Witajcie.
Jako że to moja pierwsza produkcja, proszę, o ewentualne uwagi co next razem poprawić.
A było to tak:
Około 2,5 litra wody zagotowałem (pół buletki wody Oaza z biedronki po 1,49 za 5l.), rozmieszałem w tym torebkę (1kg) zukru (też z biedronki :]). Następnie wpakowałem zawartość brewkita (Coopers Dark Ale) i wymieszałem aż sie dobrze rozpuści. Nastęnie doprowadziłem do wrzenia. Tymczasem resztę wody z butelk wlałem do fermentora. Druga butelka (5l) wody czekała już jakiś czas w zamrażarce. Tzecia i czwarta stały w temp. pokojowej.
Jak już "brzeczka" zawrzała, to wlałem ją do fermentora, następnie dolałem letnią wodę (obie butelki o temp. pokojowej), a na koniec wlałem tą z zamrażarki. Mocno zamieszałem. Temperatura końcowa wyniosła 26st C. Blg wyszło na poziomie 10. Czy mże być OK?
W szklance wody o podobnej temperaturze (właściwie o dokładnie takiej samej:]) rozpuściłem łyżeczkę cukru a następnie rozmieszałem w niej drożdże. Po mniej-więcej 10 minutach (mycie garów i innych przyrządów), wlałem zawartość szklanki z drożdżami do fermentora, po czym ponownie solidnie wymieszałem.
Założyłem wieko (szczelnie), wetknąłem rurkę fermentacyjną z wodą i czekam na pierwsze bobmelki. Czekam cierpliwie - od godziny
Pozdrawiam wszystkich i proszę o konstruktywną krytykę, uwagi, sugestie....
PawełZ
Jako że to moja pierwsza produkcja, proszę, o ewentualne uwagi co next razem poprawić.
A było to tak:
Około 2,5 litra wody zagotowałem (pół buletki wody Oaza z biedronki po 1,49 za 5l.), rozmieszałem w tym torebkę (1kg) zukru (też z biedronki :]). Następnie wpakowałem zawartość brewkita (Coopers Dark Ale) i wymieszałem aż sie dobrze rozpuści. Nastęnie doprowadziłem do wrzenia. Tymczasem resztę wody z butelk wlałem do fermentora. Druga butelka (5l) wody czekała już jakiś czas w zamrażarce. Tzecia i czwarta stały w temp. pokojowej.
Jak już "brzeczka" zawrzała, to wlałem ją do fermentora, następnie dolałem letnią wodę (obie butelki o temp. pokojowej), a na koniec wlałem tą z zamrażarki. Mocno zamieszałem. Temperatura końcowa wyniosła 26st C. Blg wyszło na poziomie 10. Czy mże być OK?
W szklance wody o podobnej temperaturze (właściwie o dokładnie takiej samej:]) rozpuściłem łyżeczkę cukru a następnie rozmieszałem w niej drożdże. Po mniej-więcej 10 minutach (mycie garów i innych przyrządów), wlałem zawartość szklanki z drożdżami do fermentora, po czym ponownie solidnie wymieszałem.
Założyłem wieko (szczelnie), wetknąłem rurkę fermentacyjną z wodą i czekam na pierwsze bobmelki. Czekam cierpliwie - od godziny
Pozdrawiam wszystkich i proszę o konstruktywną krytykę, uwagi, sugestie....
PawełZ
Comment