Domowe piwo grodziskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #61
    Piwo Grodziskie - warka nr 6.

    Po dwóch dniach fermentacja praktycznie zakończona - stężenie spadło do 3 Blg. Dziś butelkowanie.
    Zielone wydaje się łagodniejsze i mniej kwaskowe niż na S-33, ale zobaczymy co będzie jak dojrzeje.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Piwo grodziskie w wykonaniu Mapajaka mieliśmy okazję degustować na Zlocie, jak to zwykle bywa jednym smakowało, innym nie. Wg mnie jest to prześwietne piwo śniadaniowe
      Podpisuję się obiema rękami , było smaczne, dobre z rana i leczące syndrom dnia wczorajszego

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #63
        Piwo Grodziskie - warka nr. 6

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        Po dwóch dniach fermentacja praktycznie zakończona - stężenie spadło do 3 Blg. Dziś butelkowanie.
        Zielone wydaje się łagodniejsze i mniej kwaskowe niż na S-33, ale zobaczymy co będzie jak dojrzeje.
        Pierwsza degustacja po 3 tygodniach od butelkowania.
        Piwo jest już w pełni ukształtowane, idealnie klarowne, dobrze nasycone CO2, ładnie się pieni.
        Ma wspaniały wędzony zapach, zdecydowanie najlepszy ze wszystkich dotychczasowych.
        W smaku bardzo dobre. Lekko, ale wyraźnie wędzone i delikatnie kwaskowe.
        Chyba najlepsze z dotychczas uwarzonych.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #64
          Piwo Grodziskie - warka nr. 5

          Degustacja mocniejszej, 12%-wej wersji Grodzisza.
          Po 3 tygodniach - piwo wyraźnie jeszcze niedojrzałe. Jednak mocniejsza wersja potrzebuje więcej czasu niż 8%-owa wersja.
          Po 6 tygodniach - znaczna poprawa. Piwo idealnie klarowne, dobrze nasycone CO2. Pieni się bardzo ładnie, choć słabiej od słabszej wersji.
          Zapach owocowo - wędzony.
          Smak typowy piwa górnej fermentacji, mocno owocowy, delikatnie kwaskowy (od słódu pszenicznego), wędzony zakończony delikatną goryczką. Piwo bardzo treściwe, subiektywnie wydaje się, że ma więcej ekstraktu niż te 12%. Bardzo mi posmakowało.
          Dziś zacieram najmocniejszą wersję Grodziskiego - 14%-kę.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #65
            piwo grodziskie - warka nr. 6

            Tak wygląda piwo grodziskie - warka nr. 6
            Attached Files

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #66
              Zdecydowanie będę musiał w tym sezonie uwarzyć Grodzisza.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #67
                piwo grodziskie - warka nr. 5

                A tak warka nr. 5 - Grodziskie Specjalne 12 Blg
                Attached Files

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #68
                  Nie jestem birofilem, więc pytam: czy to jakaś oryginalna szklanica, czy może... ?

                  PS. Twoje dążenie do odtworzenia Grodzisza jest godne najwyższych wyrazów uznania. I choć moja osoba nie kwalifikuje się do "najwyższych wyrazów", składam najwyższe jakie mogę.
                  Pozdrawiam serdecznie.

                  Comment

                  • pepesz
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 85

                    #69
                    Kilka dni temu zakapslowałem Grodziską 8. Będzie zbliżona do Grodziskiego Nr 5 Mapajaka. Ciekawe co mi wyjdzie.

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #70
                      Mapajak, drożdże o jakim profilu byś najbardziej polecał do tego gatunku?
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                        Mapajak, drożdże o jakim profilu byś najbardziej polecał do tego gatunku?
                        Wszystko opisywał we wcześniejszych postach w tym temacie.

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #72
                          Tak, wiem, że używa German Ale'y. Acz ja sam zastanawiam się nad jakimiś belgijskimi.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #73
                            Używał początkowo German Ale, potem Safbrew S-33, a do warek nr 5 i 6: Safale S-04.
                            A co do belgijskich, to chyba nie o to chodzi. Polegałbym raczej na doświadczeniach Mapajaka. Widać, że wie co robi. Zresztą piłem jego "ósemkę" (chodzi o ekstrakt) i bardzo mile byłem zaskoczony swietnością tak lekkiego piwa.
                            Zdaje się, że w Polsce jedynym punktem odniesienia do Grodzisza są wyroby "św. Hildegardy"...

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                              Nie jestem birofilem, więc pytam: czy to jakaś oryginalna szklanica, czy może... ?
                              To oryginalna szklanica do Grodziskiego.
                              Dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepesz
                                Kilka dni temu zakapslowałem Grodziską 8. Będzie zbliżona do Grodziskiego Nr 5 Mapajaka. Ciekawe co mi wyjdzie.
                                Również jestem ciekawy Twojwj opini. Koniecznie napisz, czy Ci smakowało to piwo.
                                Ósemkę śmiało możesz pic już po 3 tygodniach od zakapslowania.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X