Mój pierwszy raz.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bozoo
    Myślicie, że powinienem czekać do 1Blg, jak pisali w instrukcji do brewkita?
    Nie wierz w takie bzdury. Do 1 Blg na pewno Ci nie zejdzie, nie ma mowy. Raczej nie opuści już aktualnego pułapu. Zaczekaj jeszcze jeden dzień i zlej na cichą fermentację, albo tez od razu butelkuj.

    Comment

    • bozoo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.10
      • 18

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Do 1 Blg na pewno Ci nie zejdzie, nie ma mowy
      Tak wyczytałem w ulotce od Coopersa. No dobra - czyli jutro butelkowanie :P

      Pozdro

      Comment

      • bozoo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.10
        • 18

        #18
        I po robocie. Wczoraj wieczorem (a raczej w nocy) zabutelkowałem. Aerometr wskazał około 1,5*Blg. Da to jakieś 4-4,5% Alkoholu. Piwko przebywało w fermentorze 3,5 doby.
        Ktoś kiedyś pisał o lekcji cierpliwości - to mnie chyba teraz czeka całe magisterium z tego tematu
        A przy okazji - Jak długo powinno leżakować? Czy wystarczy z miesiąc? I co się będzie działo (mam nadzieje że nic), jeśli przeleży ono cały czas w temp. około 20*C (nie mam piwnicy).
        Jak bardzo zmienia się smak po odleżakowaniu? Pytam, bo koledzy już chcą degustować a ja koniecznie chcę odczekać, na razie mówię im, że będzie zupełnie inne w smaku...

        Comment

        • bozoo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.10
          • 18

          #19
          No i po degustacji. Sam sobie odpowiem na poprzedni post - smak zmienia się bardzo. Podczas butelkowania było słodkie, jakby ciężkawe. Teraz - nieco cienkie (ekstrakt 10,5*Blg), goryczkowe. Niektórzy twierdzą, że aż za gorzkie. Widać drożdże w butelkach wsunęły cukier do zera :P Mnie osobiście smakuje (wielu znajomym na szczęście również ).
          Po nalaniu do kufla prezentuje się stylowo - klarowny, ciemny mahoń, cały czas bombelkuje. Piana dość trwała ale niezbyt gęsta. I tu troche mi zeszło - różne butelki są różnie nagazowane. Czasem naleję tylko z odrobiną piany a raz mimo wszelkich starań po wlaniu odrobiny zobaczyłem pełniuśki kufelek piany. No cóż, taka mała nieregularność :]
          Pozdrawiam wszystkich i - Wasze zdrowie
          P.S. Co polecacie na drugą warkę?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19291

            #20
            pójść o krok dalej... czyli samemu określić styl piwa przy użyciu ekstraktu słodowego niechmielonego. jestem akurat chętny coś zakupić w WES-ie, więc możemy coś wziąść na spółkę. służę też pomocą przy nabieraniu doświadczenia.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • dadek
              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
              dadek
              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
              2023-12-05, 00:56
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • dadek
              Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
              dadek
              Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
              2023-11-09, 20:59
            • pegazus300
              Dolewanie wody
              pegazus300
              Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
              2018-03-20, 08:17
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...