Ponoć błyskawiczne. Wielkie dzięki za odpowiedź Czyli będzie Marynka na dwa rzuty i Fuggles pod koniec.
Browar "Natoliński Szlachecki" rozpoczyna działalność!
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Granulatu czy szyszek? Przy Marynce i Lubelskim zamierzam szyszek używać.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Przy tak niewielkich ilościach chmielu nie ma większej różnicy ilościowej w przypadku granulatu i szyszek. Niemniej szyszki są zawsze przeze mnie preferowane.
Doczytałem że w zestawie jest 25 g Marynki i to jest dobra ilość.
Czy dobzre rozumiem, że chcesz dawać jednak Lubelski i Fuggles? Nie mieszaj aromatycznych, bo w ten sposób nici będą z eksperymentów smakowych. 30 g Fuggles wystarczy aż nadto.
Comment
-
-
Nie, chodzi o to, że ogólnie zamierzam w przypadku Lubelskiego i Marynki korzystać z szyszek i granulatu. Nie zamierzałem mieszać i Lubelskiego i Fuggles. Jeszcze przy okazji, rozumiem, że spokojnie da się zdekantować brzeczkę znad tej jednej łyżeczki mchu irlandzkiego?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Swoją drogą, czy to normalne żeby filtracja zachodziła bardzo szybko? Aż zawróciłem pierwsze 10 litrów, mimo iż były praktycznie klarowne. Ile zazwyczaj daje się wody do wysładzania?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
W rezultacie otrzymałem 17 litrów o 13Blg. Niesamowita różnica w smaku w porównaniu do gotowców.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecSwoją drogą, czy to normalne żeby filtracja zachodziła bardzo szybko?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecIle zazwyczaj daje się wody do wysładzania?
Na pewno lepiej jest dłużej wysładzać, niż potem dolewać wody by rozcieńczyć brzeczkę, a nie warto wysładzać zbyt długo, a potem gotować brzeczkę by odparować nadmiar wody.Last edited by jerzy; 2006-03-25, 08:11.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Widzę, więc że to kwestia doświadczenia. Filtracja chyba przebiegła prawidłowo, brzeczka była naprawde ładnie oczyszczona. Swoją drogą, pewna nowość w moim małym browarze - po sprawdzeniu, że drożdże ruszyły domknąłem pokrywę i w tym momencie zaczął się sajgon w zaworku. Tego jeszcze nie było Przyjemnie słucha się bąblowania.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Właśnie piję drugą warkę. Muszę przyznać, że wyszło naprawdę fajne. Dodatek ekstraktu pszenicznego sprawił, iż jest jakby słodkie. A nagazowanie i piana są takie jakie być wg mnie powinny.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Spóźniony opis czwartkowej warki.
Pilzneński 4kg
Carared 0,2kg
Caramunich 0,2kg
Caraamona 0,1kg
Płatki owsiane 0,5kg
Palony jęczmień 0,1kg
Chmiel: tu śmieszna sprawa, ale jako, że gotowałem już po północy, to zmęczony dniem pomyliłem torby i zamiast aromatycznego dałem jeszcze raz goryczkowy. Jako, że już w woreczku był razem z mchem irlandzkim i dodatkami uznałem, że dłubać nie będe i będzie mocno chmielone. A więc:
Marynka 100g
Lubelski 40g
Dodatki:
Goździki i jałowiec
Zacieranie:
53*C - 20'
67*C - 30'
72*C - 15'
Podgrzanie do 76*C i do filtracji.
Filtracja trwała dłużej niż poprzednia warka (stout). Po 80' gotowania otrzymałem 20 litrów brzeczki 15*BLG. Zadałem ją Safbrew T-58 ze startera. Ogólnie miałem nadzieję, na czerwony kolor, ale otrzymałem ciemno-wiśniowy, który też jest piękny. Jak na razie przez 3 dni drożdże pracowały wybitnie, uprzednio wyrzucając 3/4 wody z zaworka. Swoją drogą, przez pierwsze dwa dni w pomieszczeniu czuć było bananami.
W tym tygodniu, jeżeli będę miał czas, szykuje się pierwszy pszeniczniak. Zamówiłem przy okazji kupna chmielu ten zestaw z BA, ale zamierzam zrobić z niego ciemniaczka. Ma ktoś jakieś pomysły ile dodać carawheat i palonego jęczmienia?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Sprawdziłem przed godziną piwo i okazuje się, że już zeszło do 6*BLG. Przy okazji pływa w nim tyle drożdży, iż zmieniło kolor na jasnobrązowy. Pachnie też lekko jak pszeniczniak, a w smaku jest bardzo przyjemne.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Miał być jutro pszeniczniak, ale coś BA nie chce mi zamówienia wysłać. Zanabyłem więc imbir i takowe jutro będzie się dziać. Jak myślicie, które grzybki najlepiej dzisiaj dać do rozmnożenia: Safale S-04, Safale US-56 czy Safbrew T-58?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
Comment