Beerhound z Deerlandii

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jool
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.07
    • 6

    #1

    Beerhound z Deerlandii

    Witam,
    podczytywałam Was w wakacje, wtedy też uwarzyłam pierwsze piwo, ale dopiero teraz wywiązuję się z obietnicy opisania moich doświadczeń z warzenia i to nawet nie do końca, bo znów zapomniałam zabrać do pracy moje notatki, a więc zacznę jutro.
    Na razie przyznam się tylko do 5 warek z zacieraniem.
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jool
    [...] Na razie przyznam się tylko do 5 warek z zacieraniem.
    Witaj! Czy "tylko" oznacza, że zrobiłaś więcej, a przyznasz się tylko do pięciu; czy może zrobiłaś tylko pięć i jeszcze Ci mało?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Jool
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.07
      • 6

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
      Witaj! Czy "tylko" oznacza, że zrobiłaś więcej, a przyznasz się tylko do pięciu; czy może zrobiłaś tylko pięć i jeszcze Ci mało?
      Zrobiłam tylko pięć i pewnie, że mi mało, choć ja akurat piwa nie piję naprawdę!
      Ja po prostu lubię eksperymentować, dlatego też oprócz piwa piekę chleb, robię wino i inne tego typu sprawy.

      A teraz o 1 warce.
      Po surowce musiałam jechać do Wrocławia. Kupiłam zestaw śrutowany Brown Ale. Zadzwoniłam do męża, że przywiozę piwo, ale miał fajną minę ( ) jak zobaczył pudło, a w środku słody .

      Zaczęliśmy 24.07.2005r. o 17-tej.
      Oczywiście nie zrobiłam z przepisem. I tak:

      1.7 kg słodu pilzneńskiego
      0.3 kg słodu karmelowego jasnego

      30 min. - 62*-65*C
      30 min. - 72*-75*C

      chmielenie 65 min.
      w 5 min. - 10g ch.goryczkowego Marynka - granulat
      w 50 min. - 15g ch.aromatycznego Lubelski - granulat

      Wyszło ok. 9 l - 13 Blg

      25.07. o godz. 00.30 zadane drożdżami Safale S-04.
      31.07. o godz. 15.30 zlane na cichą - 3 Blg
      14.08. 0 godz. 13.00 butelkowanie + 50g glukozy

      Jeśli chodzi o butelkowanie to, ponieważ nie mieliśmy jeszcze kapslownicy, piwo poszło w butelki plastikowe 0.5 po wodzie mineralnej i w 4-ry takie jak z Grolscha.

      Muszę przyznać, że piwo wyszło fajnie. Została tylko jedna butelka.
      Piana była piękna, ale tylko z tych zakręcanych butelek.
      W smaku jak dla mnie zbyt goryczkowe, ale ja tak o każdym piwie mówię

      Na tyle nam się to spodobało, że postanowiliśmy zrobić więcej piwa.
      Następne warzenie to było już w sumie 25 l, a kolejne - 29 l, aż się boję co będzie następnym razem.

      Comment

      • Jool
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.07
        • 6

        #4
        Warka 2a i 2b

        No i przyszła kolej na następne warzenie.

        14.09.2005r. g. 18.00

        5 kg słodu pilzneńskiego

        wsypaliśmy do 10 l wody o temp. 70*C

        30 min. - 65*C
        30 min. - 70*-72*C

        wyszło 20l -14 Blg i 5l - 8 Blg

        2a

        20l - chmielenie
        60 min. - 30g gran. Marynki 10%
        15 min. - 25g gran. Lubelski 3,5%

        15.09.2005 o g. 9.00 zadane drożdżami Safale US-56

        23.09.2005 zlane na cichą - 2 Blg + 1/4 tabl. Hope Aroma Tabs

        10.10.2005 butelkowane + 200g ekstraktu słodowego w proszku

        2b

        5l - chmielenie
        50 min. - 13g Marynki 8.7%
        15 min. - trochę miodu i cukru

        wyszło 12 Blg

        15.09.2005 zadane drożdżami Safale S-04 - 0.5 op.
        23.09.2005 na cichą
        05.10.2005 butelkowanie + cukier

        2a - wyszło takie mało chmielone, ale kobietom bardzo smakuje
        2b - bardzo nachmielone, ale z czasem nie jest to już takie nachalne

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
          dadek
          Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
          2023-04-27, 03:48
        • pebejot
          Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
          pebejot
          Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
          Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
          2024-09-09, 00:21
        • pebejot
          Bułgaria, Sofia, Georgi Benkovski 6, Tap Local (Piwowarna Kazan)
          pebejot
          Minibrowar, a raczej firmowy pub browaru Kazan schowany w jednej z bocznych uliczek w centrum Sofii.
          W mikro lokalu jest bar z miejscem na konsumpcję piwa dla kilku osób przy blacie, oraz na antresoli. Tam również tylko kilka miejsc przy blacie.
          Lokal ze swojską atmosferą, urządzony...
          2024-09-03, 10:03
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • bastion
          Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
          bastion
          Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
          2022-02-11, 22:53
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...