Co do dyskusji - wg zwolenników utrzymywania wydajności, to nawet powinna Ci chyba wzrosnąć, bo przecież ze słodu odparowała woda i ma wyższą suchą masę (procentowo)..
Niemożliwe. Ze słodu który ma 4,5% wilgotności w warunkach jakie są w domu woda nie może odparować. Słód jest tak suchy, że w przypadku braku szczelnego opakowania wchłonie wodę z powietrza - nigdy na odwrót.
Jeżeli ten słód był przechowywany w szczelnym opakowaniu, to nic mu się nie stało i nie jest gorszy od świeżego. Myślę że nie on był przyczyną niższej wydajności tej warki.
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
Ładnie położony ośrodek gdzie na skarpie wśród drzew mieści się Tawerna w drewnie. Lubię takie miejsca, szczególnie, że napijemy się tu z beczki piwa jasnego i ciemnego z browaru Mazurskiego z Ełku i sporego wyboru Kormorana z butelki. Miejsce obowiązkowe w Rucianem.
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...
Witam wszystkich!
Zabieram się do robienia drugiego piwa z brewkitu. Za mną lager coopersa (dwa lata temu) wszystko mimo obaw poszło idealnie. Tym razem chcę się zabrać za coś smakowo zbliżonego do portera, risa, lub ogółem czegoś ciemniejszego. Z racji studiów nie będę go mógł...
Comment