Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Twoje dziwienie świadczy o postępującej starczej sklerozie bo już nie raz mówiem na spotkaniach ile będzie chmielu.
    No sklerozę to ja mam, ale tak prawdę powiedziawszy, to myślałam, że jednak przemyślisz tę sprawę i zmniejszysz dawkę o połowę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #17
      Następna warka będzie już normalna, chciaż po wczorajszym warzeniu mam trochę dosyć, bo o ile zacieranie było bardzo sprawne i przyjemne, to wysładzanie i chmielenie, nie poszło tak jak się spodziewałem, dlatego czas całej operacji to 10h i kuchenka w zwęglonej brzeczce.

      Comment

      • Chris
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.05
        • 812

        #18
        Gratuluje pierwsze warki!Oczywiscie czekam na butelke Spróbuj tylko rozcieńczyć to
        chickkiller :)

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
          Spróbuj tylko rozcieńczyć to
          Na specjalne życzenie mogę Stronga dolać.

          Comment

          • Andrewbrw
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.03
            • 932

            #20
            No Marcin GRATULACJE !!! tak trzymaj!!!

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              Dziekuję za wszystkie gratulacje.

              Dzisiaj rano dowiedziałem się, żę drożdże się nie obijają, mimo moich obaw nie widać jak narazie oznak zakażenia.
              Last edited by Marcin_wc; 2005-11-28, 14:45.

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #22
                GRATULACJE!! Nowy piwowar we Wrocławiu

                Dobrze, że nie dodałeś 150 g magnum ale swoją drogą to to jest nieżła myśl żeby każdy początkujący miał chrzest bojowy w postaci wypicia przechmielonego piwa

                Jeszcze raz gratulacje i samych dobrych warek

                Comment

                • Wojtas1234
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.11
                  • 2

                  #23
                  Przed chwilą zaglądaliśmy do fermentora i zatopiliśmy drożdże, bo wylegiwały się na pianie, oraz delikatnie napowietrzyliśmy brzeczkę.
                  Blg spadło do 5, ale fermentacja dalej trwa, teraz jesteśmy w trakcie pierwszej degustacji. Efekt jest zaskakujący, bo piwo nie jest specjalnie gorzkie. Zrobiło się o wiele jaśniejsze, wyglądateraz jak mus jabłkowy. Smak i zapach już typowo piwny.

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojtas1234
                    Przed chwilą zaglądaliśmy do fermentora i zatopiliśmy drożdże, bo wylegiwały się na pianie, oraz delikatnie napowietrzyliśmy brzeczkę.
                    Co to za drożdże, że musieliście topić?
                    Jesteś pewien, że to drożdże były na pianie a nie "brudy" jakie się wytrąciły z pozostałości po chmieleniu??

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #25
                      Bez przesady, jesteśmy pewni, że to były drożdże, dziwiliśmy się, że zrobiły to saflagery, ale zaden inny syf to nie był, chyba że jakiś zmutowany.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #26
                        Ten syf to trzebabyło zebrać i wylać a nie topić . Topiąc piwu nie pomogliście, chociaż krzywdy za wielkiej też nie.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #27
                          Czemu mam drożdże wylewać?

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Bo Saflagery to drożdże dolnej fermentacji, więc nie mogły się wylegiwać na pianie, tylko grzecznie spoczęły na dnie wiadra. Zatopiliście brudy, które należało usunąć.

                            Popracujcie trochę nad teorią.

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Popracujcie trochę nad teorią.
                              Sam zatapialem kilka razy wlp 800, ktore do gornej fermentacji nie naleza
                              Teoria ma sie do praktyki, jak piesc do oka...
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                                Bo Saflagery to drożdże dolnej fermentacji, więc nie mogły się wylegiwać na pianie, tylko grzecznie spoczęły na dnie wiadra. Zatopiliście brudy, które należało usunąć.

                                Popracujcie trochę nad teorią.
                                A te brudy to np. co?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X