Witam serdecznie !
To będzie moja druga warka. Pierwsza z brew-kita leżakuje sobie ładnie. Na dniach zacznę robić drugą, mam już surowce na Prawdziwego Lagera. Będę oczywiście relacjonował i dzielił się z wami wrażeniami, licząc także na fachowe porady. Planuję przprowadzić dodatkowo fermentację cichą. Posiadam dwa fermentatory (z kranikiem i bez). Mam w tym momencie nieco wątpliwości. Mianowicie:
Jeśli zrobię fermentację burzliwą w fermentatorze bez kranika, to po fermentacji cichej, która będzie przebiegać w fermentatorze z kranikiem, będę musiał dodawać glukozy prosto do butelek. Ewentualnie, po fermentacji cichej przeleje młode piwo do fermentatora bez kranika, tylko że z niego będzie się mniej wygodnie rozlewało do butelek.
Więc, czy są jakieś przeciwskazania, do przeprowadzenia fermentacji burzliwej w fermentatorze z kranikiem ? Później spuściłbym kranikiem z wężykiem piwo do fermentatora bez kranika, w celu przeprowadzenia fermentacji cichej. Po fermentacji cichej, wężykiem przelałbym piwo do fermentatora z kranikiem dodając glukozę. Następnie do butelek i leżakowanie.
To będzie moja druga warka. Pierwsza z brew-kita leżakuje sobie ładnie. Na dniach zacznę robić drugą, mam już surowce na Prawdziwego Lagera. Będę oczywiście relacjonował i dzielił się z wami wrażeniami, licząc także na fachowe porady. Planuję przprowadzić dodatkowo fermentację cichą. Posiadam dwa fermentatory (z kranikiem i bez). Mam w tym momencie nieco wątpliwości. Mianowicie:
Jeśli zrobię fermentację burzliwą w fermentatorze bez kranika, to po fermentacji cichej, która będzie przebiegać w fermentatorze z kranikiem, będę musiał dodawać glukozy prosto do butelek. Ewentualnie, po fermentacji cichej przeleje młode piwo do fermentatora bez kranika, tylko że z niego będzie się mniej wygodnie rozlewało do butelek.
Więc, czy są jakieś przeciwskazania, do przeprowadzenia fermentacji burzliwej w fermentatorze z kranikiem ? Później spuściłbym kranikiem z wężykiem piwo do fermentatora bez kranika, w celu przeprowadzenia fermentacji cichej. Po fermentacji cichej, wężykiem przelałbym piwo do fermentatora z kranikiem dodając glukozę. Następnie do butelek i leżakowanie.
Comment