Piwo Grodziskie - warka nr 3
Kopia warki nr 1, ale dzięki lepszej wydajności zacierania powstało piwo 9 Blg
data warzenia: 03.07.2006
rozlew: 10.07.2006
FG: 2 Blg
słody (2,5 kg):
wędzony ........................................... 1,25 kg
pszenny ........................................... 1,25 kg
zacieranie 40 C - 30 min
50 C - 20 min
70 C - 30 min
75 C - 30 min
chmiele:
(90 min) lubelski (granulat) ........................ 30 g
(60 min) lubelski (szyszki) ....................... 30 g
drożdże: Wyeast 1007 German Ale
Piwo wyraźnie gorsze od dwóch poprzednich - najprawdopodobniej przez wysoką, dochodzącą do 25 st. C temperaturę fermentacji.
Dominujący smak mocno kwaskowy, wypijalne, ale przez mocny kwaskowy smak nie przebijają się nuty słodu wedzonego.
Kopia warki nr 1, ale dzięki lepszej wydajności zacierania powstało piwo 9 Blg
data warzenia: 03.07.2006
rozlew: 10.07.2006
FG: 2 Blg
słody (2,5 kg):
wędzony ........................................... 1,25 kg
pszenny ........................................... 1,25 kg
zacieranie 40 C - 30 min
50 C - 20 min
70 C - 30 min
75 C - 30 min
chmiele:
(90 min) lubelski (granulat) ........................ 30 g
(60 min) lubelski (szyszki) ....................... 30 g
drożdże: Wyeast 1007 German Ale
Piwo wyraźnie gorsze od dwóch poprzednich - najprawdopodobniej przez wysoką, dochodzącą do 25 st. C temperaturę fermentacji.
Dominujący smak mocno kwaskowy, wypijalne, ale przez mocny kwaskowy smak nie przebijają się nuty słodu wedzonego.
Comment