Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #91
    Warka nr. 7

    Powinien być nr. 5, ale zapomniałem ją wpisać. Było to piwo uwarzone na WWP, jako pokazowa brzeczka z wzorcową pianą itd.

    Zasyp:
    Pilzneński 1,5kg

    Chmiel:

    Marynka 50g na początku gotowania
    Marynka 30g 5 min przed końcem

    Drożdże:

    Danstar Windsor

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #92
      A to ciekawe, że akurat teraz o tym wspominasz, bo właśnie wykopałam ten słój w celu sprawdzenia, czy trzytygodniowa fermentacja w jednym słoju nie zakwalifikowała tego piwa do ścieków, ale nie, pachnie wporzo - dziś zabutelkuję
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #93
        Wczoraj zabutelkowałem Stouta i dowiedziałem się, że trzeba zmienić lokal, bo w obecnym pomieszczenie do fermentacji i leżakowania będzie przebudowywane.

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #94
          1. Butelkowanie miało miejsce dziś, ok. 1-2 w nocy.
          2. Przebudowa dotyczy się chyba "głównej" lokalizacji Latającego Browaru "Lesia", bo w lokalizacji Szczepińskiej nikt o przebudowie nie słyszał.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #95
            Właśnie pierwsza degustacja zabutelkowanego już stouta. Gazu jeszcze nie ma, więc z pomocą przyszła puszka Wrocka i takie rezane w stosunku 4:1 jest całkiem niezłe.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #96
              Najpierw małe poprawki w temacie:

              post 77 odnośnie warki nr.5 to pomyłka, piwo nie zostało dokończone, a było warzone tylko na potrzeby pewnego filmu. Stout z posta nr 85 jest warką nr. 5

              Zapomniałem w temacie wpisać warki nr. 8, czyli pszenicznego, które miało być wystawione na czwartych WWP.
              Zasyp:
              2,5kg pszenicy
              2,5kg pilsa

              Zacierania i chmielenia nie pamiętam.

              Drożdże: pszeniczne wyeasty.

              Piwo nie zostało wystawione, bo po pięciu tygodniach było niezbyt smaczne, a nawet niesmaczne. Ostatnia butelka, na którą trafiłem przypadkiem po trzech miesiącach była całkiem niezła, szkoda, że tylko jedna.

              Dzisiaj Browar Lesia wznawia działanie w planach jest sporo piwa, głównie ciemnego. Wszystko zależy od możliwości lokalowych.
              Last edited by Marcin_wc; 2007-11-22, 13:55.

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #97
                Warka nr.9 Karmelowe

                Miał być klasztorniak, ale nie będzie go. Dzieki informacji od Marusi nie zmarnowałem 12kg słodu. Zamiast tego postanowiłem zrobić piwo o wyraźnym karmelowym smaku. Niezbyt słodkie, ok 15blg.

                Zasyp:

                5kg monachijskiego
                1kg kalrmela jasnego

                Chmielenie:

                30g marynki na 60min
                20g marynki na 5min

                Drożdże:

                Wyeast German Ale

                Przerwy:

                64*-62* 35min
                74*-72* 25min

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Miał być klasztorniak, ale nie będzie go. Dzieki informacji od Marusi nie zmarnowałem 12kg słodu.
                  Klasztorniaka cały czas możesz zrobić - wszyscy, co dostali ode mnie gęstwę TGH mają ją z poprzednich warek, na 100% dobrą.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #99
                    Ostatecznie wyszło 21l+2l odlane do nagazowania brzeczki 14,5blg.
                    Wiadro wstawiłem do piwnicy, gdzie jest 18*.
                    Przed chwilą z niej wróciłem, a zastałem tam bardzo ładną pianę i świetny zapach. Bałem się trochę, bo gęstwa pachniała jak kiszona kapusta(albo jak erie z czarnkowa), ale teraz jest wszystko ok.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      Właśnie wróciłem z piwnicy, drożdże lenią się, więc jutro zostaną zebrane z piany. Jeśli sa chęni na gęstwę Wyeast 1007 German Ale, to proszę o PW.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        Warka nr.10 Klasztorne

                        Piwo uwarzone 27.12.1007

                        Zasyp:
                        10kg monach
                        1kg caramunich
                        600g caraaroma
                        250g pszeniczny jasny
                        30g carafa 1
                        500g cukier kandyzowany ciemny

                        Chmielenie:
                        Styrian Goldings 70g goryczka
                        Styrian Goldings 30g aromat

                        Dodatkowo 3g suszonych ziaren kolendry

                        Drozdze:
                        Wyeast 1214 Belgian Ale

                        do piwa z wyslodzin
                        Wyeast 1007 German Ale

                        Wyszlo ok 22l 19,5blg
                        25l 13blg

                        Obydwa piwa staly ponad miesiac na cichej i to slabsze zostalo wylane.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23879

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Piwo uwarzone 27.12.1007
                          No, jestem ciekaw opinii po degustacji. Swoją drogą, to szkoda że nie spróbowałeś go rok temu
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            No, jestem ciekaw opinii po degustacji. Swoją drogą, to szkoda że nie spróbowałeś go rok temu
                            Jakby pisało 3007 pewnie myślałbyś że chłopina przybył z przyszłości. Swoją drogą fajnie, że i wtedy też by warzyli piwo (ciekawe czy browary by jeszcze istniały).
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              Warka nr.11 Karmelowe 2

                              Zasyp:
                              Pils 5kg
                              Karmel jasny 2kg

                              Chmielenie:
                              Styrian Goldings 100g - goryczka
                              Styrian Goldings 30g - smak
                              Styrian Goldings - 70g aromat

                              Droźdźe:
                              Belgian Abbey II

                              Zacieranie:
                              68* 1,5godz.
                              Last edited by Marcin_wc; 2008-11-24, 15:55.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                Browar Lesia jak zwykle działał na wyjeździe, tym razem na popowicach. Miałem tam pomocnika o niezwykłej inwencji:
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...