Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #91
    Warka nr. 7

    Powinien być nr. 5, ale zapomniałem ją wpisać. Było to piwo uwarzone na WWP, jako pokazowa brzeczka z wzorcową pianą itd.

    Zasyp:
    Pilzneński 1,5kg

    Chmiel:

    Marynka 50g na początku gotowania
    Marynka 30g 5 min przed końcem

    Drożdże:

    Danstar Windsor

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #92
      A to ciekawe, że akurat teraz o tym wspominasz, bo właśnie wykopałam ten słój w celu sprawdzenia, czy trzytygodniowa fermentacja w jednym słoju nie zakwalifikowała tego piwa do ścieków, ale nie, pachnie wporzo - dziś zabutelkuję
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #93
        Wczoraj zabutelkowałem Stouta i dowiedziałem się, że trzeba zmienić lokal, bo w obecnym pomieszczenie do fermentacji i leżakowania będzie przebudowywane.

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #94
          1. Butelkowanie miało miejsce dziś, ok. 1-2 w nocy.
          2. Przebudowa dotyczy się chyba "głównej" lokalizacji Latającego Browaru "Lesia", bo w lokalizacji Szczepińskiej nikt o przebudowie nie słyszał.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #95
            Właśnie pierwsza degustacja zabutelkowanego już stouta. Gazu jeszcze nie ma, więc z pomocą przyszła puszka Wrocka i takie rezane w stosunku 4:1 jest całkiem niezłe.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #96
              Najpierw małe poprawki w temacie:

              post 77 odnośnie warki nr.5 to pomyłka, piwo nie zostało dokończone, a było warzone tylko na potrzeby pewnego filmu. Stout z posta nr 85 jest warką nr. 5

              Zapomniałem w temacie wpisać warki nr. 8, czyli pszenicznego, które miało być wystawione na czwartych WWP.
              Zasyp:
              2,5kg pszenicy
              2,5kg pilsa

              Zacierania i chmielenia nie pamiętam.

              Drożdże: pszeniczne wyeasty.

              Piwo nie zostało wystawione, bo po pięciu tygodniach było niezbyt smaczne, a nawet niesmaczne. Ostatnia butelka, na którą trafiłem przypadkiem po trzech miesiącach była całkiem niezła, szkoda, że tylko jedna.

              Dzisiaj Browar Lesia wznawia działanie w planach jest sporo piwa, głównie ciemnego. Wszystko zależy od możliwości lokalowych.
              Last edited by Marcin_wc; 2007-11-22, 12:55.

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #97
                Warka nr.9 Karmelowe

                Miał być klasztorniak, ale nie będzie go. Dzieki informacji od Marusi nie zmarnowałem 12kg słodu. Zamiast tego postanowiłem zrobić piwo o wyraźnym karmelowym smaku. Niezbyt słodkie, ok 15blg.

                Zasyp:

                5kg monachijskiego
                1kg kalrmela jasnego

                Chmielenie:

                30g marynki na 60min
                20g marynki na 5min

                Drożdże:

                Wyeast German Ale

                Przerwy:

                64*-62* 35min
                74*-72* 25min

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                  Miał być klasztorniak, ale nie będzie go. Dzieki informacji od Marusi nie zmarnowałem 12kg słodu.
                  Klasztorniaka cały czas możesz zrobić - wszyscy, co dostali ode mnie gęstwę TGH mają ją z poprzednich warek, na 100% dobrą.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #99
                    Ostatecznie wyszło 21l+2l odlane do nagazowania brzeczki 14,5blg.
                    Wiadro wstawiłem do piwnicy, gdzie jest 18*.
                    Przed chwilą z niej wróciłem, a zastałem tam bardzo ładną pianę i świetny zapach. Bałem się trochę, bo gęstwa pachniała jak kiszona kapusta(albo jak erie z czarnkowa), ale teraz jest wszystko ok.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      Właśnie wróciłem z piwnicy, drożdże lenią się, więc jutro zostaną zebrane z piany. Jeśli sa chęni na gęstwę Wyeast 1007 German Ale, to proszę o PW.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        Warka nr.10 Klasztorne

                        Piwo uwarzone 27.12.1007

                        Zasyp:
                        10kg monach
                        1kg caramunich
                        600g caraaroma
                        250g pszeniczny jasny
                        30g carafa 1
                        500g cukier kandyzowany ciemny

                        Chmielenie:
                        Styrian Goldings 70g goryczka
                        Styrian Goldings 30g aromat

                        Dodatkowo 3g suszonych ziaren kolendry

                        Drozdze:
                        Wyeast 1214 Belgian Ale

                        do piwa z wyslodzin
                        Wyeast 1007 German Ale

                        Wyszlo ok 22l 19,5blg
                        25l 13blg

                        Obydwa piwa staly ponad miesiac na cichej i to slabsze zostalo wylane.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                          Piwo uwarzone 27.12.1007
                          No, jestem ciekaw opinii po degustacji. Swoją drogą, to szkoda że nie spróbowałeś go rok temu
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            No, jestem ciekaw opinii po degustacji. Swoją drogą, to szkoda że nie spróbowałeś go rok temu
                            Jakby pisało 3007 pewnie myślałbyś że chłopina przybył z przyszłości. Swoją drogą fajnie, że i wtedy też by warzyli piwo (ciekawe czy browary by jeszcze istniały).
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              Warka nr.11 Karmelowe 2

                              Zasyp:
                              Pils 5kg
                              Karmel jasny 2kg

                              Chmielenie:
                              Styrian Goldings 100g - goryczka
                              Styrian Goldings 30g - smak
                              Styrian Goldings - 70g aromat

                              Droźdźe:
                              Belgian Abbey II

                              Zacieranie:
                              68* 1,5godz.
                              Last edited by Marcin_wc; 2008-11-24, 14:55.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                Browar Lesia jak zwykle działał na wyjeździe, tym razem na popowicach. Miałem tam pomocnika o niezwykłej inwencji:
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X