Browar Wodnik

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Co do dyskusji - wg zwolenników utrzymywania wydajności, to nawet powinna Ci chyba wzrosnąć, bo przecież ze słodu odparowała woda i ma wyższą suchą masę (procentowo)..
    Niemożliwe. Ze słodu który ma 4,5% wilgotności w warunkach jakie są w domu woda nie może odparować. Słód jest tak suchy, że w przypadku braku szczelnego opakowania wchłonie wodę z powietrza - nigdy na odwrót.
    Jeżeli ten słód był przechowywany w szczelnym opakowaniu, to nic mu się nie stało i nie jest gorszy od świeżego. Myślę że nie on był przyczyną niższej wydajności tej warki.

Comment

• peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

Słód był dość szczelnie przechowywany. Zostało mi go jeszcze kilkanaście kg, więc zobaczymy co będzie przy następnej warce
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

Related Topics

Collapse

• Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 17:59
      • Warzywo
        Ruciane Nida, Aleja Wczasów 13, OW Wodnik
        Warzywo
        Ładnie położony ośrodek gdzie na skarpie wśród drzew mieści się Tawerna w drewnie. Lubię takie miejsca, szczególnie, że napijemy się tu z beczki piwa jasnego i ciemnego z browaru Mazurskiego z Ełku i sporego wyboru Kormorana z butelki. Miejsce obowiązkowe w Rucianem.
        2020-08-19, 11:46
      • Komos92
        Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
        Komos92
        Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
        https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
        2018-06-17, 17:51
      • Zaiksik
        Trudne początki
        Zaiksik
        Witam
        Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
        Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
        Wszystko...
        2024-08-27, 18:13
      • Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 15:46
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...