Ok. Biorę. Przetrzymaj je proszę do przyszłego tygodnia, chyba że jutro mogę jakoś odebrać bo od czwartku mnie nie ma we Wrocławiu.
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr.5
Właśnie zacieramy kolejne piwo, ale tym razem będzie to ok. 3-4l
Skład:
Pilzneński 1kg
Karmel jasny garstka
Przerwy:
69*C 80min
Będzie ciekawie, jedyny termometr jaki mamy, to pokojowy do 40*C, ale jesteśmy dobrej myśli.
Comment
-
-
Konkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-03-21, 01:50.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcKonkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.
Comment
-
-
Własnie zaciera się stout.
Słody:
Pale Ale - 5kg
Karmelowy Ciemny - 180g
Pszeniczny czekoladowy - 250g
Carafa III special - 250g
Zacieranie:
58°C - 50min
67°C - do negatywnej próby jodowej
76°C - 10min
Jak stout, to oczywiscie klasyczna infuzja, tylko czemu takie dziwne przerwy? Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami) i myslałem, że po ogrzaniu słodu wyjdzie 62-63°C, ale niestety, trzeba było doliczyc zimna lodowkę i wyszło tak, jak wyszło.
Zobaczymy jak będzie.
Drożdże:
WLP 004, lub Wyeast Irish Ale. Mam gestwe i nie jestem pewien co to jest.
Chmielenie jest jeszcze ustalane, ale będzie ok. 40g Marynki na 60min.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-05-29, 16:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc... Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.
Comment
-
Comment