Chodzilo o owocowy posmak drożdzy górnej fermentacji oczywiscie
Kielecki Browar Pierwszomajowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobongDrożdże te daja smak piwu chyba bardziej zblizony do tego uzyskiwanego za pomocą drozdzy dolnej fermentacji. Mało w nich smaczków zarezerwowanych dla innych drożdzy górnej fermentacji. więc naprawde "eksperymentalne ale".Ostatnia zmiana dokonana przez TowarzyszWieslaw; 2006-09-07, 06:51.
Comment
-
-
Tak dla uzupełnienia:
eksperymentalne Ale (chyba zmieni nazwę na "ExperymentAle"
Drożdze US-56
Chmielenie:
30 g szyszek Marynki na 60 minut
15 g szyszek Lubelskiego na 15 minut
10 g szyszek Lubelskiego na 10 minut
Wyszło 26 litrów o gęstości 12 BLG i jeden litrowy słoik koncentratu niechmielonego o BLG 22 (do użycia przy butelkowaniu).
Odfermentowało do 3,5 BLG
Comment
-
-
Warka 12. Proste Ale
Warzenie 12-11-2006. Dla uczczenia Dnia Niepodległości.
Skład:
5 kg słodu pilzneńskiego
0,2 kg słodu karmelowego jasnego
35 g chmielu goryczkowego Marynki
35 g chmielu aromatycznego Lubelskiego
Zacieranie w temperaturze 66 stopni do negatywnej próby jodowej około 100 minut.
Chmielenie 60 minut
chmiel goryczkowy na 60 minut
20 g aromatycznego na 15 minut przed końcem
15 g aromatycznego na 5 minut przed końcem
Piwo po burzliwej odfermentowało do 2 BLG (po raz pierwszy mam tak duży spadek gęstości).
Na tym piwie i poprzednim przeprowadziłem naukę odzysku drożdży.
W Experymentalnego Ale zebrałem do słoika drożdże i po kilkukrotnym przepłukaniu schowałem do lodówki. w dniu warzenia rano przygotowałem 0,5 litra wody z cukrem (8BLG) i dodałem do drożdży wyjętych z lodówki (oczywiście najpierw pozwoliłem im ogrzać się do temperatury pokojowej). Sprawdziłem, pachniały ładnie i nie było oznak zepsucia. Drożdże leżały w lodówce 1,5 miesiąca. Ruszyły po paru godzinach
Jednak nie odważyłem się wlać ich do fermentora pełnego brzeczki. Odlałem sobie do mniejszej butli 3 litry brzeczki i zaszczepiłem ją drożdżami z odzysku.
Do pozostałych dodałem wystartowane US-56 z nowej paczki.
Będę teraz mógł porównać efekty fermentują w tych samych warunkach, na tej samej brzeczce i tym samym szczepie drożdży. Jedyna różnica to odzysk jednej porcji drożdży.
Comment
-
-
Warka 14. QuQukyku - jasne górne z kukurydzą
Kolejny eksperyment.
Skład:
4 kg słód pilzneński
0,1 kg słód CaraPils
0,5 kg mąka kukurydziana
35 g chmielu goryczkowego "Marynka"
35 g chmielu aromatycznego "Lubelskiego"
Zacieranie:
Do wody (7 litrów) o temperaturze 85 stopni wsypałem mąkę kukurydziana w celu skleikowania. I to był błąd zrobiły się wielkie klusk których ni jak nie dało się rozmieszać. Trzeba było użyć miksera z rozdrabniaczem na końcu.
Po wielkich bojach zrobił się dość gęsty kleik kukurydziany. Teraz zastanawiam się czy nie lepiej było wziąć kasz kukurydzianą błyskawiczną.
Do kleiku dodałem 8 litrów wody i otrzymałem rzadki kleik o temperaturze 67 stopni.
Dodałem cały słód i zacierałem z dwoma przerwami:
65 stopni przez 30 minut
72 stopnie do negatywnej próby jodowej. zeszło około 1,5 godziny
filtrowanie przebiegło dość sprawnie, cały sekret polega na tym zeby przed wysładzaniem nie zbiło się młóto, bo mąka pozatyka wszystko szczelnie i trzeba wszystko rozmieszać i stabilizoać złoże od początku .
chmielenie:
35g Marynki na 45
20g Lubelskiego na 15 minut
15g Lubelskiego na 5 minut.
Obecnie na fementacji cichej czeka na przelanie do butelek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslawDo wody (7 litrów) o temperaturze 85 stopni wsypałem mąkę kukurydziana w celu skleikowania. I to był błąd...
Ja używam mąki "Vitacorn", jet bardzo dobrej jakości i odtłuszczona.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNajlepiej rozmieszać mąkę na sucho ze śrutą słodową, nie będzie żadnego problemu z "kluchowaniem". Mąki kukurydzianej nie trzeba kleikować. Ulega rozłożeniu bez pozostałości stałych, więc nie utrudnia w żaden sposób filtracji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Adam5Czy możesz napisać jakie Blg uzyskałeś z tego zasypu i jakich użyłeś drożdży?
Pozdrawiam Adam.
Skład piwa:
4kg słodu pilzneńskiego
0,2 kg Cara-Pils
0,5 kg mąki kukurydzianej
i wyszło w tego 23 litry 12,5 BLG.
Pozdrawiam
Comment
-
Comment