druga warka - Prawdziwy Lager

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #1

    druga warka - Prawdziwy Lager

    Witam serdecznie !
    To będzie moja druga warka. Pierwsza z brew-kita leżakuje sobie ładnie. Na dniach zacznę robić drugą, mam już surowce na Prawdziwego Lagera. Będę oczywiście relacjonował i dzielił się z wami wrażeniami, licząc także na fachowe porady. Planuję przprowadzić dodatkowo fermentację cichą. Posiadam dwa fermentatory (z kranikiem i bez). Mam w tym momencie nieco wątpliwości. Mianowicie:
    Jeśli zrobię fermentację burzliwą w fermentatorze bez kranika, to po fermentacji cichej, która będzie przebiegać w fermentatorze z kranikiem, będę musiał dodawać glukozy prosto do butelek. Ewentualnie, po fermentacji cichej przeleje młode piwo do fermentatora bez kranika, tylko że z niego będzie się mniej wygodnie rozlewało do butelek.
    Więc, czy są jakieś przeciwskazania, do przeprowadzenia fermentacji burzliwej w fermentatorze z kranikiem ? Później spuściłbym kranikiem z wężykiem piwo do fermentatora bez kranika, w celu przeprowadzenia fermentacji cichej. Po fermentacji cichej, wężykiem przelałbym piwo do fermentatora z kranikiem dodając glukozę. Następnie do butelek i leżakowanie.
    Pozdrawiam
    dj
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Do każdej warki będziesz zakłądał osobny temat?

    Comment

    • banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

      #3
      Ja nie robię nigdy fermentacji w fermentorze z kranikiem. Na dnie zostają różności, które potrafią zatkać wlot do spustu. Zwłaszcza po burzliwej na dnie jest mnóstwo drożdży, które zakończyły robotę. Nie wiem czy to optymalne rozwiązanie ale ja mam po prostu dwa fermentory bez kranika, jeden na burzliwą, drugi na cichą. Fermentor z kranikiem używany jest przez mnie tylko do filtracji zacieru i rozlewu do butelek.

      Ale, żeby nie było, że robiłem tak zawsze. Na początku burzliwą robiłem bez kranika, cichą z kranikiem i potem męczyłem się z napełnianiem butelek łyżeczką glukozy. Teraz jest lepiej. Znacznie.


      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
        Ja nie robię nigdy fermentacji w fermentorze z kranikiem. Na dnie zostają różności, które potrafią zatkać wlot do spustu. Zwłaszcza po burzliwej na dnie jest mnóstwo drożdży, które zakończyły robotę. Nie wiem czy to optymalne rozwiązanie ale ja mam po prostu dwa fermentory bez kranika, jeden na burzliwą, drugi na cichą. Fermentor z kranikiem używany jest przez mnie tylko do filtracji zacieru i rozlewu do butelek.

        Ale, żeby nie było, że robiłem tak zawsze. Na początku burzliwą robiłem bez kranika, cichą z kranikiem i potem męczyłem się z napełnianiem butelek łyżeczką glukozy. Teraz jest lepiej. Znacznie.
        Myślę, że to jest naprawdę dobre rozwiązanie. Ale ja nie mam dwóch fermentatorów bez kranika W przyszłości pomyślę nad tym.

        Hm, ale można przecież burzliwą zrobić w fermentatorze z kranikiem, ale nie spuszczać później kranikiem tylko z góry wężykiem ! .... do fermentatora bez kranika na cichą. Później wężykiem do Fermentatora z kranikiem i z dodatkiem glukozy do butelek. I tak chyba zrobię
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          My kiedyś też mieliśmy tylko jeden f. z kranikiem - a radziliśmy sobie dość łatwo: po burzliwej w f. bez kranika dekantowaliśmy do tego z kranikiem i z niego spuszczaliśmy przez kranik piwo do umytego i zdezynfekowanego fermentora głównego.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
            Hm, ale można przecież burzliwą zrobić w fermentatorze z kranikiem, ale nie spuszczać później kranikiem tylko z góry wężykiem ! .... do fermentatora bez kranika na cichą.
            O! I to jest dobra koncepcja


            Comment

            • kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
              Hm, ale można przecież burzliwą zrobić w fermentatorze z kranikiem, ale nie spuszczać później kranikiem tylko z góry wężykiem ! .... do fermentatora bez kranika na cichą. Później wężykiem do Fermentatora z kranikiem i z dodatkiem glukozy do butelek. I tak chyba zrobię
              Otóż to !
              Ja tak robię od samego początku.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Poprę Wujcia - też stosuję system dwóch fermentorów bez kranika i jednego z kranikiem. A obecnie poważnie zastanawiam się nad kupnem trzeciego bez kranika
                I Danielu - lepiej opisuj swoje warki w jednym długim temacie, wtedy na forum jest większa przejrzystość.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                  Hm, ale można przecież burzliwą zrobić w fermentatorze z kranikiem,
                  Pod warunkiem, że kranik jest szczelny oraz uszczelka pod kranikiem jest szczelna.
                  Ja kiedyś chciałem zrobić cichą w ten sposób ale przeciskały się krople piwa przez uszczelkę i zrezygnowałem.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                    Poprę Wujcia - też stosuję system dwóch fermentorów bez kranika i jednego z kranikiem. A obecnie poważnie zastanawiam się nad kupnem trzeciego bez kranika
                    I Danielu - lepiej opisuj swoje warki w jednym długim temacie, wtedy na forum jest większa przejrzystość.
                    Narazie jednak pozostane przy koncepcji fermentacji burzliwej w F z kranikiem.

                    Ok, dzięki za cenną uwagę, więcej wątków nie będe zakładał
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                      Pod warunkiem, że kranik jest szczelny oraz uszczelka pod kranikiem jest szczelna.
                      Ja kiedyś chciałem zrobić cichą w ten sposób ale przeciskały się krople piwa przez uszczelkę i zrezygnowałem.
                      Powinien być raczej szczelny. Ale zaleję go wodą i przetestuję.
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • berdo
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.07
                        • 100

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                        Pod warunkiem, że kranik jest szczelny oraz uszczelka pod kranikiem jest szczelna.
                        Ja kiedyś chciałem zrobić cichą w ten sposób ale przeciskały się krople piwa przez uszczelkę i zrezygnowałem.
                        Trochę się przeciśnie i przestanie, omówione tutaj

                        Comment

                        • banaszek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.02
                          • 617

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                          A obecnie poważnie zastanawiam się nad kupnem trzeciego bez kranika
                          I to jest jeszcze lepsza koncepcja. Trzeci bez kranika pozwala bez bałaganu robić dwa piwka na raz Teraz to robię z dwoma fermentorami ale jednak brak tego kolejnego (bufora). Też jestem na etapie zakupu kolejnego fermentora.


                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
                            I to jest jeszcze lepsza koncepcja. Trzeci bez kranika pozwala bez bałaganu robić dwa piwka na raz Teraz to robię z dwoma fermentorami ale jednak brak tego kolejnego (bufora). Też jestem na etapie zakupu kolejnego fermentora.
                            Toteż właśnie. Chcę mieć możliwość robienia drugiego piwa jednocześnie. Niby w cyklu cotygodniowym powinna być stosowna rotacja, ale czasem fermentacja się przedłuża, poza tym mocniejsze piwa wymagają więcej niż tydzień na burzliwej. Stąd mój browar niedługo wzbogaci się o nowy tankofermentator

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                              Witam serdecznie !
                              Jeśli zrobię fermentację burzliwą w fermentatorze bez kranika, to po fermentacji cichej, która będzie przebiegać w fermentatorze z kranikiem, będę musiał dodawać glukozy prosto do butelek.
                              Czy mogę spytać dlaczego nie możesz dodać glukozy do fermentora z kranikiem kiedy jest cicha?
                              W czym problem. Przecież jak burzliwą zrobisz z K, cichą bez K a potem znów przelejesz do fermentora z K to ryzyko złapania zakażenia wzrasta. Nie lepiej zrobić bez K* potem cicha z K i odrazu w butelki?


                              *K=kranik

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • ohdesu
                                Piana przy cichej fermentacji
                                ohdesu
                                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                2019-03-03, 15:39
                              • Daray
                                Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                Daray
                                Dzień dobry,

                                W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                2023-03-13, 21:01
                              • VidiBob
                                Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                VidiBob
                                Dzień dobry,
                                zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                2022-05-19, 15:36
                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 22:07
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...