Cholera, mam już dosyć mierzenia Blg - stanęło na 7 i stoi... Wczoraj zamieszałam, dodałam trochę drożdży, przestawiłam w cieplejsze chwilowo miejsce i czekam... Problem w tym, że w Browarze Feerycznym jest chyba za zimno na warzenie w zimie - nie jestem w stanie utrzymam stałej temperatury powyżej 13-14st. C Jeśli do weekendu, mimo moich zabiegów wszelakich (a pomysłów powoli zaczyna mi brakować) nic się dziać nie będzie, to zabutelkuję w cholerę i wypiję sama, coby ludzi nie katować (ale to będzie falstart...) Zapach ma ładny (przypomina Orfeusza), tylko smak się skiepcił, jakiś taki słaby Ech...
Browar Feeryczny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcelCholera, mam już dosyć mierzenia Blg - stanęło na 7 i stoi... Wczoraj zamieszałam, dodałam trochę drożdży, przestawiłam w cieplejsze chwilowo miejsce i czekam... Problem w tym, że w Browarze Feerycznym jest chyba za zimno na warzenie w zimie - nie jestem w stanie utrzymam stałej temperatury powyżej 13-14st. C Jeśli do weekendu, mimo moich zabiegów wszelakich (a pomysłów powoli zaczyna mi brakować) nic się dziać nie będzie, to zabutelkuję w cholerę i wypiję sama, coby ludzi nie katować (ale to będzie falstart...) Zapach ma ładny (przypomina Orfeusza), tylko smak się skiepcił, jakiś taki słaby Ech...chickkiller :)
Comment
-
-
Niestety zastój w pełni – poza coraz piękniejszym zapachem, Blg się nie ruszył, drożdże śpią, jak w polskim kinie: cisza, nuda, nic się nie dzieje…
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisUspokój sie...przeżywasz jak mrówka okres...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisDaj mu czas.
Natomiast moje piwo charakteryzuje od kilku dni stagnacja, więc się lekko denerwuję, bo ja miałam w tym tygodniu już kolejne warzyć…
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisPoza tym nie licz ze sama nie wypijesz i sie nie podzielisz
PS. Wszelkie dywagacje naukowe w oparciu o publikacje PWN.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Mieszałam już kilka razy, dodawałam drożdży też i dalej nic. Wczoraj wieczorem źle się czułam, więc stwierdziłam, że dam odpocząć piwu i sobie - kolejny Blg zmierzę jutro (ale coś czuję, że etykiety tym razem nie ma sensu przygotowywać...).Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
To powiedz lepiej, jaką Ty masz tam temperaturę?Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
„Posługiwanie się czasem do charakteryzowania zdarzeń (w tym zjawisk) pod względem kolejności ich występowania i trwania wymaga stworzenia możliwości określenia chwili zajścia zdarzenia oraz określenia odstępu czasu między poszczególnymi chwilami.”
Natomiast moje piwo charakteryzuje od kilku dni stagnacja, więc się lekko denerwuję, bo ja miałam w tym tygodniu już kolejne warzyć…
Widzę że Browar Ferryczny dba o podstawy naukowe.
Trzeba zatem rozważyć co to jest ten cały czas. A potem zdefiniować pojęcie zegara.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16To powiedz lepiej, jaką Ty masz tam temperaturę?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Widzę że Browar Ferryczny dba o podstawy naukowe.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16zdefiniować pojęcie zegara.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcelWczoraj udało się utrzymać przez cały dzień temperaturę powyżej 15 st. C wokół fermentora. Ale temperatury piwa nie mierzyłam - wszelkie pomiary odbędą się dzisiaj.
BF dba o rozwój intelektualny głównego piwowara
Zegar tyka pod metalicznymi żebrami CyborgaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcelWczoraj udało się utrzymać przez cały dzień temperaturę powyżej 15 st. C wokół fermentora. Ale temperatury piwa nie mierzyłam - wszelkie pomiary odbędą się dzisiaj.
Ja to nawet przechłodziłam saflagery bo mnie 5 stopni w piwnicy zaskoczyło w ostatnich dniach. I teraz też nie rusza balling w dół tylko stoi od paru dni na 7.
Comment
-
-
Zabutelkowałam wczoraj to cholerstwo, męcząc się z brudnymi i / lub pękającymi butelkami jak szlag. Blg dalej 7 stopni. Jak każde wyzwolenie, Liberacion kosztowało dużo wysiłku, a jego smak nie jest tak słodki, jak się oczekiwało...
Ps. Podziękowania Wiktorii, Pepkowi, Arturowi i Robertowi za butelkowe paserstwo. I chyba Chrisowi też.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Aha, do 16 litrów poszło niecałe 130 g glukozy zabełtane w wiadrze. Wyszło 39 butelek i tak ponad 2 litry (po odfiltrowaniu) czeka na dzisiejszą degustację wieczorną, albo na zabutelkowanie, albo na zepsucie - okaże się jeśli i o której wrócę dzisiaj do domu.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcelPs. Podziękowania Wiktorii, Pepkowi, Arturowi i Robertowi za butelkowe paserstwo. I chyba Chrisowi też.chickkiller :)
Comment
-
Comment