napój chmielony

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kardynal_biggles
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 29

    #1

    napój chmielony

    w środę nastawiłem napój miodowy, chmielony, drożdżowany. stoi sobie w pokoju gdzie temperatura dla drożdży jest mniej więcej w sam raz. światła dużo nie dostają, bo stoją w ciemnym kącie. po parunastu godzinach pojawiła się pierwsza piana więc uznałem, że idzie ku dobremu. ale dziś powąchałem i... ups! zapach jest tak jakby kwaśny i to całkiem mocno. piany nie przybyło, do tego zauważyłem, że warstwa powierzchniowa ma jaśniejszy kolor (to co pod nią koloru nie zmieniło). baniaki są przykryte, ale nie zamknięte szczelnie.


    zaryzykowałem i spróbowałem. ufffff, nie czuć ani kawałka octu. za to wyraźnie czuć drożdże, miód i trochę chmielu na końcu języka. i jest gaz!

    no i zastanawiam się czy dochmielić napój czy też nie. przy przelewaniu do baniaków brzeczka była zdecydowanie gorzka. a teraz ledwo, ledwo. mam szyszunie a nie granulki. zagotować trochę wody, wrzucić do niej chmiel, pogotować, przestudzić, przecedzić i dodać?
    beware of the chicken!
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    W temacie Browarzyciela już o tym było. Ostatnio jak spróbowałem mojego piwa które jeszcze nie przefermentowało do końca goryczka była znikoma, ale gdy postało w szklance 2 godziny i wszystkie zanieczyszczenia drożdże idt. opadły na gno powróciła goryczka taka jak zaraz po nachmieleniu.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Lepiej niedochmielić niż przechmielić.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
        dadek
        To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
        2022-09-08, 02:08
      • dadek
        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
        dadek
        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
        2025-01-12, 18:42
      • bastion
        Słowacja, Predna Hora 491, Pivovar Predna Hora.
        bastion
        Mikrusy mieszczące się w miastach, mają tą wygodę, że dostać się do nich jest lekko, łatwo i przyjemnie.
        Natomiast takie jak ten który opisuję, to dla kogoś kto porusza się tylko transportem publicznym, dotarcie do celu wymaga nieco poświęcenia i czasu.

        Murańska...
        2019-01-26, 22:20
      • dadek
        Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
        dadek
        Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
        Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
        2024-05-23, 01:04
      • Petitpierre
        Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
        Petitpierre
        W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
        2025-02-14, 11:03
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...