Browar Wodnik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #31
    O ludzie, katastrofa (?)
    Podczas zacierania IPA podniosłem temperaturę do 80*C zamiast do 67. Wszystko przez telefon, który zadzwonił i się zagadałem. Załamka Obniżyłem do zalecanej i dalej postępuję wg receptury. Coś mi się wydaje, że wyjdzie wielka kicha
    Ostatnia zmiana dokonana przez peter007; 2007-09-30, 13:11.
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
      Podczas zacierania IPA podniosłem temperaturę do 80*C zamiast do 67.
      a-amylaza powinna przeżyć, a próba skrobiowa wyszła negatywna? Pewnie wyjdzie słodsze niż się spodziewasz. Możesz nachmielić łagodniej, rozcieńczyć do 11-12 Blg i zrobić coś w stylu Mild.

      Comment

      • peter007
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.06
        • 2820

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        a-amylaza powinna przeżyć, a próba skrobiowa wyszła negatywna? Pewnie wyjdzie słodsze niż się spodziewasz. Możesz nachmielić łagodniej, rozcieńczyć do 11-12 Blg i zrobić coś w stylu Mild.
        To już druga warka z kolei, przy której próbka jest wiecznie fioletowa, ale tym podobno mam się nie przejmować. Chyba, że jest inaczej
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
          To już druga warka z kolei, przy której próbka jest wiecznie fioletowa, ale tym podobno mam się nie przejmować. Chyba, że jest inaczej
          To podnieś temperaturę do 72* i potrzymaj z 1/2h, powinno pomóc. A jak nie, to trudno, piwo i tak wyjdzie. Albo nie
          Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-09-30, 16:30.

          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            #35
            Już wcześniej podniosłem do 72*C i też nic. Teraz już filtruję, także co ma być to będzie
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

              #36
              No dobra a teraz opiszę tą nieszczęsną warkę:

              Warka X, IPA

              Zasyp:
              - słód Pale Ale Weyermann 4,4kg
              - słód Caraamber 0,3kg

              Chmiel:
              - Marynka 40g
              - Challenger 20g
              - Fuggles 30g

              Zacieranie:
              Jak już pisałem wyżej najpierw przegiąłem ale później...

              60 min. ~67*C
              20 min. ~72*C
              Podgrzałem do 76*C i męcząca filtracja (za drobno zmielony słód)

              Chmielenie:
              40g Marynki w 5 min gotowania
              20g Challenger w 36 min
              10g Fuggles na ostatnie 3 min.
              W planach jeszcze 20g Fuggles do chmielenia na zimno

              Drożdże Safale US-56
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • peter007
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.06
                • 2820

                #37
                Przyszedł czas na grodzisza

                Warka XI

                Zasyp:
                - słód wędzony Weyermann 1,5kg
                - słód pszeniczny jasny Weyermann 1kg

                Chmiel:
                -lubelski 50g

                Zacieranie:

                30 min. ~37*C
                20 min. ~50*C
                30 min. ~70*C
                30 min. ~75*C

                Na razie się filtruje ale plany są takie:
                Wysładzanie I-6L, II-4L, III-3L


                Chmielenie:
                gotowanie 90min.
                30g od początku
                20g po 20 min

                Drożdże Safbrew S-33
                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10806

                  #38
                  zostaw kilka butelek na II KPD Prawie jak Grodzisz
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • peter007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.06
                    • 2820

                    #39
                    Moja wrodzona skromność nie pozwoliłaby mi tak po prostu wysłać piwa i wygrać konkurs
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment

                    • peter007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.06
                      • 2820

                      #40
                      Zapomniałem dodać, że z XI warki wyszło 20 litrów 8blg
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • peter007
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.06
                        • 2820

                        #41
                        Przelana na cichą.
                        Była to ostatnia warka w tym roku. Dopiero gdzieś w połowie stycznia złożę zamówienie na słód i jeszcze kilka warek w tym sezonie popełnie
                        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                        Comment

                        • peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

                          #42
                          Warka XII

                          Zasyp:
                          4kg pilzneński
                          1kg monachijski

                          Chmiel:
                          40g Marynki
                          30g lubelskiego

                          Zacieranie:
                          40 minut 62°C
                          20 minut 72°C

                          Podgrzałem do 78°C i filtracja

                          Gotowanie 60 minut
                          Marynka od początku
                          lubelski na ostatnie 15 min

                          Drożdże:
                          Safale US-05
                          (najpierw zrobiłem starter z o ponad rok przeterminowanych suchych drożdży Muntons - nie wystartowały)

                          Wyszło blisko 26 litrów 12°blg
                          Ostatnia zmiana dokonana przez peter007; 2008-03-10, 20:02.
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                          Comment

                          • peter007
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.06
                            • 2820

                            #43
                            Po dwóch latach przyszła pora na tę trzynastą warkę. Jako, że miałem do dyspozycji tylko pilzneński i monachijski, zrobiłem niemal kopię poprzedniej warki. Zamiast marynki użyłem targeta i to chyba jedyna różnica. No może poza efektem końcowym. Wyszło mi zaledwie 17 litrów przy 15°Blg. Ostatnio przewinęła się dyskusja na temat wydajności zleżałego słodu. Zdania były podzielone ale może to jednak o to chodzi. Słód przeleżał w szafie dwa lata nieruszany. Nie było żadnych widocznych oznak zepsucia, nie śmierdział i nie było żadnego robactwa. Muszę dokupić jakieś słody, bo z tego co mam raczej nic ciekawego nie wyjdzie
                            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Gratuluje powrotu!

                              Co do dyskusji - wg zwolenników utrzymywania wydajności, to nawet powinna Ci chyba wzrosnąć, bo przecież ze słodu odparowała woda i ma wyższą suchą masę (procentowo)...

                              Comment

                              • peter007
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.06
                                • 2820

                                #45
                                To tym bardziej jest to wszystko niezrozumiałe dla mnie...
                                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Kamil97
                                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                  Kamil97
                                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                  2023-04-05, 17:59
                                • Warzywo
                                  Ruciane Nida, Aleja Wczasów 13, OW Wodnik
                                  Warzywo
                                  Ładnie położony ośrodek gdzie na skarpie wśród drzew mieści się Tawerna w drewnie. Lubię takie miejsca, szczególnie, że napijemy się tu z beczki piwa jasnego i ciemnego z browaru Mazurskiego z Ełku i sporego wyboru Kormorana z butelki. Miejsce obowiązkowe w Rucianem.
                                  2020-08-19, 11:46
                                • Komos92
                                  Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
                                  Komos92
                                  Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
                                  https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

                                  Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
                                  2018-06-17, 17:51
                                • Zaiksik
                                  Trudne początki
                                  Zaiksik
                                  Witam
                                  Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                  Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                  Wszystko...
                                  2024-08-27, 18:13
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 15:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...