Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #1

    Browar "Lesia"

    Piwowarstwem domowym zainteresowałem się zaraz po tym jak trafiłem na browar.biz, jedynym źródłem informacji był Browamator, dlatego planowałem warzyć z gotowców, a potem z ekstraktów. Po przeczytaniu "Krzysiowego warzenia", "Naczelnika w akcji" zacząłem zastanawiać się nad zacieraniem, ale nie wiedziałem o co w tym chodzi, po co są przerwy itd. Gdy zobaczyłem artykuł Volkera na Browarze, w którym wszystko jest dokładnie wyjaśnione stwierdziłem, że dam sobie spokój z ekstraktami. Potem pojawiły się problemy z pieniędzmi i miejscem, ale wreszcie udało się i właśnie odbywa się pierwsze zacieranie, a browar znajduje się w LA w domu Wojtasa1234.

    Wielkie dzięki dla:

    Krzysia i Czesa, za "Krzysiowe warzenie" i "Cud zacierania", oraz pomoc na PW
    Volkera za artykuł "Temperatura podczas zacierania"
    Marusi, Jerzego, Mjp, Chrisa, Naczelnika i Andrebrw za odpowiedzi na moje liczne pytania, a dla Jerzego dodatkowo za transport sprzętu.

    oraz dla wszystkich którzy przyczynili się do powstania tego browaru, wasze zdrowie
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Warka 1: "Chmielowe"

    Na pierwszą warkę chciałem zrobić przechmielonego lagera, a oto skład:

    Słody:
    Pilzneński Premium 5kg
    Carapils 0,25kg

    Chmiele:
    goryczka:
    Marynka 150g
    Lubelski150g
    aromat:
    Marynka50g
    Lubelski50g

    Drożdże:
    Saflager

    Przerwy:
    52 - 5min
    62 - 30min
    72 - 30min

    Chmielenie:
    Odrazu po filtracji 100g marynki i 100g lubelskiego
    po zagotowaniu 50g marynki, 50 lubelskiego
    8min przed końcem 50g lubelskiego i 50g marynki

    Łączny czas chmielenia 2h

    Comment

    • PaPe
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.03
      • 176

      #3
      Chmiele:
      goryczka:
      Marynka 150g
      Lubelski150g
      aromat:
      Marynka50g
      Lubelski50g

      Wybacz, ale tego chmielu to chyba troszkę za dużo

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PaPe
        Wybacz, ale tego chmielu to chyba troszkę za dużo
        A dawałeś kiedyś tyle? Pewnie nie, a podobno w tym wszystkim o eksperyment chodzi, wiem, że jest to ilość na 5 warek, ale o to chodziło, najwyżej będę rozcieńczałz Bartkiem

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Wyjdzie coś podobnego do czystego ekstraktu chmielowego

          Comment

          • PaPe
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.03
            • 176

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            A dawałeś kiedyś tyle? Pewnie nie, a podobno w tym wszystkim o eksperyment chodzi, wiem, że jest to ilość na 5 warek, ale o to chodziło, najwyżej będę rozcieńczałz Bartkiem
            W moim ostatnim ALE na 22 litry dałem 75 gram tegorocznej (słabej) marynki - 50 gr jako goryczkę a 25 gr na 5 minut jako aromat. I choć lubię gorzkie piwa, mam nadzieję, że kiedyś trochę złagodnieje.

            Życzę ciekawych eksperymentów.

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Mam nadzieję móc spróbować tego piwa. Nierozcieńczonego.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Wczoraj o 2.50 skończyliśmy gotowanie i wystawiliśmy przed dom w celu schłodzenia. Dzisiaj przelaliśmy ok 8razy z wiadra do wiadra i zadaliśmy drożdżami, które wczoraj dostały trochę cukru a potem brzeczki.

                Zaraz po Chmieleniu mieżyliśmy balling i wyszło 22l 14blg, piwa w kolorze cherbaty, z odrobiną cytryny. Piwo jest bardzo gorzkie, wykręca nieźle twarz, ale da się wypić.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                  Wyjdzie coś podobnego do czystego ekstraktu chmielowego
                  A nikt jeszcze takiego nie sprzedaje, będziemy pierwsi na rynku

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Pierwsi? Ja znam dużo niepijalnych piw

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Ale płynnych ekstraktów chmielowych nie masz.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Kiedyś w łapie miałem ale nie odważyłem się użyć do chmielenia. A jak smakowała brzeczka?

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Na początku lekko słodka, ale po chwili czuć było samą gorycz, a wziąłęm tylko odrobinę na język, mam nadzieję, że poleży trochę w butelce i będzie dalej strasznie gożkie, ale w miarę pijalne

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Dżizzz, przegiąłes z tym chmielem Już się nie mogę doczekać degustacji

                            A w ogóle - gratulacje, browar ruszył!!!!
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Dżizzz, przegiąłes z tym chmielem
                              Twoje dziwienie świadczy o postępującej starczej sklerozie bo już nie raz mówiem na spotkaniach ile będzie chmielu.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Już się nie mogę doczekać degustacji
                              Ja też nie

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Celestial Beerworks, Jerzy
                                darekd
                                Browar z Dallas w Teksasie.

                                Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

                                5% alk.
                                Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

                                Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
                                2025-02-05, 02:24
                              • konrad93
                                Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
                                konrad93
                                Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

                                Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
                                2019-01-08, 12:48
                              • blvox
                                RIS - zbyt małe BLG
                                blvox
                                Witam. (jako "świeżak" na forum)

                                Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
                                Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej...
                                2017-10-08, 10:01
                              • darekd
                                Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                2022-06-24, 22:17
                              • darekd
                                Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                2022-06-24, 21:39
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...