Właśnie siędzę samotnie na forum i wychylam kufelek chmielowego, pierwszym nasuwającym się wnioskiem jest to, że albo temp. była nieodpowiednia, albo te lagery zawsze są takie paskudne, gdyby nie estrowo drożdżowy smak i aromat(marusia mówi, że to zielone banany), to mogło by byc coś dobrego z tego piwa, mam nadzieje, że jak polerzy to zmieni sie jeszcze się jego smak.
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr. 2 "Wiśniowe ale"
Dzisiaj Browar Lesia pierwszy raz w swojej historii zastosuje infuzyjną metodę zacierania(z tego co zauważyłem mało popularną wśród forumowiczów). W planach mamy niezbyt treściwe(ok. 14blg) wiśniowe ale.
Składniki:
Słody:
pale ale 5,5-7,5 EBC - 5 kg
melanoidynowy 60-80 EBC – 0,5 kg
Carared 40-50 EBC - 0,25 kg
Caraamber 60-80 EBC - 0,25 kg
Caramunich typ II 110-130 EBC - 0,25 kg
Caraaroma 300-400 EBC - 0,5 kg
Chmiel:
Goryczka: Lubelski 120g
Aromat: Lubelski 30g
Inne:
Mech irlandzki ok. 2gLast edited by Marcin_wc; 2006-01-19, 16:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseInfuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Marcin, robisz się przemądrzały jak stary piernik
No i pochwal się, jak Ci ta klasyczna infuzja sie udała
Comment
-
-
Na początek pochwalę się, że piwo zmienia nazwę na nieszczęście. Na początku miał być to Alt, ale jak przygotowywaliśmy sprzęt, okazało się, że drożdże od Krzysia nie znalazły się w lodówce, poza tym nawet nie były w pozycji pionowej, dlatego w wiadrze gdzie znajdowały się razem z chmielem i częścią słodu przywitał nas miły octowy zapach Szybka zmiana na ale, wycieczka do domu po lodówkę, droga powrotna z buta, bo tramwaje stały. Jak wróciłem skończyliśmy śrutowanie, woda w garze już gorąca i nagle telefon, okazało się, że musze pilnie wyjść, szybko powiedziałem wojtasowi co ma robić i wyszedłem. Wróciłem, jak trwała przerwa scukrzająca. Potem okazało się, że część słodów nie została wsypana, a długości przerw które podałem miały być do alta i piwo zamiast słoddowego będzie raczej wytrawne. Filtracja jeszcze się nie skończyła i zobaczymy co dalej.
Coś słabo wypiliście wczoraj za to piwoLast edited by Marcin_wc; 2006-01-20, 09:38.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcCoś słabo wypiliście wczoraj za to piwobrowerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Warka nr. 2 Nieszczęście
Składniki:
Słody:
Pale ale 5kg
melanoidynowy 0,5kg
caraaroma 0,5kg
Chmiel:
lubelski 150g
Drożdże:
Danstar nottingham
Zacieranie:
57*C 10min(miało być 52*C)
62*C 50min
72*C 10min
Chmielenie:
100g 60min
20g 30min
30g 5min
+mech irlandzki
Teraz trwa chłodzenie.
Comment
-
-
-
Warka nr. 3 "Niedoszłe wiśniowe ale"
Dzisiaj browar Lesia będzie działał na wyjeździe, do skutku powinno dojść Wiśniowe ale, zacierane klasyczną infuzją.
Skład:
Słody:
pale ale 5,5-7,5 EBC - 5 kg
melanoidynowy 60-80 EBC – 0,5 kg
Carared 40-50 EBC - 0,25 kg
Caraamber 60-80 EBC - 0,25 kg
Caramunich typ II 110-130 EBC - 0,25 kg
Caraaroma 300-400 EBC - 0,25 kg
Chmiel:
Lubelski 150g
Inne:
Mech irlandzki 3g
Drożdże:
Danstar Nottingham
Przerwy:
52*C - 10min
63*C - 20min
72*C - 40min
Chmielenie:
100g na 60min
20g na 30min
30g na 10min
Comment
-
-
Browar Lesia (piwowar z surowcami oraz swoim własnym sprzętem!) dojechał na Szczepin.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcPrzerwy:
52*C - 10min
63*C - 20min
72*C - 40min
52°C - 15 min
62°C - 20 min
70°C - trwa.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
Comment