Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #76
    Ok. Biorę. Przetrzymaj je proszę do przyszłego tygodnia, chyba że jutro mogę jakoś odebrać bo od czwartku mnie nie ma we Wrocławiu.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #77
      Warka nr.5

      Właśnie zacieramy kolejne piwo, ale tym razem będzie to ok. 3-4l

      Skład:
      Pilzneński 1kg
      Karmel jasny garstka

      Przerwy:
      69*C 80min

      Będzie ciekawie, jedyny termometr jaki mamy, to pokojowy do 40*C, ale jesteśmy dobrej myśli.

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #78
        To w jaki sposób ustaliłeś temperaturę przerwy?
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #79
          Mieszałem szklankę zimnej wody(22*) z tą z gara i mierzyłem temp. moim zdaniem to akurat się udało, bo próba jodowa wyszła negatywna

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #80
            Sprytne, brawo.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #81
              Konkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.
              Last edited by Marcin_wc; 2006-03-21, 01:50.

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #82
                To cztery piwa będą "z niespodzianką".
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Konkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.
                  To masz pecha, bo będziesz musiał przedstawic komisji do oceny więcej butelek. Najpierw takie, co na 100% jest różane oraz drugie dla porównania, a potem dopóki nie otworzymy butelki z właściwym piwem, ciesz się, ze masz tylko 4 możliwości nietrafienia
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #84
                    Krzysiu, dostałeś strasznego słowotoku, więc wpisz się i tu. Niech mój temat nie będzie gorszy.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #85
                      Własnie zaciera się stout.

                      Słody:

                      Pale Ale - 5kg
                      Karmelowy Ciemny - 180g
                      Pszeniczny czekoladowy - 250g
                      Carafa III special - 250g

                      Zacieranie:

                      58°C - 50min
                      67°C - do negatywnej próby jodowej
                      76°C - 10min

                      Jak stout, to oczywiscie klasyczna infuzja, tylko czemu takie dziwne przerwy? Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami) i myslałem, że po ogrzaniu słodu wyjdzie 62-63°C, ale niestety, trzeba było doliczyc zimna lodowkę i wyszło tak, jak wyszło.
                      Zobaczymy jak będzie.

                      Drożdże:

                      WLP 004, lub Wyeast Irish Ale. Mam gestwe i nie jestem pewien co to jest.

                      Chmielenie jest jeszcze ustalane, ale będzie ok. 40g Marynki na 60min.
                      Last edited by Marcin_wc; 2006-05-29, 16:43.

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #86
                        Łysy aby mieć siłę kręcić śrutownikiem musiał ciągle dolewać sobie paliwa.
                        Attached Files
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          ... Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami...
                          Zgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Zgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.
                            Chodziło mi o to, że temp. wody ma byc dwa stopnie wyższa, ale przeciez i tak żartowałem.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #89
                              Warka nr.6 Chmielowe 2

                              Zasyp:

                              Pilzneński 5kg
                              Karmel jasny 200g

                              CHmielenie:

                              Spalt 500g

                              Drożdże:

                              Saflager

                              Zacieranie dekokcyjne.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #90
                                Chmiel był sypany co 5min po 33g. Część która została będzie wsypana na cichą.

                                Sprzątanie skończyliśmy o 3.35. Z rana wyciągnęliśmy gar z wanny, napowietrzyliśmy brzeczkę i dodaliśmy rozruszane drożdże.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X