Warka #9 - IPA (raczej) stała się faktem.
Zasyp:
-3,5 kg. Pale Ale
-1 kg. Pilzneński
-1 kg. Monachijski
-0,5 kg. Caraaroma
Zasyp takie a nie inny, gdyż okazało się, że mam mniej Pale Ale niż sądziłem i nie mam caraamber.
120 minut w 67-62*C i 15 minut w 72*C. Podgrzanie do 76*C.
Filtracja przebiegła całkiem sprawnie i szybko.
Gotowanie 1h45m
Chmielenie
100 g. Marynki w szyszkach (75 od początku, 25 w 45 minucie)
ok. 40 g. Lubelskiego w szyszkach (15 minut przed końcem)
30 g. Fuggles (jak wyżej)
30 g. Challenger (jak wyżej)
Mech irlandzki
Wyszły 24 litry brzeczki o 14*BLG, czyli chyba całkiem zacnie. Zostało zadane Safale S-04 ze startera.
Zasyp:
-3,5 kg. Pale Ale
-1 kg. Pilzneński
-1 kg. Monachijski
-0,5 kg. Caraaroma
Zasyp takie a nie inny, gdyż okazało się, że mam mniej Pale Ale niż sądziłem i nie mam caraamber.
120 minut w 67-62*C i 15 minut w 72*C. Podgrzanie do 76*C.
Filtracja przebiegła całkiem sprawnie i szybko.
Gotowanie 1h45m
Chmielenie
100 g. Marynki w szyszkach (75 od początku, 25 w 45 minucie)
ok. 40 g. Lubelskiego w szyszkach (15 minut przed końcem)
30 g. Fuggles (jak wyżej)
30 g. Challenger (jak wyżej)
Mech irlandzki
Wyszły 24 litry brzeczki o 14*BLG, czyli chyba całkiem zacnie. Zostało zadane Safale S-04 ze startera.
Comment