Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
Browar "Lesia"
Collapse
X
-
Warka nr. 4 "Warsztatowe"
Dzisiaj browar Lesia warzy piwo na wrocławskie warsztaty piwowarskie. Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie. Cała reszta standartowo. Chyba nie będzie dolnej fermentacji, bo drożdże od wesołego już chyba zbyt długo leżały w lodówce.
Comment
-
-
Napisz coś więcej o różnicach w wydajności śrutowania
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc...Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie...
Regzer
Comment
-
-
Jeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej. Na wyższych obrotach słód znika w mgnieniu oka, ześrutowanie kilograma zajmuje 20-30s, śrutownik trzęsie się przy tym strasznie. Części w Porkercie są krzywe, dlatego moim zdaniem w grę wchodzi tylko śrutowanie na niskich obrotach, chociaż mimo iż ostatni kilogram ześrutowałem szybko, to żadna część nawet się ciepła nie zrobiła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RegzerNie napisałeś, ile czasu zajmowało ci ręczne ześrutowanie przykładowego 1 kg. słodu. Interesuje mnie to zwłaszcza, że chcę porównać wydajność Porkerta z moim przedwojennym gruchotnikiem .
Regzer
Comment
-
Comment