnie piwowarów, którzy mieli okazje zapoznać się z instrukcjami technologicznymi piwa grodziskiego
Comment