Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bozoo
Mój pierwszy raz.
Collapse
X
-
-
I po robocie. Wczoraj wieczorem (a raczej w nocy) zabutelkowałem. Aerometr wskazał około 1,5*Blg. Da to jakieś 4-4,5% Alkoholu. Piwko przebywało w fermentorze 3,5 doby.
Ktoś kiedyś pisał o lekcji cierpliwości - to mnie chyba teraz czeka całe magisterium z tego tematu
A przy okazji - Jak długo powinno leżakować? Czy wystarczy z miesiąc? I co się będzie działo (mam nadzieje że nic), jeśli przeleży ono cały czas w temp. około 20*C (nie mam piwnicy).
Jak bardzo zmienia się smak po odleżakowaniu? Pytam, bo koledzy już chcą degustować a ja koniecznie chcę odczekać, na razie mówię im, że będzie zupełnie inne w smaku...Comment
-
No i po degustacji. Sam sobie odpowiem na poprzedni post - smak zmienia się bardzo. Podczas butelkowania było słodkie, jakby ciężkawe. Teraz - nieco cienkie (ekstrakt 10,5*Blg), goryczkowe. Niektórzy twierdzą, że aż za gorzkie. Widać drożdże w butelkach wsunęły cukier do zera :P Mnie osobiście smakuje (wielu znajomym na szczęście również).
Po nalaniu do kufla prezentuje się stylowo - klarowny, ciemny mahoń, cały czas bombelkuje. Piana dość trwała ale niezbyt gęsta. I tu troche mi zeszło - różne butelki są różnie nagazowane. Czasem naleję tylko z odrobiną piany a raz mimo wszelkich starań po wlaniu odrobiny zobaczyłem pełniuśki kufelek piany. No cóż, taka mała nieregularność :]
Pozdrawiam wszystkich i - Wasze zdrowie
P.S. Co polecacie na drugą warkę?Comment
-
pójść o krok dalej... czyli samemu określić styl piwa przy użyciu ekstraktu słodowego niechmielonego. jestem akurat chętny coś zakupić w WES-ie, więc możemy coś wziąść na spółkę. służę też pomocą przy nabieraniu doświadczenia.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment