A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.
druga warka - Prawdziwy Lager
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam998A ja właśnie korzystając z lejka odmierzam 40 razy taką samą porcję glukozy bezpośrednio do butelek. Trwa to pewnie całe 5 minut. Szkoda mi czasu i pracy na inne praktyki.Ważne aby mieć przyjemność z robienia i spożywania
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekNo jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszekNo jednak właśnie trzeba się kłopotać (przy okazji - korzystałem z lejka), trzeba ODMIERZAĆ np. 40 razy taką samą porcję cukru lub jego roztworu. Według mnie o wiele wygodniej jest wprowadzić roztwór w całości do piwa niż porcjować na etapie butelkowania. Wygoda i czas.
- Powinno się cukier wsypywać do butelki przed czy po wlaniu do niej piwa ? (czy bez różnicy ?)
- Robienie roztworu z cukru i wlewanie go do fermentatora, zamiast wsypywania po pol lyzeczki bezposrednio do butelki ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o późniejszy smak piwa, czy jest to tylko kwestia wygody ?Pozdrawiam
djComment
-
Smakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggySmakowo nie ma to żadnego znaczenia; chodzi o to, aby cukier dobrze się rozpuścił i wymieszał z piwem. Jeśli sypiesz do butelek, to najpierw cukier, a potem wlewasz piwo i już nie musisz mieszać, bo dzieje się to samorzutnie. Opcja wlewania roztworu cukru do fermentora zapewnia, że wszystkie butelki będą równomiernie nagazowane (i oczywiście jest wygodniejsza).Pozdrawiam
djComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment