Kielecki Browar Pierwszomajowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TowarzyszWieslaw
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 157

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
    Jesteś pewien, że to ten Stout? Bo mnie się wydaje, że razem kupowaliśmy ten, który był jeden dzień w promocji w BA a to był klasyczny Stout, który miał taki skład:
    Faktycznie pomyliłem opisy.
    Zmyliły mnie płatki.

    Jest to oczywiście "zwykły" stout z płatkami jeczmiennymi.

    Skład jak podał Kolomar.

    Comment

    • TowarzyszWieslaw
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 157

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
      Teraz będxzie leżakować 6 tygodni w temperaturze 14 stopni
      jakoś nie moe się zebrać żeby je przenieść do piwniczki, więc leżakuje juz tydzień w 20 stopniach . ALe dziś je zabiorę.

      Comment

      • TowarzyszWieslaw
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 157

        #33
        Warka nr 8. Pszeniczne kontratakuje

        - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg,
        - słód pilzneński 1,6 kg,
        - słód Weyermann Carahell®, 0,2 kg,
        - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat), (zużywa sie około 35 g)
        - drożdże suche do piwa pszenicznego 10 g, (niestety nie opisane co to za szczep)

        Zacieranie infuzyjne w 15 litrach wody:

        10 min w 47 stopniach
        15 min w 53 stopniach
        30 min w 63 stopniach
        i 45 min w 72 stopnich (do negetywnej próby jodowej)
        podgrzane do 78 stopni i do filtracji.

        Wysładzanie 12 litrów wody 80 stopni.

        Chmielenie: (gotowanie 80 minut)

        10g od 10 minuty gotowania
        15g od 50 minuty
        i 10 g od 75 minuty (5 minut przed końcem).

        Comment

        • TowarzyszWieslaw
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 157

          #34
          No i zawcześnie mi się kliknęło...
          Powtrówka z pszenicznego. Tym razem nie z zestawu.

          Skład
          - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg,
          - słód pilzneński 2,1 kg,
          - słód karmelowy jasny 0,2 kg,
          - chmiel aromatyczny Lubelski 15 g (granulat) i 30g szyszka
          - drożdze miały być pszeniczne z poprzedniej warki, ale nie nadawały sie do użytku więc awaryjnie poszły S-33.

          Zacieranie infuzyjne w 15 litrach wody:

          10 min w 45 stopniach
          15 min w 53 stopniach
          30 min w 63 stopniach
          w 72 stopnich (do negetywnej próby jodowej) zajęło to okolo 1,5 godziny
          podgrzane do 78 stopni i do filtracji.

          Odebrałem 1,5 litra brzeczki przedniej o gęstości 23 BLG. Odparowałem do objętości 1 litra i zapasteryzowałem w słoiku. Powstały ekstrakt posłuży do nagazowania piwa w butelkach zamiast cukru.

          Wysładzanie 12 litrów wody 80 stopni.

          Chmielenie: (gotowanie 80 minut)

          15g granulatu od 10 minuty gotowania
          15g szyszek od 50 minuty
          15 g szyszek od 75 minuty (5 minut przed końcem).

          Ekstrakt brzeczki nastawnej 13 BLG.

          Comment

          • TowarzyszWieslaw
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 157

            #35
            Pszenica powędrowała na cichą

            05-06-2006 Przetoczyłem młode piwko do drugiego fermentora na cicha fermentację.
            Przy okazji zmierzyłem BLG wyszło 5. Czyli odfermentowało niezbyt głęboko, ale wcale mi to nie przeszkadza

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 157

              #36
              Po długiej fermentacji cichej spowodowanej brakiem czasu. 25-06-2006 Stout powędrował do butelek z dodatkiem 160g cukru. Wyszło 17 butelek 0,5 l i 6 butelek 0,33l. Zapowiada się całkiem fajnie.

              Comment

              • TowarzyszWieslaw
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.10
                • 157

                #37
                Coś mi się nie podoba ten pszeniczniak. 25-06-2006 po 4 tygodniach cichej postanowiłem go zabutelkować. Przestawiłem fermentor na stół i otworzyłem żeby zdekantować piwo do drugiego. I tu zdziwienie na piwie jest piana, a piwo jest mętne. Zapach w sumie w porządku, ale BLG 3,5 a po burzliwej było 5 BLG. W smaku tak jakby lekko kwaskowe. Chyba coś złego dzieje się z tym piwkiem
                Postanowiłem jednak zaryzykować i zabutelkować dodałem wcześniej przygotowany ekstrakt słodowy i do butelek. Teraz z niecierpliwością czekam co z tego wyjdzie. Każdemu kiedyś wychodzi kwasiżur...

                Comment

                • kolomar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 175

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
                  Po długiej fermentacji cichej spowodowanej brakiem czasu. 25-06-2006 Stout powędrował do butelek z dodatkiem 160g cukru. Wyszło 17 butelek 0,5 l i 6 butelek 0,33l. Zapowiada się całkiem fajnie.
                  Coś mi się nie chce wierzyć w to, że wyszło tylko tyle butelek...

                  A za pszeniczniaka trzymam kciuki
                  Warzenie piwa

                  Comment

                  • TowarzyszWieslaw
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.10
                    • 157

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
                    Coś mi się nie chce wierzyć w to, że wyszło tylko tyle butelek...
                    Ups... pomyłka. Powinno być 37 x 0,5l i 6 x 0,33l

                    Comment

                    • TowarzyszWieslaw
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.10
                      • 157

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
                      Coś mi się nie podoba ten pszeniczniak. 25-06-2006 po 4 tygodniach cichej postanowiłem go zabutelkować. Przestawiłem fermentor na stół i otworzyłem żeby zdekantować piwo do drugiego. I tu zdziwienie na piwie jest piana, a piwo jest mętne. Zapach w sumie w porządku, ale BLG 3,5 a po burzliwej było 5 BLG. W smaku tak jakby lekko kwaskowe. Chyba coś złego dzieje się z tym piwkiem
                      Postanowiłem jednak zaryzykować i zabutelkować dodałem wcześniej przygotowany ekstrakt słodowy i do butelek. Teraz z niecierpliwością czekam co z tego wyjdzie. Każdemu kiedyś wychodzi kwasiżur...
                      Poczekałem i okazuje się ze piwko jest całkiem sympatyczne i daje się pić. Nie widać żadnych oznak zepsucia
                      Jednak chyba mam szczęście

                      Comment

                      • TowarzyszWieslaw
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.10
                        • 157

                        #41
                        Warka 9. Coś na kształt Witbier

                        Po zakupieniu książki z recepturami szanownych forumowiczów i nie tylko w BA.
                        Postanowiłem uwarzyć Witbier.
                        Przepis książkowy z braku składników trochę zmodyfikowałem:

                        Zamiast płatków pszennych błyskawicznych dodałem słodu monachijskiego w tej samej ilości.
                        a zamiast ześrutoiwanej pszenicy słód pszeniczny.
                        No i tartą skórkę z pomarańczową (niestety nie curacao)

                        Reszta zgodnie z instrukcją.
                        Buyły problemy z uzyskaniem negatywnej próby. Pewnie to przez dodatek mąki. po 3 godzinach w 66 stopnia cały czas pozytywna.
                        Dopiero po 45 minutach w 73 stopniach się udało
                        filtracja przebiegało bardzo wolno i dwukrotnie się przytkała.

                        Poza tym wszystko w porządku. Wyszło 25 litrów 12BLG i odfermentowało po burzliwej do 3 Blg. Aktualnie jeszcze tydzień na cichej .

                        Comment

                        • TowarzyszWieslaw
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.10
                          • 157

                          #42
                          Warka 10. Eksperymentalne Ale

                          Skład:
                          4 kg monachijskiego
                          1 kg pilzneńskiego
                          0,2 kg caraaroma
                          0,2 kg caraPils
                          0,2 kg karmelowego jasnego

                          Zacieranie 64 / 30min i 72/ 45min (do negatywnej próby)

                          Filtracja szybka, bez problemów.

                          Lezakuje na cichej jeszcze przez tydzien.

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #43
                            A jakimiś drożdżami to zadałeś ? Czy poszło "spontanicznie"?
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 157

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              A jakimiś drożdżami to zadałeś ? Czy poszło "spontanicznie"?
                              Drożdze oczywiście dałem
                              Były to US-56.

                              i chmiel też dałem tylko dokładnie ile napiszę jutro, bo muszę sięgnąc do notatek.

                              Comment

                              • gobong
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.04
                                • 658

                                #45
                                Drożdże te daja smak piwu chyba bardziej zblizony do tego uzyskiwanego za pomocą drozdzy dolnej fermentacji. Mało w nich smaczków zarezerwowanych dla innych drożdzy górnej fermentacji. więc naprawde "eksperymentalne ale". Patrząc na sklad zasypu piwo powinno byc jednak bardzo smaczne. Ja osobiscie bardzo polecam te drożdze dla tych, ktorym czasami przeszkadza zbyt owocowy posmak piw dolnej fermentacji.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X