Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      Tiole a piwnica. O co chodzi?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).
        Topaz jest obrzydliwy, już wolę magnum.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Tiole a piwnica. O co chodzi?
          Jak przeczytałem notatki ze spotkania i mój post pisany po pijaku, to też się zastanawiam o co chodziło.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
            Tiole a piwnica. O co chodzi?
            Najpierw słyszałem o infekcji, w notatkachs prawdziłem, że to nie infekcja, tylko drożdże. Ja i tak nic nie czuję, a z grzebania w piwie w piwnicy zezygnowałem, bo boję się o infekcję.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              Warka nr 34 Whisky Stout

              Skład:

              Słód wędzony torfem jasny CM 5kg
              Karmel jasny Strzegom 150EBC150g
              Karmel ciemny Strzegom 600 EBC150g
              Jęczmień palony CM 1300EBC 300g
              Barwiący Strzegom 1450EBC 300g
              Kreda 3g
              Mech irlandzki 3g
              Topaz 15g
              Nelson Sauvin 20g

              Zacieranie:

              65*->62* - 90min
              Podgrzanie do 76*

              Chmielenie:

              15g na 60min
              20g na 30min

              Drożdże:

              Dennys favourite

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                Warka nr 35 Mild

                Skład:
                Mild FM 2,4kg
                Czekoladowy 1200EBC Strzegom 35g
                Płatki kukurydziane Warminster 228g
                Cukier inwertowany wg przepisu Zgody 500g
                Lubelski szyszka 56g
                mech irlandzki 3g

                Zacieranie:
                sama kukurydza zagotowana w 5l wody
                67*->63* - 70min
                podgrzanie do 76*

                500g cukru trzcinowego zmieszanego z 500ml wody i sokiem z jednej cytryny powoli doprowadziłem do 115* i trzymałem 60min

                Chmielenie:


                Lubelski na 90min
                Mech na 10min
                Cukier na 10min

                Drożdże:

                Wyeast London Ale

                Blg 8,5

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  Będzie mocno wytrawne.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    Powinno takie być?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      A to już co kto lubi. Może się długo układać od takiej ilości cukru.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        Mam nadzieję, że da radę, bo chcę więcej przepisów wykorzystać z tej książki.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          A co, kupiłeś sobie Homebrewers Guide to Vintage Beers?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            Classic Beer Styles Mild Ale. To tak na początek przygody z tym stylem, bo czuję, że się polubimy. Chmieliny pachniały jak dżem brzoskwiniowy i biała herbata. W piwnicy mam 16 stopni, więc chyba tylko przegazowaniem mogę zepsuć to piwo.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              Warka nr 36 Grodziskie

                              Ostatniego podejścia do grodzisza nawet nie wpisałem do tematu, bo fermentacja zaczęła się jeszcze przed chmieleniem. Mam nadzieję, że dzisiaj filtracja będzie szybsza.

                              Skład:

                              Pszeniczny grodziski Weyermann 3,6kg
                              łuska gryczana 700g
                              lubelski 160g
                              marynka 40g

                              Zacieranie:

                              36* - 60min
                              62* - 25min
                              łuska i 100g chmielu
                              72* - 40min
                              podgrzanie do 76*

                              Chmielenie

                              marynka 40g - 80min
                              lubelski 10g - 40min
                              lubelski 30g - 20min
                              lubelski 20g - 5min

                              Drożdże:

                              Dennys Favourite
                              Last edited by Marcin_wc; 2014-01-31, 14:12.

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                degustacja świerkowego:
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X