Obudzcie moje piwo!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gizus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 2

    Obudzcie moje piwo!!

    Witam

    Czytam Was od kilku tygodni i wreszczie sam zabralem sie za warzenie. Na razie z gotowego koncentratu... Na reszte przyjdzie jeszcze czas... Tymczasem chcialbym Wszystkich serdeecznie powitac...

    Mam jednak problem z pierwszą warką. 9.XI nastawilismy cos, co w efekcie mialo dac piwo Minelo juz 5 dni, a bąbelków w rurce sugerujacych proces fermentacji za bardzo nie widac. Przy rancie pojemnika czasem unosi sie delikatny zapach, stad przypuszczenie, ze pojemnik moze byc nieszczelny i to moze powodowac problem... Przy odlewaniu do probowki powstala dosc sztywna, gesta piana, co sugerowaloby, ze jednak fermentacja sie rozpoczela. Tylko jak teraz sprawdzic, kiedy ona sie skonczy?? Czy moj "Dendringer" ma szanse powodzenia??

    Aaa... Na razie jest to piwko robione z koncentratu Australian Coopers Lager

    --

    Pozdrawiam

    Gizus
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

    #2
    Przy fermentacji burzliwej fermentor nie musi być szczelny.Wystarczy lużno położona pokrywka/nawet bez rurki fermentacyjnej/.To czy piwo fermentuje sprawdzam po prostu unosząc na chwilę pokrywkę.Jak jest piana-fermentuje;jak są bąbelki na powierzchni-nadal fermentuje;jak nie ma bąbelków-przestało.Jak przestało to czekam jeszcze dzień czy dwa i rozlewam.
    Może zbytnio upraszczam i naprostują mnie bardziej doświadczeni koledzy/lub koleżanki/ale w ten sposób od początku warzę swoje piwo i nie narzekam.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      W zaistniałej sytuacji prawidłową odpowiedź może dać tylko pomiar ballingometrem. O ile gęstość płynu będzie na poziomie 4 - 6 Blg, to będzie oznaczało, że piwo jest już do przyzwoitego stopnia odfermentowane.

      Comment

      • gizus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        W zaistniałej sytuacji prawidłową odpowiedź może dać tylko pomiar ballingometrem. O ile gęstość płynu będzie na poziomie 4 - 6 Blg, to będzie oznaczało, że piwo jest już do przyzwoitego stopnia odfermentowane.
        Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Podniesliscie mnie na duchu

        Wynik pomiaru balingometrem miesci sie w podanym przedziale, wiec dzisiaj, lub jutro przyjdzie czas na butelkowanie, a za kilka tygodni... Do dna :P

        --

        Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

        Gizus

        Comment

        Przetwarzanie...
        X