Ładna ospa.
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr 12
Po wieloletniej przerwie browar Lesia wznawia działalność. Jak zwykle na wyjeździe, tym razem w NY, a nie w LA. Jeśli chodzi o urządzenia, to doszedł taboret gazowy. Chłodnica została dzisiaj wyczyszczona od środka kwasem solnym, a drożdże Weast 1084 Irish Ale puchną od poniedziałkowego wieczoru.
Skład:
- Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 4,2kg
- Lubelski szyszki 3,1% 80g
Zacieranie:
- 70'-64' - 120min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- 50g - 60min
- 30g - 5min
Drożdże:
- Wyeast 1084 Irish Ale
Comment
-
Warka nr 13 IPA Nelson Suvin
Ostatnio trafiłem w piwnicy na stare butelki piwa, była tam warka nr 2 i nr 11. Obydwa piwa smaczne, szczególnie do gustu przypadł mi belg, którego koniecznie trzeba będzie powtórzyć.
Czas na uwarzenie modnej ostatnio IPA. Jeśli coś nie wyjdzie to będzie z tego sour ale, które nazwę Lipa.
Skład:
- Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5kg
- Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0.2kg
- Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,1kg
- Nelson Sauvin 200g
Zacieranie:
- 70'-60' - 100min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- 80g - 60min
- 35g - 15min
- 35g - 0min
- 50g na cztery ostatnie dni fermentacji cichej
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Last edited by Marcin_wc; 2013-01-25, 17:11.
Comment
-
Warka nr 13 IPA Kohatu
W składzie ostatniej warki zapomniałem dopisać 10g koksu. Blg 14.
Dzisiaj powstaje druga IPA z kolejnym zawodnikiem z Nowej Zelandii.
Fermentacja w szesnastu stopniach.
Skład:
- Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5kg
- Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0.2kg
- Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,1kg
- Kohatu 6,8% α 250g
- Gips piwowarski 10g
Zacieranie:
- 70'-60' - 100min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- 130g - 60min
- 35g - 15min
- 35g - 0min
- 50g na cztery dni fermentacji cichej
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Comment
-
Warka nr 15 IPA Dr Rudi
Dzisiaj warzę piwo z ostatnim zawodnikiem z tego porównania, czyli do piwa idzie Dr Rudi.
Skład:
- Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5kg
- Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0.2kg
- Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,1kg
- Dr Rudi 11,7% α 200g
- Gips piwowarski 10g
Zacieranie:
- 70'-60' 100min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- 80g - 60min
- 35g - 15min
- 35g - 0min
- 50g na cztery ostatnie dni fermentacji cichej
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Comment
-
Warka nr 16 Wędzony Stout z miodem gryczanym
Nie mogłem się powstrzymać i po dwóch dniach już piję piwo z warki nr 12. Gazu jest już wystarczająco i ogólnie wyszło tak jak miało wyjść, no może poza zbyt małą goryczką
Dzisiaj będzie pierwszy z serii Stout.
Skład:
- Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3 kg
- Wędzony 5,3 EBC Steinbach 2 kg
- Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,2 kg
- Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom 0,2 kg
- Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,2 kg
- Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,4 kg
- Miód gryczany 0,5kg
- Lubelski 130g
- Kreda piwowarska 10g
Zacieranie:
- 70'->60' 100min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- Lubelski 100g na 60min
- Lubelski 30g na 5min
- Miód 0,5kg na 5min
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Comment
-
Warka nr17 Pszeniczne Kosynierskie
Latający Browar Lesia warzył tym razem na wrocławskim Sępolnie.
Data warzenia: 06.01.2013
Skład:
- Pszeniczny Castle Malting 3,5-5 EBC 2,9kg
- Pilzneński Strzegom 2,5-5 EBC - 2,3kg
- Lubelski 3,1%alfa
Zacieranie:
- 45' - 10min
- dodanie śruty jęczmiennej -> 62'
- odebranie trzech litrów, dekokt 72' - 10min, gotowanie 15min
- 72' - 40min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- 25g na 60min
Drożdże:
- Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Comment
-
Warka nr18 Pszeniczne Kosynierskie 2
Piwo zostało uwarzone wczoraj, po raz kolejny na Sępolnie. Celem było uzyskanie jak największej ilości piwa w jak najkrótszym czasie. Gar 33l skutecznie utrudniał zatarcie takiej ilości słodu. W efekcie wyszło 70l - 9blg.
Skład:
- Pszeniczny Castle Malting 3,5-5 EBC 5,5kg
- Pilzneński Strzegom 2,5-5 EBC - 5kg
- lLubelski 3,1% alfa - 6 garści
Zacieranie:
- sam słód pszeniczny wsypany do zimenj wody -> 45' 10min
- podgrzanie do 68' i wsypanie śruty jęczmiennej 66' - 60min
- dolane cztery litry wrzątku
Chmielenie:
- dwie garście 60min
Drożdże:
- WLP 300
Comment
-
Warka nr 19 Chocolate Oatmeal Stout with Orange Peels
Browar Lesia wrócił do NY i dziś warzę kolejnego stouta.
Skład:
- Pale ale Strzegom 5,5-7,5 EBC 5kg
- karmel jasny Strzegom 150EBC 200g
- karmel ciemny Strzegom 200-400 EBC 200g
- jeczmien palony Muntons 1100-1300 EBC 400g
- czekoladowy Strzegom 1100-1300EBC 200g
- platki owsiane Górskie 800g
- kakao 200g
- skórka poramańczowa 200g
- wanilia cztery laski
- lubelski 50g
Zacieranie:
- same płatki jęczmienne gotowane przez 15min
- dodanie słodów jęczmiennych 69' - 60min
- 72' - 60min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- Lubelski 50g - 60min
- Kakao 100g - 5min
- Skórka 100g - 5min
- Wanilia dwie laski - 5min
- 100g skórki pomarańczowej i dwie laski wanilii na fermentację cichą
- Ekstrakt ze 100g kakao na fermentację cichą
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Last edited by Marcin_wc; 2013-02-24, 16:41.
Comment
-
Warka nr 20 Imbirowe
W całej piwnicy pachnie czekoladą z pomarańczą, co dodatkowo zachęciło mnie dzisiaj do warzenia.
Skład:
- Pale ale Strzegom 5,5-7,5EBC 5kg
- Karmel jasny Strzegom 150EBC 1kg
- Karmel ciemny Strzegom 200-400EBC 200g
- Lubelski 50g
- Imbir 150g
Zacieranie:
- 70->65' 90min
- podgrzanie do 80'
Chmielenie:
- Lubelski 50g na 60min
- Imbir na 10min
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Comment
-
Warka nr 21 Pepek Imperial Stout
Z wiarygodnego źródła wiem, że Pepek czyta forum, ale się nie udziela, więc na zachętę warzę dzisiaj piwo, które nazwę jego nickiem. Swoją drogą ostatnio wspominał przechmielone piwa, więc pewnie to mu przypadnie do gustu.
Dzisiaj pierwszy raz w użyję w browarze Lesia granulatu.
Skład:
- Pale ale Strzegom 5,5-7EBC 10kg
- Karmel jasny Strzegom 150EBC 0,5kg
- Karmel Ciemny Strzegom 600EBC 0,5kg
- Jęczmień palony Muntons 1100EBC 0,5kg
- Barwiący czekoladowy Strzegom 1200 EBC 0,4kg
- Challenger granulat 8,4% alfa 130g
- Goldings granulat 6,5% alfa 100g
Zacieranie:
połowa zacieru:- 70'->55' 180min
- podgrzanie do 78'
druga połowa:- 66'->60' 120min
- podgrzanie do 78'
Chmielenie:
- Challenger 130g 70min
- Goldings 100g 0min
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Comment
-
Warka nr 21,1 wysłodziny po PISie
Skład PISa się jednak zmienił i powinno być 200g Challengera, czyli dodatkowe 70g na 20min.
Z wysłodzin będzie stoucik 12-13blg.
Chmielenie:
- 40gGoldings na 70min
- 20gGoldings na 20min
- 40gGoldings 0min
Drożdże:
- Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale
Last edited by Marcin_wc; 2013-03-04, 17:03.
Comment
-
Warka nr 22 Piwo Kolońskie
Skład:
- pilzneński strzegom 4kg
- pszeniczny best malz 1kg
- lubelski szyszka 60g
- wyeast 2565 Koelsh
Zacieranie:
- 52*-5min
- 64*->62* 20 min
- 72*->65* 60min
- podgrzanie do 78*
Chmielenie:
- 30g na 60min
- 30g na 2min
Comment
-
Warka nr 23 piwo świerkowe
Skład:
- pale ale Strzegom 4,5kg
- pszeniczny Strzegom 0,5kg
- karmel ciemny Strzegom 0,2kg
- pędy świerku 300g
- Simcoe 60g
Zacieranie:
- 55* 5min
- 65*->60* 40min
- 75*->68* 50min
- podgrzanie do 78*
Chmielenie
- Simcoe 20g 60min
- Simcoe 20g 20min
- świerk 250g 15min
- świerk 50g 5min
- Simcoe 20g 0min
Drożdże:
- Wyeast 2565 Koelsh z poprzedniej warki
11blg
Comment
-
Warka nr 24 piwo kolońskie
Do poprzepniego kolońskiego poszło jeszcze 40g simcoe na zimno, co sprawia, że piwo będzie mniej przypominało tradycyjnego Koelscha.
Dzisiejsze kolońskie będzie trochę bardziej stylowe, ale i tak nachmielę je na zimno.
Skład:
- pilzneński Strzegom 4kg
- pszeniczny Best Malz 1kg
- Halletau Tradition 7,2% alfa 100g
Zacieranie:
- 55* 5min
- 65*->60* 50min
- 72* 10min
- podgrzanie do 78*
Chmielenie:
- 25g na 60min
- 25g na 20min
- 25g na 5min
- 25g na 5dni cichej
Drożdże:
- Wyeast 2565 Koelsch z poprzedniej warki
Comment
Comment