A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziTiole a piwnica. O co chodzi?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziTiole a piwnica. O co chodzi?
Comment
-
-
Warka nr 34 Whisky Stout
Skład:
Słód wędzony torfem jasny CM 5kg
Karmel jasny Strzegom 150EBC150g
Karmel ciemny Strzegom 600 EBC150g
Jęczmień palony CM 1300EBC 300g
Barwiący Strzegom 1450EBC 300g
Kreda 3g
Mech irlandzki 3g
Topaz 15g
Nelson Sauvin 20g
Zacieranie:
65*->62* - 90min
Podgrzanie do 76*
Chmielenie:
15g na 60min
20g na 30min
Drożdże:
Dennys favourite
Comment
-
-
Warka nr 35 Mild
Skład:
Mild FM 2,4kg
Czekoladowy 1200EBC Strzegom 35g
Płatki kukurydziane Warminster 228g
Cukier inwertowany wg przepisu Zgody 500g
Lubelski szyszka 56g
mech irlandzki 3g
Zacieranie:
sama kukurydza zagotowana w 5l wody
67*->63* - 70min
podgrzanie do 76*
500g cukru trzcinowego zmieszanego z 500ml wody i sokiem z jednej cytryny powoli doprowadziłem do 115* i trzymałem 60min
Chmielenie:
Lubelski na 90min
Mech na 10min
Cukier na 10min
Drożdże:
Wyeast London Ale
Blg 8,5
Comment
-
-
Będzie mocno wytrawne.
Comment
-
-
A to już co kto lubi. Może się długo układać od takiej ilości cukru.
Comment
-
-
A co, kupiłeś sobie Homebrewers Guide to Vintage Beers?
Comment
-
-
Classic Beer Styles Mild Ale. To tak na początek przygody z tym stylem, bo czuję, że się polubimy. Chmieliny pachniały jak dżem brzoskwiniowy i biała herbata. W piwnicy mam 16 stopni, więc chyba tylko przegazowaniem mogę zepsuć to piwo.
Comment
-
-
Warka nr 36 Grodziskie
Ostatniego podejścia do grodzisza nawet nie wpisałem do tematu, bo fermentacja zaczęła się jeszcze przed chmieleniem. Mam nadzieję, że dzisiaj filtracja będzie szybsza.
Skład:
Pszeniczny grodziski Weyermann 3,6kg
łuska gryczana 700g
lubelski 160g
marynka 40g
Zacieranie:
36* - 60min
62* - 25min
łuska i 100g chmielu
72* - 40min
podgrzanie do 76*
Chmielenie
marynka 40g - 80min
lubelski 10g - 40min
lubelski 30g - 20min
lubelski 20g - 5min
Drożdże:
Dennys FavouriteLast edited by Marcin_wc; 2014-01-31, 14:12.
Comment
-
Comment