Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #46
    Właśnie siędzę samotnie na forum i wychylam kufelek chmielowego, pierwszym nasuwającym się wnioskiem jest to, że albo temp. była nieodpowiednia, albo te lagery zawsze są takie paskudne, gdyby nie estrowo drożdżowy smak i aromat(marusia mówi, że to zielone banany), to mogło by byc coś dobrego z tego piwa, mam nadzieje, że jak polerzy to zmieni sie jeszcze się jego smak.

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      #47
      Moje najlepsze piwo-lager podczas fermentacjii i do 2 miesięcy po niej bylo niezbyt,dodam ze w piwnicy nie szło usiedzieć od smrodu tego piwa....a teraz ludzie oceniali je bardzo przychylnie
      chickkiller :)

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #48
        Warka nr. 2 "Wiśniowe ale"

        Dzisiaj Browar Lesia pierwszy raz w swojej historii zastosuje infuzyjną metodę zacierania(z tego co zauważyłem mało popularną wśród forumowiczów). W planach mamy niezbyt treściwe(ok. 14blg) wiśniowe ale.

        Składniki:

        Słody:
        pale ale 5,5-7,5 EBC - 5 kg
        melanoidynowy 60-80 EBC – 0,5 kg
        Carared 40-50 EBC - 0,25 kg
        Caraamber 60-80 EBC - 0,25 kg
        Caramunich typ II 110-130 EBC - 0,25 kg
        Caraaroma 300-400 EBC - 0,5 kg

        Chmiel:

        Goryczka: Lubelski 120g
        Aromat: Lubelski 30g

        Inne:

        Mech irlandzki ok. 2g
        Last edited by Marcin_wc; 2006-01-19, 16:47.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #49
          Infuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23932

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
            Infuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...
            się zaraz zacznie
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              się zaraz zacznie
              Nie tak zaraz, bo pora późna
              A poza tym niech się zaczyna, na zdrowie.

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                Infuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...
                Większośc zaciera przez podgrzewanie, a nie infuzyjnie.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Marcin, robisz się przemądrzały jak stary piernik
                  No i pochwal się, jak Ci ta klasyczna infuzja sie udała
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #54
                    Na początek pochwalę się, że piwo zmienia nazwę na nieszczęście. Na początku miał być to Alt, ale jak przygotowywaliśmy sprzęt, okazało się, że drożdże od Krzysia nie znalazły się w lodówce, poza tym nawet nie były w pozycji pionowej, dlatego w wiadrze gdzie znajdowały się razem z chmielem i częścią słodu przywitał nas miły octowy zapach Szybka zmiana na ale, wycieczka do domu po lodówkę, droga powrotna z buta, bo tramwaje stały. Jak wróciłem skończyliśmy śrutowanie, woda w garze już gorąca i nagle telefon, okazało się, że musze pilnie wyjść, szybko powiedziałem wojtasowi co ma robić i wyszedłem. Wróciłem, jak trwała przerwa scukrzająca. Potem okazało się, że część słodów nie została wsypana, a długości przerw które podałem miały być do alta i piwo zamiast słoddowego będzie raczej wytrawne. Filtracja jeszcze się nie skończyła i zobaczymy co dalej.

                    Coś słabo wypiliście wczoraj za to piwo
                    Last edited by Marcin_wc; 2006-01-20, 09:38.

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      Coś słabo wypiliście wczoraj za to piwo
                      Nie zwalaj winy na nas sam za malo wypiles przed/w trakcie warzenia. A na trzezwo to piwo nigdy sie nie udaje.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #56
                        Warka nr. 2 Nieszczęście

                        Składniki:

                        Słody:
                        Pale ale 5kg
                        melanoidynowy 0,5kg
                        caraaroma 0,5kg

                        Chmiel:
                        lubelski 150g

                        Drożdże:
                        Danstar nottingham

                        Zacieranie:

                        57*C 10min(miało być 52*C)
                        62*C 50min
                        72*C 10min

                        Chmielenie:
                        100g 60min
                        20g 30min
                        30g 5min

                        +mech irlandzki

                        Teraz trwa chłodzenie.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #57
                          Ok. 30min temu zakończyliśmy wszystie prace, brzeczka chłodziła się ok. 1,5h, przelaliśmy ją 30-40razy, zadaliśmy drożdżemi i przelaliśmy jeszcze dwa. Wyszło 25l, 13blg. Żeby nazwa pasowała, zapomnieliśmy o dezynfekcji fermentora.
                          Last edited by Marcin_wc; 2006-01-20, 18:28.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Marcin, robisz się przemądrzały jak stary piernik
                            Chyba niedługo naprawdę przepadnie mój karnet na miejsce w instytucie, bo coraz częściej szefowej podpadam.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #59
                              Warka nr. 3 "Niedoszłe wiśniowe ale"

                              Dzisiaj browar Lesia będzie działał na wyjeździe, do skutku powinno dojść Wiśniowe ale, zacierane klasyczną infuzją.


                              Skład:

                              Słody:
                              pale ale 5,5-7,5 EBC - 5 kg
                              melanoidynowy 60-80 EBC – 0,5 kg
                              Carared 40-50 EBC - 0,25 kg
                              Caraamber 60-80 EBC - 0,25 kg
                              Caramunich typ II 110-130 EBC - 0,25 kg
                              Caraaroma 300-400 EBC - 0,25 kg

                              Chmiel:
                              Lubelski 150g

                              Inne:
                              Mech irlandzki 3g

                              Drożdże:
                              Danstar Nottingham


                              Przerwy:
                              52*C - 10min
                              63*C - 20min
                              72*C - 40min


                              Chmielenie:

                              100g na 60min
                              20g na 30min
                              30g na 10min

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #60
                                Browar Lesia (piwowar z surowcami oraz swoim własnym sprzętem!) dojechał na Szczepin.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Przerwy:
                                52*C - 10min
                                63*C - 20min
                                72*C - 40min
                                "W praniu" wyszło to tak:
                                52°C - 15 min
                                62°C - 20 min
                                70°C - trwa.
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X