druga warka - Prawdziwy Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam998
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.04
    • 14

    #31
    A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.

    Comment

    • banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam998
      A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.
      I o to chodzi, jest szkoła kartuska i łowicka Ważne aby mieć przyjemność z robienia i spożywania


      Comment

      • piwochłon
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.04
        • 71

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Rozumiem że o czystość butelek już nie muszę się martwić?
        No, jeżeli lubisz pić z brudnych butelek ...
        Piwochłon

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
          No jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
          Nie no bez przesady. Równie dobrze musiałabym co do setnej grama odmierzać glukozę na łyżeczce. Powtarzam, że ja fioła nie mam na tym punkcie bo nie zamierzam powielać komercyjnych browarów w swojej dokładności. Ja odmierzam wszystko na oko. Tak i drożdże jak i glukozę i ilość piwa w butelkach. Jedyne co mierzę skrupulatnie to zasyp na każdą warkę... jakby kiedyś zachciało mnie się powtórzyć jakieś piwo

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
            No jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
            Ja chciałbym jeszcze spytać:

            - Powinno się cukier wsypywać do butelki przed czy po wlaniu do niej piwa ? (czy bez różnicy ?)

            - Robienie roztworu z cukru i wlewanie go do fermentatora, zamiast wsypywania po pol lyzeczki bezposrednio do butelki ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o późniejszy smak piwa, czy jest to tylko kwestia wygody ?
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #36
              Smakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                Smakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).
                Więc dodawany do butelek cukier odpowiada tylko za nagazowanie, o ile dobrze rozumiem. Więc w sumie, iloscią dodawanego cukru można sterować moc nagazowania piwa
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                Przetwarzanie...
                X