druga warka - Prawdziwy Lager

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam998
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.04
    • 14

    #31
    A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.

    Comment

    • banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam998
      A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.
      I o to chodzi, jest szkoła kartuska i łowicka Ważne aby mieć przyjemność z robienia i spożywania


      Comment

      • piwochłon
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.04
        • 71

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Rozumiem że o czystość butelek już nie muszę się martwić?
        No, jeżeli lubisz pić z brudnych butelek ...
        Piwochłon

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
          No jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
          Nie no bez przesady. Równie dobrze musiałabym co do setnej grama odmierzać glukozę na łyżeczce. Powtarzam, że ja fioła nie mam na tym punkcie bo nie zamierzam powielać komercyjnych browarów w swojej dokładności. Ja odmierzam wszystko na oko. Tak i drożdże jak i glukozę i ilość piwa w butelkach. Jedyne co mierzę skrupulatnie to zasyp na każdą warkę... jakby kiedyś zachciało mnie się powtórzyć jakieś piwo

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
            No jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
            Ja chciałbym jeszcze spytać:

            - Powinno się cukier wsypywać do butelki przed czy po wlaniu do niej piwa ? (czy bez różnicy ?)

            - Robienie roztworu z cukru i wlewanie go do fermentatora, zamiast wsypywania po pol lyzeczki bezposrednio do butelki ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o późniejszy smak piwa, czy jest to tylko kwestia wygody ?
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #36
              Smakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                Smakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).
                Więc dodawany do butelek cukier odpowiada tylko za nagazowanie, o ile dobrze rozumiem. Więc w sumie, iloscią dodawanego cukru można sterować moc nagazowania piwa
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 10:28
                • ohdesu
                  Piana przy cichej fermentacji
                  ohdesu
                  To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                  2019-03-03, 15:39
                • Daray
                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                  Daray
                  Dzień dobry,

                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                  2023-03-13, 21:01
                • VidiBob
                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                  VidiBob
                  Dzień dobry,
                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                  2022-05-19, 15:36
                • RomaNzRumunii
                  Kolsch temperatura fermentacji
                  RomaNzRumunii
                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                  2023-11-25, 22:07
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...