A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.
druga warka - Prawdziwy Lager
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam998A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekNo jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekNo jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
- Powinno się cukier wsypywać do butelki przed czy po wlaniu do niej piwa ? (czy bez różnicy ?)
- Robienie roztworu z cukru i wlewanie go do fermentatora, zamiast wsypywania po pol lyzeczki bezposrednio do butelki ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o późniejszy smak piwa, czy jest to tylko kwestia wygody ?Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Smakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggySmakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).Pozdrawiam
dj
Comment
-
Comment