Ok. Biorę. Przetrzymaj je proszę do przyszłego tygodnia, chyba że jutro mogę jakoś odebrać bo od czwartku mnie nie ma we Wrocławiu.
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr.5
Właśnie zacieramy kolejne piwo, ale tym razem będzie to ok. 3-4l
Skład:
Pilzneński 1kg
Karmel jasny garstka
Przerwy:
69*C 80min
Będzie ciekawie, jedyny termometr jaki mamy, to pokojowy do 40*C, ale jesteśmy dobrej myśli.Comment
-
Konkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-03-21, 01:50.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcKonkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.Comment
-
Własnie zaciera się stout.
Słody:
Pale Ale - 5kg
Karmelowy Ciemny - 180g
Pszeniczny czekoladowy - 250g
Carafa III special - 250g
Zacieranie:
58°C - 50min
67°C - do negatywnej próby jodowej
76°C - 10min
Jak stout, to oczywiscie klasyczna infuzja, tylko czemu takie dziwne przerwy? Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami) i myslałem, że po ogrzaniu słodu wyjdzie 62-63°C, ale niestety, trzeba było doliczyc zimna lodowkę i wyszło tak, jak wyszło.
Zobaczymy jak będzie.
Drożdże:
WLP 004, lub Wyeast Irish Ale. Mam gestwe i nie jestem pewien co to jest.
Chmielenie jest jeszcze ustalane, ale będzie ok. 40g Marynki na 60min.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-05-29, 16:43.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc... Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar z Dallas w Teksasie.
Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
5% alk.
Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...-
Channel: USA
2025-02-05, 02:24 -
-
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam. (jako "świeżak" na forum
)
Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment