Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #136
    A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #137
      Tiole a piwnica. O co chodzi?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).
        Topaz jest obrzydliwy, już wolę magnum.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
          Tiole a piwnica. O co chodzi?
          Jak przeczytałem notatki ze spotkania i mój post pisany po pijaku, to też się zastanawiam o co chodziło.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
            Tiole a piwnica. O co chodzi?
            Najpierw słyszałem o infekcji, w notatkachs prawdziłem, że to nie infekcja, tylko drożdże. Ja i tak nic nie czuję, a z grzebania w piwie w piwnicy zezygnowałem, bo boję się o infekcję.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #141
              Warka nr 34 Whisky Stout

              Skład:

              Słód wędzony torfem jasny CM 5kg
              Karmel jasny Strzegom 150EBC150g
              Karmel ciemny Strzegom 600 EBC150g
              Jęczmień palony CM 1300EBC 300g
              Barwiący Strzegom 1450EBC 300g
              Kreda 3g
              Mech irlandzki 3g
              Topaz 15g
              Nelson Sauvin 20g

              Zacieranie:

              65*->62* - 90min
              Podgrzanie do 76*

              Chmielenie:

              15g na 60min
              20g na 30min

              Drożdże:

              Dennys favourite

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #142
                Warka nr 35 Mild

                Skład:
                Mild FM 2,4kg
                Czekoladowy 1200EBC Strzegom 35g
                Płatki kukurydziane Warminster 228g
                Cukier inwertowany wg przepisu Zgody 500g
                Lubelski szyszka 56g
                mech irlandzki 3g

                Zacieranie:
                sama kukurydza zagotowana w 5l wody
                67*->63* - 70min
                podgrzanie do 76*

                500g cukru trzcinowego zmieszanego z 500ml wody i sokiem z jednej cytryny powoli doprowadziłem do 115* i trzymałem 60min

                Chmielenie:


                Lubelski na 90min
                Mech na 10min
                Cukier na 10min

                Drożdże:

                Wyeast London Ale

                Blg 8,5

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #143
                  Będzie mocno wytrawne.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #144
                    Powinno takie być?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #145
                      A to już co kto lubi. Może się długo układać od takiej ilości cukru.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #146
                        Mam nadzieję, że da radę, bo chcę więcej przepisów wykorzystać z tej książki.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #147
                          A co, kupiłeś sobie Homebrewers Guide to Vintage Beers?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #148
                            Classic Beer Styles Mild Ale. To tak na początek przygody z tym stylem, bo czuję, że się polubimy. Chmieliny pachniały jak dżem brzoskwiniowy i biała herbata. W piwnicy mam 16 stopni, więc chyba tylko przegazowaniem mogę zepsuć to piwo.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #149
                              Warka nr 36 Grodziskie

                              Ostatniego podejścia do grodzisza nawet nie wpisałem do tematu, bo fermentacja zaczęła się jeszcze przed chmieleniem. Mam nadzieję, że dzisiaj filtracja będzie szybsza.

                              Skład:

                              Pszeniczny grodziski Weyermann 3,6kg
                              łuska gryczana 700g
                              lubelski 160g
                              marynka 40g

                              Zacieranie:

                              36* - 60min
                              62* - 25min
                              łuska i 100g chmielu
                              72* - 40min
                              podgrzanie do 76*

                              Chmielenie

                              marynka 40g - 80min
                              lubelski 10g - 40min
                              lubelski 30g - 20min
                              lubelski 20g - 5min

                              Drożdże:

                              Dennys Favourite
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2014-01-31, 14:12.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #150
                                degustacja świerkowego:
                                Attached Files

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Celestial Beerworks, Jerzy
                                  darekd
                                  Browar z Dallas w Teksasie.

                                  Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

                                  5% alk.
                                  Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

                                  Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
                                  2025-02-05, 02:24
                                • konrad93
                                  Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
                                  konrad93
                                  Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

                                  Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
                                  2019-01-08, 12:48
                                • blvox
                                  RIS - zbyt małe BLG
                                  blvox
                                  Witam. (jako "świeżak" na forum)

                                  Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
                                  Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej...
                                  2017-10-08, 10:01
                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...