Browar "Lesia"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #31
    A poza tym, to bez przesady, może moja wiedza teoretyczna i praktyczna jest mizerna, ale wiem jakich drożdży używam i wiem gdzie powinny fermentować, ale chyba muszę jutro skoczyć do LA i im powiedzieć, gdzie mają być

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      A te brudy to np. co?
      To resztki chmielu, które pozostały w piwie i tzw. kompleksy garbnikowo - białkowe, które przeważnie wytrącają się jako tzw. osady gorące, ale częściowo wypływają na pianie. Zjawisko to, zwane flotacją, wykorzystuje się w przemyśle np. do przetwarzania rud miedzi.

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #33
        A kolor i zapach mają jak drożdże, oraz wylądają jak małe wulkany po erupcji na powierz
        chni piany?

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #34
          Nawet jeśli ten brud zawiera drożdże, niepotrzebnie wymieszaliście go z piwem. Wystraczająca ilość aby odfermentować piwo do końca znajduje się na dnie i "w toni".

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #35
            O tym nie pomyślalem, pomaga nam też pewien chemik który stwierdził, że są to drożdże i nie pomyślalem, że mogą się one z czymś mieszać.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #36
              Drożdże mają to do siebie, że oblepiają wszystko co znajdzie sie w fermentorze

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #37
                Właśnie zlaliśmy piwo na cichą, jak narazie blg zeszło do 3. Zlaliśmy też trochę do butelek, żeby wcześniej spróbować.

                Poszukuje chętnych na gęstwę Saflager.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #38
                  Zapomniałem dopisać, że zrobiliśmy kolejną degustację i piwo jest gorzkie, ale da się bez problemu wypić.

                  Comment

                  • Chris
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.05
                    • 812

                    #39
                    Możesz mnie nieco zostawić tej gęstwy Pozdro
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #40
                      Właśnie wróciłem z LA, piwo ładnie się sklarowało na cichej, blg spadło o 0,5. Zlaliśmy wszystko do butelek i zrobiliśmy kolejna degustację. Gdy w szklance wszystko opadnie, staje się ono strasznie gorzkie, po tym, jak piłem zmącone u Krzysia bałem się, że straciło na goryczy.

                      Comment

                      • Chris
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.05
                        • 812

                        #41
                        LA? co to? Los Angeles?
                        chickkiller :)

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #42
                          LeśnicA

                          Comment

                          • jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

                            #43
                            Przykro mi bardzo, ale formalnie ten browar nie mieści się w Leśnicy, tylko na Złotnikach.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #44
                              Musiałeś wyjawić naszą największą tajemnicę? Co ja mam teraz zrobić, cały browar przenieść, żeby się z tematem zgadzało?!

                              Comment

                              • jerzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.10
                                • 4707

                                #45
                                "Złoty browar Lesia"
                                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Celestial Beerworks, Jerzy
                                  darekd
                                  Browar z Dallas w Teksasie.

                                  Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

                                  5% alk.
                                  Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

                                  Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
                                  2025-02-05, 02:24
                                • konrad93
                                  Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
                                  konrad93
                                  Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

                                  Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
                                  2019-01-08, 12:48
                                • blvox
                                  RIS - zbyt małe BLG
                                  blvox
                                  Witam. (jako "świeżak" na forum)

                                  Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
                                  Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej...
                                  2017-10-08, 10:01
                                • darekd
                                  Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                  Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                  2022-06-24, 22:17
                                • darekd
                                  Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                  darekd
                                  Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                  Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                  Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                  2022-06-24, 21:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...