No i stało się! Po ponad roku dojrzewania do samodzielnego warzenia popełniłem pierwszą warkę. Zacząłem od brewkitu Browamator Jasne Pełne. Było parę sytuacji "kryzysowych" podczas całego procesu o czym niektórzy forumowicze przekonali się otrzymując ode mnie PW z zapytaniami co? jak? i dlaczego? Najpierw miałem niepewności co do sprzętu a później myślałem, że nic z tego nie wyjdzie, bo fermentacja burzliwa nie była wcale taka jak wskazuje na to nazwa. Trwała niespełna dwie doby i piana urosła zaledwie do około 1cm. Niestety z braku dodatkowego fermentora musiałem zrezygnować z cichej. I tu pojawia się pytanie czy efektem tego może być lekki posmak drożdży, który da się odczuć? Na razie chyba następną a może i jeszcze jedną warką będzie również jasne pełne ponieważ moja żona tylko do takiego piwa jest przekonana a do mojego nowego hobby podchodzi jak na razie z dystansem i muszę ją ugłaskać tymże piwkiem. Na razie mówi że dobre jest.
Browar Wodnik
Collapse
X
-
Ruszyła druga warka. Jeszcze z brewkitu ale to ostatnie takie warzenie. Decyzja zapadła. Czas na zacieranie. Jeszcze tylko wybrać co to ma być i jedziemy! Może ktoś coś poleca na pierwszy raz z procesem zacierania?Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
-
-
Łatwiej byłoby powiedzieć od czego nie powinieneś zaczynać - pszeniczne i inne trudne do filtracji narazie sobie odpuść (no może do 2 warki ). Ja zaczynałem od jasnych piw górnej fermentacji 10-12 Blg - pale ale, alt... Z resztą możesz zacząć jak chcesz, nie trzymając się konkretnego stylu.
Comment
-
-
Druga warka jakoś smakowo wyszła lepsza od pierwszej ale za to przegiąłem z cukrem w butelkach. Po otwarciu butli piana wyskakuje niemiłosiernie. Ech, człowiek uczy się na błędach.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Ciemne poszło już do butelek. No i teraz nadeszła pora na zacieranie. Zobaczymy co to z tego wyjdzie. Oczywiście cały proces i wszelkiej maści "dane techniczne" przedstawie tutaj.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
No a gdzie opis pierwszego zacieraka?? Pewnie bałeś się, że zapeszysz?
A swoją drogą - gratulacje, tak pierwszy raz zacierać bez konsultacji na forum? Przyznaj się, jakas pomoc była?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo a gdzie opis pierwszego zacieraka?? Pewnie bałeś się, że zapeszysz?
A swoją drogą - gratulacje, tak pierwszy raz zacierać bez konsultacji na forum? Przyznaj się, jakas pomoc była?
Cały czas starałem się trzymać powyższej instrukcji (chociaż w pewnych kwestiach byłem zamotany, bo co innego w niej a co innego forumowicze). A co do pomocy to nie mogłem sobie bez niej poradzić przy brew-kicie a co dopiero na takim poziomie. To piwowarzenie doprowadzi mnie chyba do nerwicyJeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
O ludzie!!! Cofam się w mym piwowarskim rozwoju. Wróciłem do brewkita, którego dostałem w prezencie, no a jak już jest to coś się z nim zrobi. Jest to bitter coopersa. Jutro się z nim rozprawięJeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Jeszcze wczoraj byłem pod wrażeniem piany. Była pod sam "sufit". A dzisiaj śladu po niej nie ma. Czy to możliwe, że burzliwa trwała niecałą dobę? Dodam, że temperatura fermentora oscylowała wokół 26*C. Niestety areometr mam na wypożyczeniu i dopiero jutro będę mógł sprawdzić o ile blg spadło z początkowych 11*.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
Comment