Ok. Biorę. Przetrzymaj je proszę do przyszłego tygodnia, chyba że jutro mogę jakoś odebrać bo od czwartku mnie nie ma we Wrocławiu.
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr.5
Właśnie zacieramy kolejne piwo, ale tym razem będzie to ok. 3-4l
Skład:
Pilzneński 1kg
Karmel jasny garstka
Przerwy:
69*C 80min
Będzie ciekawie, jedyny termometr jaki mamy, to pokojowy do 40*C, ale jesteśmy dobrej myśli.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcKonkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.
Comment
-
-
Własnie zaciera się stout.
Słody:
Pale Ale - 5kg
Karmelowy Ciemny - 180g
Pszeniczny czekoladowy - 250g
Carafa III special - 250g
Zacieranie:
58°C - 50min
67°C - do negatywnej próby jodowej
76°C - 10min
Jak stout, to oczywiscie klasyczna infuzja, tylko czemu takie dziwne przerwy? Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami) i myslałem, że po ogrzaniu słodu wyjdzie 62-63°C, ale niestety, trzeba było doliczyc zimna lodowkę i wyszło tak, jak wyszło.
Zobaczymy jak będzie.
Drożdże:
WLP 004, lub Wyeast Irish Ale. Mam gestwe i nie jestem pewien co to jest.
Chmielenie jest jeszcze ustalane, ale będzie ok. 40g Marynki na 60min.Last edited by Marcin_wc; 2006-05-29, 16:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc... Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.
Comment
-
Comment