O, a co jemu się stało, temu piwu?
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
-
Warka nr 37 Dark Mild
Kolejne piwo z książki.
Skład:
Mild FM 2,5kg
Crystal FM 175-200EBC 600g
Chocolate FM 1100EBC 185g
Płatki kukurydziane FM 300g
Zgodny cukier 385g
Marynka 55g
mech irlandzki 3g
Zacieranie:
sama kukurydza zagotowana w pięciu litrach wody
67*->64* - 90min
podgrzanie do 76*
Chmielenie:
cała Marynka na 90min
mech na 15min
Drożdże:
London Ale
9*blgComment
-
Warka nr 38 Russian Imperial Stout
Skład:
Maris Otter FM 10kg
Karmel jasny Strzegom 150EBC 150g
Karmel Ciemny Strzegom 600EBC 150g
Jęczmień palony CM 1100EBC 600g
Czarny CM 1500EBC 600g
Topaz 50g
Simcoe 2012 200g
mech irlandzki 3g
Zacieranie:
65*->60* - 90min
podgrzanie do 76*
Chmielenie:
Topaz na 90min
mech na 15min
Simcoe 40g na 15min
Simcoe 160g na 0min
Drodże:
1450
25blgComment
-
Warka nr 38.1 Wysłodziny po RISie
Jednak nie miałem tyle chmielu ile myślałem, więc można odjąć jedynkę od ilości chmielu który dałem do RISa na aromat.
Razem wyszło z 14l mocnego i 30l słabego.
Chmielenie wysłodzin:
Marynka 40g na 90min
Mech irlandzki 3g na 15min
Lubelski 40g na 0min
Drożdże:
1450
Blg 11Comment
-
Po ześrutowaniu słodów zastanawiałem się po co dałem ten karmel jasny i doszedłem do wniosku, że to przyzwyczajenie. Kiedyś receptury które czytałem zazwyczaj miały słód podstawowy, k. jasny, k. ciemny i barwiący. Następny RIS będzie tylko z ciemnym karmelem, lub w ogóle bez słodów karmelowych.Comment
-
Z moich doświadczeń wynika, że w przypadku samych słodów karmelowych karmel 600 już w proporcjach 1:4 zabija wszystkie efekty karmela 150, nie mówiąc już o słodach palonych. W przypadku piw typowo karmelowych ograniczałem karmele ciemne i słody palone do minimum, aby tylko przyciemnić. Efekty smakowe palonych słodów i zbóż są bardzo kryjące w stosunku to słodów łagodnie karmelizowanych i taki śladowy dodatek mija się z celem.Comment
-
Dzięki, ciekawa obserwacja. Przymierzam się do karmelowych piw niskoalkoholowych i przyda mi się do nich ta informacja.
Co do tego piwa, to bardziej zastanawiam się nad tym jak poprowadzić fermentację, tzn. kiedy zacząć podnosić temperaturę. Jak na razie plan jest taki, żeby tydzień było w chłodnym.Comment
-
Warka nr 39 Spaghetti Mild
Dzisiaj Mild z przepisu Makarona.
Skład:
Maris Otter FM 2.8kg
Karmelowy 150EBC Strzegom 250g
Czekoladowy FM 1100EBC 200g
Marynka szyszka 30g
Zacieranie:
70*->65* - 90min
podgrzanie do 76*
Chmielenie:
Marynka w 30min na 60min
Mech na 15min
Drożdże:
Wyeast London Ale drugie pokolenieComment
-
Warka nr 40 Red Mild
Skład:
Maris Otter FM 2,1kg
Karmel 150EBC Strzegom 427g
Czekoladowy FM 170g
Pszenica prażona FM 143g
Cukier inwertowany(z białego cukru) 684g
Golding 57g
mech irlandzki 3g
Zacieranie:
67,5*->62* - 90min
podgrzanie do 75*
Chmielenie:
57g na 90min
mech na 15min
Drożdże:
Wyeast London Ale
Blg 8,5Comment
-
Warka nr 41 Polskie Ale
Skład:
Pale ale Strzegom 400g
Pilzneński Strzegom 3,4kg
Lubelski 100g
Zacieranie:
65->60 - 90min
podgrzanie do 76*
4g kwasu mlekowego do 20l wody do wysładzania
Chmielenie:
30g na 60min
70g na 0min
Drożdże:
WLP 001
12blgComment
-
Warka nr 42 IPA Golding
Skład:
Maris Otter FM 5,5kg
Karmel 60-90 FM 200g
Karmel 200 FM 70g
Karmel 300 FM 70 g
Amber 110-150 FM 200g
Pszeniczny 200g
Zakwaszający 50g
Golding granulat 220g
Gips 3g
Kwas mlekowy 4g
Zacieranie:
66->63 - 90min
Podgrzanie do 76
4g kwasu mlekowego do wody do wysładzania
Chmielenie:
80g na 60min
50g na 5min
50g na 0min
Łaczny czas gotowania 90min
Drożdże:
Wyeast London Ale
Blg 15Comment
-
Warka nr 43 IPA Nelson
Dzisiaj inne podejście do Nelsona niż ostatnio, czyli zamiast chmielenia ciągłego całość do whirpoola.
Skład:
Maris Otter FM 5,5kg
Monach Strzegom 0,7kg
Pszeniczny Strzegom 0,4kg
Karmel 60-90 FM 0,5kg
Zakwaszający 50g
Czekoladowy 1200 Strzegom 40g
Gips 3g
Zacieranie:
65->63 - 90min
Podgrzanie do 76
Słód palony zalany zimną wodą dodałem do wysładzania
Chmielenie:
Gips od początku
50g na 90min
100g na 0min
100g na cichą
Drożdże:
WLP 001
Blg 16Comment
Comment