Kielecki Browar Pierwszomajowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #46
    Chodzilo o owocowy posmak drożdzy górnej fermentacji oczywiscie

    Comment

    • TowarzyszWieslaw
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 157

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
      Drożdże te daja smak piwu chyba bardziej zblizony do tego uzyskiwanego za pomocą drozdzy dolnej fermentacji. Mało w nich smaczków zarezerwowanych dla innych drożdzy górnej fermentacji. więc naprawde "eksperymentalne ale".
      Własnie dlatego jest "eksperymentalne" dodatkowo fermentowane w 18 stopniach, żeby dodatkowo ograniczyć "owoce". Taki był plan żeby je ograniczyć do minimum i dażyć w kierunku smaków dolnej fermentacji, bo póki co na lodówjkę nie mam miejsca, a różnorodność w piwniczce bardzo cenię
      Ostatnia zmiana dokonana przez TowarzyszWieslaw; 2006-09-07, 06:51.

      Comment

      • TowarzyszWieslaw
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 157

        #48
        Tak dla uzupełnienia:
        eksperymentalne Ale (chyba zmieni nazwę na "ExperymentAle"

        Drożdze US-56
        Chmielenie:
        30 g szyszek Marynki na 60 minut
        15 g szyszek Lubelskiego na 15 minut
        10 g szyszek Lubelskiego na 10 minut

        Wyszło 26 litrów o gęstości 12 BLG i jeden litrowy słoik koncentratu niechmielonego o BLG 22 (do użycia przy butelkowaniu).

        Odfermentowało do 3,5 BLG

        Comment

        • TowarzyszWieslaw
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 157

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
          Aktualnie jeszcze tydzień na cichej .
          Piwko już dawno w butelkach
          Ostatnio odbyła się degustacja. W smaku dominuje kolendra, ciężko doszukać się aromatu skórki pomarańczowej.
          Piwko jest jaśniutkie i bardzo orzeźwiające.

          Comment

          • TowarzyszWieslaw
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 157

            #50
            Warka 11. Kot domowy lekko modyfikowany

            Czas chyba trochę uaktualnić historię choroby

            Warka 11. Według przepisu "Kot domowy" z jedną modyfikacją. DOdałem 0,2 kg CaraAroma.
            fermentował na drożdżach US-56
            Obecnie dojrzewa w butelkach już od miesiąca.

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 157

              #51
              Warka 12. Proste Ale

              Warzenie 12-11-2006. Dla uczczenia Dnia Niepodległości.
              Skład:
              5 kg słodu pilzneńskiego
              0,2 kg słodu karmelowego jasnego

              35 g chmielu goryczkowego Marynki
              35 g chmielu aromatycznego Lubelskiego

              Zacieranie w temperaturze 66 stopni do negatywnej próby jodowej około 100 minut.

              Chmielenie 60 minut
              chmiel goryczkowy na 60 minut
              20 g aromatycznego na 15 minut przed końcem
              15 g aromatycznego na 5 minut przed końcem

              Piwo po burzliwej odfermentowało do 2 BLG (po raz pierwszy mam tak duży spadek gęstości).

              Na tym piwie i poprzednim przeprowadziłem naukę odzysku drożdży.
              W Experymentalnego Ale zebrałem do słoika drożdże i po kilkukrotnym przepłukaniu schowałem do lodówki. w dniu warzenia rano przygotowałem 0,5 litra wody z cukrem (8BLG) i dodałem do drożdży wyjętych z lodówki (oczywiście najpierw pozwoliłem im ogrzać się do temperatury pokojowej). Sprawdziłem, pachniały ładnie i nie było oznak zepsucia. Drożdże leżały w lodówce 1,5 miesiąca. Ruszyły po paru godzinach
              Jednak nie odważyłem się wlać ich do fermentora pełnego brzeczki. Odlałem sobie do mniejszej butli 3 litry brzeczki i zaszczepiłem ją drożdżami z odzysku.
              Do pozostałych dodałem wystartowane US-56 z nowej paczki.

              Będę teraz mógł porównać efekty fermentują w tych samych warunkach, na tej samej brzeczce i tym samym szczepie drożdży. Jedyna różnica to odzysk jednej porcji drożdży.

              Comment

              • TowarzyszWieslaw
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.10
                • 157

                #52
                28-12-2006 piwko powedrowało do butelek. Już nadaje sie do picia. Znaczących różnić międzypiwem na drożdzach z odzysku, a tym zrobionym na nowych drożdzach z torebki nie zauważyłwm.

                Comment

                • TowarzyszWieslaw
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 157

                  #53
                  Warka 13. Koelsch - kolejne starcie

                  W związku ze sprzyjającymi temperaturami i chwilą wolnego czasu w grudniu powstała kolejna odsłona koelscha. skład i zacieranie jak tak samo jak w warce nr 6. To piwko wyjątkowo mi posmakowało.

                  Comment

                  • TowarzyszWieslaw
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.10
                    • 157

                    #54
                    Warka 14. QuQukyku - jasne górne z kukurydzą

                    Kolejny eksperyment.

                    Skład:
                    4 kg słód pilzneński
                    0,1 kg słód CaraPils
                    0,5 kg mąka kukurydziana

                    35 g chmielu goryczkowego "Marynka"
                    35 g chmielu aromatycznego "Lubelskiego"

                    Zacieranie:

                    Do wody (7 litrów) o temperaturze 85 stopni wsypałem mąkę kukurydziana w celu skleikowania. I to był błąd zrobiły się wielkie klusk których ni jak nie dało się rozmieszać. Trzeba było użyć miksera z rozdrabniaczem na końcu.
                    Po wielkich bojach zrobił się dość gęsty kleik kukurydziany. Teraz zastanawiam się czy nie lepiej było wziąć kasz kukurydzianą błyskawiczną.
                    Do kleiku dodałem 8 litrów wody i otrzymałem rzadki kleik o temperaturze 67 stopni.
                    Dodałem cały słód i zacierałem z dwoma przerwami:

                    65 stopni przez 30 minut
                    72 stopnie do negatywnej próby jodowej. zeszło około 1,5 godziny

                    filtrowanie przebiegło dość sprawnie, cały sekret polega na tym zeby przed wysładzaniem nie zbiło się młóto, bo mąka pozatyka wszystko szczelnie i trzeba wszystko rozmieszać i stabilizoać złoże od początku .

                    chmielenie:
                    35g Marynki na 45
                    20g Lubelskiego na 15 minut
                    15g Lubelskiego na 5 minut.

                    Obecnie na fementacji cichej czeka na przelanie do butelek.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
                      Do wody (7 litrów) o temperaturze 85 stopni wsypałem mąkę kukurydziana w celu skleikowania. I to był błąd...
                      Najlepiej rozmieszać mąkę na sucho ze śrutą słodową, nie będzie żadnego problemu z "kluchowaniem". Mąki kukurydzianej nie trzeba kleikować. Ulega rozłożeniu bez pozostałości stałych, więc nie utrudnia w żaden sposób filtracji.

                      Ja używam mąki "Vitacorn", jet bardzo dobrej jakości i odtłuszczona.

                      Comment

                      • TowarzyszWieslaw
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.10
                        • 157

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Najlepiej rozmieszać mąkę na sucho ze śrutą słodową, nie będzie żadnego problemu z "kluchowaniem". Mąki kukurydzianej nie trzeba kleikować. Ulega rozłożeniu bez pozostałości stałych, więc nie utrudnia w żaden sposób filtracji.
                        Dzięki za radę. Będę miał to na uwadze podczas kolejnych eksperymentów.

                        Comment

                        • Adam5
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.01
                          • 23

                          #57
                          Czy możesz napisać jakie Blg uzyskałeś z tego zasypu i jakich użyłeś drożdży?
                          Pozdrawiam Adam.

                          Comment

                          • TowarzyszWieslaw
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.10
                            • 157

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Adam5
                            Czy możesz napisać jakie Blg uzyskałeś z tego zasypu i jakich użyłeś drożdży?
                            Pozdrawiam Adam.
                            Sprawdzę w domu. Odpowiem jutro.

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 157

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Adam5
                              Czy możesz napisać jakie Blg uzyskałeś z tego zasypu i jakich użyłeś drożdży?
                              Pozdrawiam Adam.
                              Przepraszam że to tak długo trwało. Ciągle brak czasu.

                              Skład piwa:
                              4kg słodu pilzneńskiego
                              0,2 kg Cara-Pils
                              0,5 kg mąki kukurydzianej

                              i wyszło w tego 23 litry 12,5 BLG.

                              Pozdrawiam

                              Comment

                              • Adam5
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2007.01
                                • 23

                                #60
                                A już myślałem że się kolega o coś obraził.
                                Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
                                Zdrówko kolegi.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X