Obudzcie moje piwo!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gizus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 2

    #1

    Obudzcie moje piwo!!

    Witam

    Czytam Was od kilku tygodni i wreszczie sam zabralem sie za warzenie. Na razie z gotowego koncentratu... Na reszte przyjdzie jeszcze czas... Tymczasem chcialbym Wszystkich serdeecznie powitac...

    Mam jednak problem z pierwszą warką. 9.XI nastawilismy cos, co w efekcie mialo dac piwo Minelo juz 5 dni, a bąbelków w rurce sugerujacych proces fermentacji za bardzo nie widac. Przy rancie pojemnika czasem unosi sie delikatny zapach, stad przypuszczenie, ze pojemnik moze byc nieszczelny i to moze powodowac problem... Przy odlewaniu do probowki powstala dosc sztywna, gesta piana, co sugerowaloby, ze jednak fermentacja sie rozpoczela. Tylko jak teraz sprawdzic, kiedy ona sie skonczy?? Czy moj "Dendringer" ma szanse powodzenia??

    Aaa... Na razie jest to piwko robione z koncentratu Australian Coopers Lager

    --

    Pozdrawiam

    Gizus
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

    #2
    Przy fermentacji burzliwej fermentor nie musi być szczelny.Wystarczy lużno położona pokrywka/nawet bez rurki fermentacyjnej/.To czy piwo fermentuje sprawdzam po prostu unosząc na chwilę pokrywkę.Jak jest piana-fermentuje;jak są bąbelki na powierzchni-nadal fermentuje;jak nie ma bąbelków-przestało.Jak przestało to czekam jeszcze dzień czy dwa i rozlewam.
    Może zbytnio upraszczam i naprostują mnie bardziej doświadczeni koledzy/lub koleżanki/ale w ten sposób od początku warzę swoje piwo i nie narzekam.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      W zaistniałej sytuacji prawidłową odpowiedź może dać tylko pomiar ballingometrem. O ile gęstość płynu będzie na poziomie 4 - 6 Blg, to będzie oznaczało, że piwo jest już do przyzwoitego stopnia odfermentowane.

      Comment

      • gizus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        W zaistniałej sytuacji prawidłową odpowiedź może dać tylko pomiar ballingometrem. O ile gęstość płynu będzie na poziomie 4 - 6 Blg, to będzie oznaczało, że piwo jest już do przyzwoitego stopnia odfermentowane.
        Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Podniesliscie mnie na duchu

        Wynik pomiaru balingometrem miesci sie w podanym przedziale, wiec dzisiaj, lub jutro przyjdzie czas na butelkowanie, a za kilka tygodni... Do dna :P

        --

        Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

        Gizus

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • heckler
          Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
          heckler
          Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
          Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
          2025-02-05, 08:15
        • Ahumba
          2025.03.22 - Łódź, Festiwal Piwowarów Domowych 2025
          Ahumba
          To już IV edycja tego wydarzenia. Kilkudziesięciu piwowarów z całej Polski zaprezentuje swój piwowarski kunszt, serwując gościom różnorakie style – od klasyki, przez style nowofalowe, aż po eksperymentalne warki z niezwykłymi dodatkami. Przekonaj się, że piwna rewolucja rozpoczęła się...
          Start
          2025-03-22
          Koniec
          2025-03-22
          Adres
          Łódź, Piotrkowska 217
          2024-10-29, 18:07
        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 00:37
        • dadek
          Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
          dadek
          Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
          2023-10-06, 00:10
        • dadek
          Nieczajna 32, Browar Nieczajna
          dadek
          13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
          2021-06-10, 17:23
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...