Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
druga warka - Prawdziwy Lager
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseToteż właśnie. Chcę mieć możliwość robienia drugiego piwa jednocześnie. Niby w cyklu cotygodniowym powinna być stosowna rotacja, ale czasem fermentacja się przedłuża, poza tym mocniejsze piwa wymagają więcej niż tydzień na burzliwej. Stąd mój browar niedługo wzbogaci się o nowy tankofermentatorPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaCzy mogę spytać dlaczego nie możesz dodać glukozy do fermentora z kranikiem kiedy jest cicha?
W czym problem. Przecież jak burzliwą zrobisz z K, cichą bez K a potem znów przelejesz do fermentora z K to ryzyko złapania zakażenia wzrasta. Nie lepiej zrobić bez K* potem cicha z K i odrazu w butelki?
*K=kranikPozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksdyskusja na ten temat już była,fermentacja z kranikiem ,cicha bez po cichej na dnie też zostaje osad ,wtedy piwo zlać do ferm.z kranikiem z dodatkiem glukozy(curu) i butelkować
Przyjrzałam się tej dyskusji i powtórzę, że kto tak kombinuje ten naraża się o jeden raz więcej na zakażenie piwa. A to że na cichej zostaje osad to nie sięga on do kranu na tyle żeby go zapchać. zresztyą drożdże "piwne" są tak dobre że jesli o mnie chodzi to mogą iść do butelek w całościna klarowności mi nie zależy
Comment
-
No tak, tylko wtedy celowość przeprowadzania cichej wogóle staje się dyskusyjna. Piwo raczej na cichej dofermentowuje w niewielkim stopniu, bardziej przydatne jest jego sklarowanie. Jak dodasz glukozę i zamieszasz to całe klarowanie o kant stołu...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyNo tak, tylko wtedy celowość przeprowadzania cichej wogóle staje się dyskusyjna. Piwo raczej na cichej dofermentowuje w niewielkim stopniu, bardziej przydatne jest jego sklarowanie. Jak dodasz glukozę i zamieszasz to całe klarowanie o kant stołu...
Przelewać po cichej jeszcze raz do fermentatora bez kranika, a następnie z glukozą do butelek ?Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiMógłby ktoś się w tej kwesti jeszcze wypowiedzieć ? Jak narazie są dwie sprzeczne opinie
Przelewać po cichej jeszcze raz do fermentatora bez kranika, a następnie z glukozą do butelek ?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiMógłby ktoś się w tej kwesti jeszcze wypowiedzieć ? Jak narazie są dwie sprzeczne opinie
Przelewać po cichej jeszcze raz do fermentatora bez kranika, a następnie z glukozą do butelek ?
Inny wariant (też wcześniej opisany i według mnie wygodniejszy): burzliwa z kranikiem, cicha bez kranika, dekantacja piwa do fermentora z kranikiem, dolewasz roztwór glukozy, możesz zabełtać i zlewać do butelek. Zaleta - nie kłopoczesz się odmierzaniem łyżeczkami glukozy, nie sypiesz niczego do butelek. Dla mnie to była za bardzo upierdliwa procedura.
Przy trzech fermentorach ja robię inaczej, bez kranika - burzliwa, przelewam do drugiego bez kranika - cicha, przelewam do trzeciego z kranikiem, dolewam roztwór glukozy/ekstrakt, mieszam i zlewam do butelek.
Jeszcze jedna uwaga - nie podoba mi się koncepcja fermentacji w fementorze z kranikiem. Mówię o fermentorze plastikowym z BA (lub jakimś klonie). Podoba mi się za to koncepcja fermentorów takich jak np. JAM 40.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPrzyjrzałam się tej dyskusji i powtórzę, że kto tak kombinuje ten naraża się o jeden raz więcej na zakażenie piwaPiwochłonComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwochłonMyślę, że ryzyko jest małe. Takie młode piwo nie jest już zbyt atrakcyjną pożywką dla mikroorganizmów - alkohol, kwaśny odczyn no i niewiele do żarcia zostałoComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek... nie kłopoczesz się odmierzaniem łyżeczkami glukozy, nie sypiesz niczego do butelek. Dla mnie to była za bardzo upierdliwa procedura....Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaWcale kłopotać się nie trzeba. Wystarczy odmierzyć odpowiednia ilość glukozy/suchego ekstraktu i rozrobic z wodą. Wodny roztwór łatwiej jest przelewać do butelek. I można użyć lejka a nie bawic sie malutką łyżeczkąPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPrzyjrzałam się tej dyskusji i powtórzę, że kto tak kombinuje ten naraża się o jeden raz więcej na zakażenie piwa.
Ja po cichej przelewam do czystego fermentora z roztworem glukozy.MM961
4:-)Comment
-
Ja generalnie nie mam fioła na punkcie sterylności bo i tak warunków laboratoryjnych nie uzyskam. Wszystko tuż przed użyciem dodatkowo sparzam i wsio.
Ale przy samej brzeczce i późniejszym młodym piwie jak najmniej ingeruje. I nie przelewam w tą i z powrotem aby uniknąć ewentualnego zakażenia. Kto chce niech nawet stosuje 5 fermentorów, na każdą czynność osobnego, i trafia łyżeczką w butelkę
ZdrowieComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaWcale kłopotać się nie trzeba. Wystarczy odmierzyć odpowiednia ilość glukozy/suchego ekstraktu i rozrobic z wodą. Wodny roztwór łatwiej jest przelewać do butelek. I można użyć lejka a nie bawic sie malutką łyżeczką
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment