Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Domowe piwo grodziskie
Collapse
X
-
-
-
Pokombinuję ze szczepami WLP, zobaczymy jaki będzie efekt. Ja tego nie ocenię zapewne należycie, więc buteleczka ( albo dwie ) z każdej warki zostaną odłożone dla Ciebie.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Gdzieś był wątek o obiecujących wynikach prób z Wyeast 2565 Koelsch. Coś Wam wiadomo więcej na ten temat?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaGdzieś był wątek o obiecujących wynikach prób z Wyeast 2565 Koelsch. Coś Wam wiadomo więcej na ten temat?
#358"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakRównież jestem ciekawy Twojwj opini. Koniecznie napisz, czy Ci smakowało to piwo.
Ósemkę śmiało możesz pic już po 3 tygodniach od zakapslowania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecPokombinuję ze szczepami WLP, zobaczymy jaki będzie efekt. Ja tego nie ocenię zapewne należycie, więc buteleczka ( albo dwie ) z każdej warki zostaną odłożone dla Ciebie.
Podaj mi swój adres na PW, to wyslę Ci po butelce moich grodziskich do spróbowania.
Comment
-
-
piwo grodziskie - warka nr. 7
Tym razem najmocniejsza wersja 14%-owa. Na zimowe wieczory.
Oryginalna receptura przewiduje spory, 20%-owy dodatek cukru buraczanego. Aby być w zgodzie z oryginałem zachowałem dodatek cukru, ale go ograniczyłem do około 11%.
słody (3,5 kg):
wędzony ........................................... 2,0 kg
pszenny ........................................... 1,5 kg
zakwaszający ................................... 0,03 kg
cukier buraczany ............................... 0,4 kg
zacieranie 70 C - 30 min
75 C - 30 min
chmiele:
(90 min) lubelski (g) ........................ 45 g
(60 min) lubelski (g) ....................... 25 g
drożdże: Safale S-04
Piwo warzyłem wczoraj. Dziś już pięknie fermentuje w temp. około 20 st. C utrzymywanej za pomocą pasa grzejnego.
Temperatura w piwniczce spadła już poniżej 15 st. C. Jest to ostatnie piwo grodziskie i wogóle górnej fermentacji w tym roku. Czas zajać się lagerami. Do warzenia grodziskiego powrócę w kwietniu.
Comment
-
-
Piwo grodziskie - ciemne 16 Blg
I jeszcze - nie opisywane w tym temacie - piwo grodziskie ciemne.
To już mój wymysł. Takiego piwa w Grodzisku nie produkowano (była produkowana ciemna dwunastka, ale jej receptury nie posiadam). Podstawą jest receptura na piwo 14 Blg. Ja dodałem do tego nieco słodów karmelowych i zwiększyłem ekstrakt do 16 Blg. Powstało coś na kształt wędzonego weizenbocka.
Comment
-
-
piwo grodziskie - warka nr. 7
Piwo po czterech dniach odfermentowało do 4 Blg. Dziś idzie na krótką, 3-4 dniową fermentację cichą i potem do butelek. Tym razem bez żelatyny. Postanowiłem rzezygnować z klarowania. Drożdże Safale S-04 pięknie klarują się same.
Comment
-
-
Grodziskie w V KPD !
Śmiało można powiedzieć, że dzięki sukcesom Mapajaka w odtwarzaniu marki tego piwa, znajdzie się ono wśród kategorii piw konkursowych V KPD Browamatora! I tu ukłony dla Zdroja czyli Ziemowita Fałata.
A tak pół żartem pół serio, to ciekaw jestem, które piwo będzie tym wzorcowym?
Comment
-
-
Jutro zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo a'la grodziskie 8 Blg. Wykorzystam resztkę jęczmiennego wędzonego Weyermanna. Jako że temperaturę w piwniczce mam gdzies w okolicach 13 st. C, to zaaplikuję drożdże W. 2565 Kolesch.
No i chyba trzeba będzie w końcu się zmobilizować i wreszcie samemu uwędzić jakiś słód.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJutro zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo a'la grodziskie 8 Blg. Wykorzystam resztkę jęczmiennego wędzonego Weyermanna. Jako że temperaturę w piwniczce mam gdzies w okolicach 13 st. C, to zaaplikuję drożdże W. 2565 Kolesch.
No i chyba trzeba będzie w końcu się zmobilizować i wreszcie samemu uwędzić jakiś słód.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamCzyżby trening przed Żywcem?? Tak pszeniczka na jesień nagle
Jak się powiedzie, to do sprawy powrócę wczesną wiosną, na trzy miesiące przed Żywcem
Comment
-
Comment