Warka nr 43 RIS 50
Zbliża się dziesiąta rocznica powstania Portera 36blg uwarzonego przez CalrBerga. Dzisiaj mało kto wie, że Jędrek był pierwszym domowym piwowarem we Wrocławiu. To od niego warzenia nauczyła się Marusia i sporo innych osób.
Wątek o jego wyprawie na szczyt ballinga czytałem kilkanaście razy i ciągle jestem pod wilkim wrażeniem. Przez długi czas chodziło mi po głowie uwrzenie podobnego piwa. Do dzisiaj niewielu podjęło próbę zrobienia tak mocnego piwa, jednak ze względu na upływ czasu, postęp, łatwiejsy dostęp do wiedzy i surowców poprzeczkę należy podwyższyć, aby poczuć podobne emocje.
Mój plan:
1)RIS
2)Ok 50blg
3)Tylko ze słodu
Pierwsze warzenie odbyło się 10 dni temu.
Skład:
Maris Otter 4,5 kg
Jęczmień palony CM 500g
Marynka 30g
Pożywka wyeast mała szczypta
Mech irlandzki szczypta
Zacieranie:
65->60 - 90min
Podgrzanie do 76
Gotowanie:
Marynka na 60min
Mech na 10min
Pożywka na 10min
Drożdże:
WLP 099
Wyszło 2,5l 20blg
Zbliża się dziesiąta rocznica powstania Portera 36blg uwarzonego przez CalrBerga. Dzisiaj mało kto wie, że Jędrek był pierwszym domowym piwowarem we Wrocławiu. To od niego warzenia nauczyła się Marusia i sporo innych osób.
Wątek o jego wyprawie na szczyt ballinga czytałem kilkanaście razy i ciągle jestem pod wilkim wrażeniem. Przez długi czas chodziło mi po głowie uwrzenie podobnego piwa. Do dzisiaj niewielu podjęło próbę zrobienia tak mocnego piwa, jednak ze względu na upływ czasu, postęp, łatwiejsy dostęp do wiedzy i surowców poprzeczkę należy podwyższyć, aby poczuć podobne emocje.
Mój plan:
1)RIS
2)Ok 50blg
3)Tylko ze słodu
Pierwsze warzenie odbyło się 10 dni temu.
Skład:
Maris Otter 4,5 kg
Jęczmień palony CM 500g
Marynka 30g
Pożywka wyeast mała szczypta
Mech irlandzki szczypta
Zacieranie:
65->60 - 90min
Podgrzanie do 76
Gotowanie:
Marynka na 60min
Mech na 10min
Pożywka na 10min
Drożdże:
WLP 099
Wyszło 2,5l 20blg
Comment