Browar Feeryczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
    Podziękowania dla Browaru Christofer za dostarczenie sprzętu do moich eksperymentów (Cyborg nawet nie czuje, jak mu się rymuje).
    Czekam jeszcze na część składników, ale powstał już zarys projektu diabelskiego piwa (ciemnego, oczywiście), nazwa takoż. Tylko muszę jeszcze trochę się dokształcić, co do składników, coby mieszanki wybuchowej nie stworzyć.
    Zastanawiam się też, jaki słód wybrać na podstawę zacieru.
    Planowane rozpoczęcie prac - 3 grudnia.
    No teraz to przegiełaś Nazwa mojego browaru zmieniła się juz dawno!!!!!!!
    chickkiller :)

    Comment

    • cyborg_marcel
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 3467

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
      No teraz to przegiełaś Nazwa mojego browaru zmieniła się juz dawno!!!!!!!
      Dobrze, właścicielu Browaru Risto - ale Twój temat w dalszym ciągu nazywa browar "Christoferem"
      W ramach eksperymentów - zaczynam wkrótce zabawę słodami pszenicznymi. Tylko cholera, jak najpierw drożdży nie miałam, tam mnie teraz zasypano, więc jeszcze muszę się douczyć drożdżowo.
      Podziękowania w kolejności chronologicznej browarowi Zew Natury, Krzysiowi Świdnickiemu oraz Browarowi Hajduki za wsparcie materiałowo-słowne.
      Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

      Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

      Comment

      • cyborg_marcel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 3467

        #18
        Warka # 2 – Wyzwolenie.

        Warka # 2 – Wyzwolenie.

        Cóż… W związku z zawirowaniem świątecznym i brakiem dostępu do kuchni, kolejne piwo powstawać będzie w tym tygodniu.

        Kilka pomysłów na nazwę było, ale kiedy się wahałam, akurat z TV dobiegł mnie głos potwierdzający opcję „Wyzwolenie”.
        Wczoraj Cyborg zabrał się za śrutowanie mszcząc się przy okazji na sąsiedzie za puszczanie techno bez oporów Teoretycznie miałam warzyć Alt Bier na podstawie receptury Mapajaka, ale tak jakoś wyszło, że w dzisiejszym zacieraniu wezmą udział następujący aktorzy:
        - słód pilzneński 2,9 kg
        - słód monachijski 1,1 kg
        - słód karmelowy jasny 0,25 kg
        - słód karmelowy ciemny 0,2 kg
        - słód czekoladowy 0,06 kg
        Last edited by cyborg_marcel; 2005-12-27, 09:45.
        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

        Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

        Comment

        • Chris
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.05
          • 812

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
          Warka # 2 – Wyzwolenie.

          Cóż… W związku z zawirowaniem świątecznym i brakiem dostępu do kuchni, kolejne piwo powstawać będzie w tym tygodniu.

          Kilka pomysłów na nazwę było, ale kiedy się wahałam, akurat z TV dobiegł mnie głos potwierdzający opcję „Wyzwolenie”.
          Wczoraj Cyborg zabrał się za śrutowanie mszcząc się przy okazji na sąsiedzie za puszczanie techno bez oporów Teoretycznie miałam warzyć Alt Bier na podstawie receptury Mapajaka, ale tak jakoś wyszło, że w dzisiejszym zacieraniu wezmą udział następujący aktorzy:
          - słód pilzneński 2,9 kg
          - słód monachijski 1,1 kg
          - słód karmelowy jasny 0,25 kg
          - słód karmelowy ciemny 0,2 kg
          - słód czekoladowy 0,06 kg
          A moze jakiś magiczny tajemniczy składnik?
          chickkiller :)

          Comment

          • cyborg_marcel
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 3467

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
            A moze jakiś magiczny tajemniczy składnik?
            Leży już przygotowany i czeka na zastosowanie - w końcu jakiś znak firmowy Cyborga w postaci niespodzianki (znak, nie - Cyborg) musi być
            Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

            Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

            Comment

            • cyborg_marcel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 3467

              #21
              Warka # 2 – Wyzwolenie.

              To była krótka noc... Niestety z przyczyn niezależnych ode mnie chyba będę musiała szukać lokalu zastępczego na warzenie...
              No ale na razie moje Liberacion:
              1. przerwa - 30 minut w przedziale 63-65 st. C
              2. przerwa - 30 minut w przedziale 71-72 st. C
              Po zacieraniu Blg 14.
              Z racji tego, że Browar Feeryczny jest browarem eksperymentalnym, a główny piwowar czasami ma problemy w kontakcie z rzeczywistością – jakoś umknęło mojej uwadze, że nie mam chmielu goryczkowego, w związku z czym:
              wrzuciłam 5 g marynki i 5 g lubelskiego na 50 minut, a po 20 minutach dorzuciłam jeszcze po 15 g obu rodzajów chmielu.
              Po chmieleniu Blg 13.

              W ramach tego, że warzenie wieczorne, jest trochę męczące (summa summarum położyłam się ostatecznie o 2:00 rano), stwierdziłam, że nie będę się bawić w przelewanie garnuszkami – twardziel Cyborg przypomniał sobie, że ma tricepsy po kilku przemieszczaniach garów (zwłaszcza podnosząc 20 l brzeczki na wysokość 1,5 metra ).

              Starter przygotowany w nocy z Danstarów wyglądał rano całkiem sympatycznie – pobudka o 6:00 rano, coby drożdży dodać, umyć gary i postawić fermentor w bezpiecznym miejscu w temperaturze ok. 15 st. C. Zapach jest przecudny, kolor bordowo-brunatny = jest nadzieja

              Przy warzeniu asystował mi pies (jeszcze nigdy nie był taki spokojny), a filtracja bardzo ubawiła 2 koty. Ogólnie całkiem miło (gdyby nie średnie warunki i zmęczenie).

              Ps. W ramach spiskowej teorii dziejów pewien wróbelek wyćwierkał pomysł na tajemniczy składnik
              Last edited by cyborg_marcel; 2005-12-28, 09:05.
              Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

              Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                twardziel Cyborg przypomniał sobie, że ma tricepsy po kilku przemieszczaniach garów (zwłaszcza podnosząc 20 l brzeczki na wysokość 1,5 metra ).
                Proszę, jakie pożytki z warzenia...
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • cyborg_marcel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 3467

                  #23
                  No i po 6:00 rano zapierniczałam z garem Wyzwolenia po schodach, na pocieszenie mam dowód na to, że Cyborgi są samowystarczalne i ognioodporne

                  Tylko miałam taką pokusę, coby 2 tajemniczych składników użyć, ale stwierdziłam, że to juz byłaby przesada (no i ciężej odgadnąć)...
                  Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                  Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                    To była krótka noc... Niestety z przyczyn niezależnych ode mnie chyba będę musiała szukać lokalu zastępczego na warzenie...
                    No ale na razie moje Liberacion:
                    1. przerwa - 30 minut w przedziale 63-65 st. C
                    2. przerwa - 30 minut w przedziale 71-72 st. C
                    Po zacieraniu Blg 14.
                    Z racji tego, że Browar Feeryczny jest browarem eksperymentalnym, a główny piwowar czasami ma problemy w kontakcie z rzeczywistością – jakoś umknęło mojej uwadze, że nie mam chmielu goryczkowego, w związku z czym:
                    wrzuciłam 5 g marynki i 5 g lubelskiego na 50 minut, a po 20 minutach dorzuciłam jeszcze po 15 g obu rodzajów chmielu.
                    Po chmieleniu Blg 13.

                    W ramach tego, że warzenie wieczorne, jest trochę męczące (summa summarum położyłam się ostatecznie o 2:00 rano), stwierdziłam, że nie będę się bawić w przelewanie garnuszkami – twardziel Cyborg przypomniał sobie, że ma tricepsy po kilku przemieszczaniach garów (zwłaszcza podnosząc 20 l brzeczki na wysokość 1,5 metra ).

                    Starter przygotowany w nocy z Danstarów wyglądał rano całkiem sympatycznie – pobudka o 6:00 rano, coby drożdży dodać, umyć gary i postawić fermentor w bezpiecznym miejscu w temperaturze ok. 15 st. C. Zapach jest przecudny, kolor bordowo-brunatny = jest nadzieja

                    Przy warzeniu asystował mi pies (jeszcze nigdy nie był taki spokojny), a filtracja bardzo ubawiła 2 koty. Ogólnie całkiem miło (gdyby nie średnie warunki i zmęczenie).

                    Ps. W ramach spiskowej teorii dziejów pewien wróbelek wyćwierkał pomysł na tajemniczy składnik
                    Wszystko w opisie mi sie podoba ,tylko nie rozumiem dlaczego ekstrakt u Ciebie zmalał po chmieleniu,skoro z pewnością objętość brzeczki zmalała w skutek parowania.Dolewałaś wody?
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • cyborg_marcel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 3467

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
                      Wszystko w opisie mi sie podoba ,tylko nie rozumiem dlaczego ekstrakt u Ciebie zmalał po chmieleniu,skoro z pewnością objętość brzeczki zmalała w skutek parowania.Dolewałaś wody?
                      Tak, 4 litry doszły. Powtarzam: to jest browar eksperymentalny
                      Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                      Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                        ... jakoś umknęło mojej uwadze, że nie mam chmielu goryczkowego, w związku z czym: wrzuciłam 5 g marynki...
                        Marynka to jest chmiel goryczkowy.

                        Comment

                        • cyborg_marcel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 3467

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Marynka to jest chmiel goryczkowy.
                          Masz rację, Krzysiu.
                          [Mogłabym napisać, żem roztrzepana, podekscytowana i pewien doświadczony piwowar mi powiedział, że Marynka, to nie goryczkowy, ale daruję sobie ]
                          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                          Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                          Comment

                          • cyborg_marcel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 3467

                            #28
                            Ja chyba nie jestem normalna… Wczoraj wieczorem wróciłam do mojego małego Liberacion po kilkunastu godzinach nieobecności i z przerażeniem stwierdziłam, że jest mu za zimno… Wyrodna matka ze mnie! Przeniosłam fermentor na zimny korytarz, ale za to przy ścianie od komina, no i się zaczęło – mówiłam do Wyzwolenia, głaskałam je, ustawiałam, doglądałam co 15 – 30 minut. Po 2 godzinach dodałam drożdży i dalej nic… Pierwsza rzecz z rana – do fermentora i… 10-centymetrowa pięknie brunatna piana Jest nadzieja w narodzie
                            Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                            Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                            Comment

                            • cyborg_marcel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 3467

                              #29
                              No cóż... Z racji chłodu w domostwie mym, na fermentację cichą przyjdzie pora dopiero w tym tygodniu - na razie 1 stycznia 2006 Blg wynosił 7,5 st. (w porównianiu z ostatnim dniem roku i Blg 10!).
                              Lubię mierzyć BLG Wyzwolenie, bo pozwala mi to na konsumpcję... Ubyło mi już ponad litr piwa! Kolor to to ma mlecznej czekolady, zapach jak na razie miodowo(?)-drożdżowy, a w smaku - czuć gorycz chmielu, słodycz i tajemniczy składnik.
                              Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                              Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                              Comment

                              • joelka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.03
                                • 817

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                                Ja chyba nie jestem normalna… Wczoraj wieczorem wróciłam do mojego małego Liberacion po kilkunastu godzinach nieobecności i z przerażeniem stwierdziłam, że jest mu za zimno… Wyrodna matka ze mnie!
                                Jak stwierdził Sebastian "...bo z drożdżami jest jak z dziećmi..."
                                Widać nie tylko my skaczemy wokół fermentora i dopieszczamy drożdże

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X