Browar "Natoliński Szlachecki" rozpoczyna działalność!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    Browar "Natoliński Szlachecki" rozpoczyna działalność!

    Witam serdecznie!

    Z rozpoczęciem warzenia własnego piwa nosiłem się od ponad roku. W końcu się przemogłem i zamówiłem zestaw Super Start z przyległościami Na pierwszy ogień poszedł Muntons "Irish Stout". Warzenie było zaplanowane na wczoraj, przy czym podczas przygotowywania sprzętu okazało się, że wszystkie gary w domu mają poniżej 6 litrów. Razem z moją dziewczyną, która dzielnie asystowała mi podczas całego procesu uznaliśmy, że to się nie godzi i popędziliśmy do najbliższego hipermarketu. Poza eleganckim i fachowym garem zakupiliśmy także 3 5-litrowe baniaki Żywca Zdrój (do tej pory ta woda mnie nie zabiła, więc do piwa się nada), a kobieta wzbogaciła się o piękne foremki do pieczenia ciasteczek Po powrocie obowiązkowa sterylizacja wszystkiego i zabieramy się do dzieła.

    Skład pierworodnego:
    Puszka Muntons "Irish Stout"
    1,25 ekstraktu słodowego jasnego
    0,5 smoły

    Podczas "warzenia" unosił się piękny zapach chmielu i palonego słodu. Po zagotowaniu wlanie do fermentora bez kurka i dopełnienie wodą. Areometr wskazał circa 12 (pomiar nie był przeprowadzony w temperaturze skalowania). Domknięcie wieka i warka ląduje w wannie. Strasznie wolno szło schładanie, więc do łazience wylądował jeszcze wentylator. Po ponad 1,5h warka została parokrotnie przelana z jednego fermentora do drugiego w celu napowietrzednie i można było dodać uprzednio rehydratowane drożdże. Ostatecznie wylądowała w fementorze z kurkiem i zaworem wodnym. Wieko domknięte zostało dopiero dzisiaj po tym jak zobaczyłem piękną pianę grubą na jakieś 5 centymetrów. I tak to mniej więcej w skrócie wyglądało.

    Dziękuję za natchnięcie mnie na dołączenie do browarnictwa domowego!
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
    ... 0,5 smoły
    Czy dobrze domyślam się, że chodziło tobie o mała puszkę ekstraktu barwiącego? Jeśli tak, to mam obawę, że powstały produkt będzie trudny do przełknięcia.

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #3
      Zachodzi taka obawa przy normalnym konsumencie. Jednakże ja lubię jak piwo wykręca do tego stopnia język, że aż kubeczki smakowe kapitulują
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        ... zakupiliśmy także 3 5-litrowe baniaki Żywca Zdrój (do tej pory ta woda mnie nie zabiła, więc do piwa się nada)
        Woda wysokozmineralizowana nie zabija, jest wręcz lecznicza. Ale dla piwa im mniej minerałów tym lepiej.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        Puszka Muntons "Irish Stout"
        1,25 ekstraktu słodowego jasnego
        0,5 smoły
        Do mojej pierwszej warki poszło chyba 4,3 kg ekstraktu jasnego i 0,25 barwiącego. Piwo wyszło totalnie czarne, ale jak się przegryzło pół roku to zaczęło być fantastyczne.
        Goryczka słodu (ekstraktu) palonego to zupełnie co innego niż goryczka od chmielu!
        Last edited by jerzy; 2005-12-18, 18:53.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
          Woda wysokozmineralizowana nie zabija, jest wręcz lecznicza. Ale dla piwa im mniej minerałów tym lepiej...
          Woda Żywiec Zdrój nie jest żadną wodą mineralną. Z definicki to woda stołówa, a potocznie - zwykła kranówa.

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            Sorry - zapomniałem zaznaczyć, że piszę tylko tak ogólnie - gdyż parametrów mineralizacji (choćby tych deklarowanych na etykiecie) nie znam.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              Poza eleganckim i fachowym garem !
              Tzn. jakim 30l?

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              Zachodzi taka obawa przy normalnym konsumencie. Jednakże ja lubię jak piwo wykręca do tego stopnia język, że aż kubeczki smakowe kapitulują
              Taki twardy jesteś, to możemy sie kiedyś piwami wymienić

              Życzę powodzenia w dalszym warzeniu

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Czy dobrze domyślam się, że chodziło tobie o mała puszkę ekstraktu barwiącego? Jeśli tak, to mam obawę, że powstały produkt będzie trudny do przełknięcia.
                Bez przesady. W moim stoucie znalazło się 250g jęczmienia palonego i 2/3 takiej puszeczki ekstraktu barwiącego. W rezultacie czuć porządnie paloność, ale jest ona w sam raz jak na stouta. Tak więc większa ilość nie zepsuje piwa.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #9
                  Marcin, na razie taki fachowy gar o pojemności ponad 6 litrów. Acz 30-litrowy jest na liście zakupów, ale to już po Bożym Narodzeniu. Co do wymiany to z miłą chęcią. Browarnictwem amatorskim zająłem się przede wszystkim dlatego, że jak na razie nie znalazłem piwa, które by było dla mnie idealne. Najbliższy temu jest Porter ciechanowski.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    Marcin, na razie taki fachowy gar o pojemności ponad 6 litrów. Acz 30-litrowy jest na liście zakupów, ale to już po Bożym Narodzeniu.
                    Może lepiej pod choinkę.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    Browarnictwem amatorskim zająłem się przede wszystkim dlatego, że jak na razie nie znalazłem piwa, które by było dla mnie idealne. Najbliższy temu jest Porter ciechanowski.
                    Jeśli tak, to olej gotowce, przez święta poczytaj artykuły, a od stycznia zacieranie, wtedy znajdziesz piwo dla siebie.

                    Comment

                    • R-1
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.08
                      • 39

                      #11
                      Witam sąsiada i życzę wielu udanych warek

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #12
                        Witaj, dzięki serdeczne Dobrze wiedzieć, że na Ursynowie coś się w tej kwestii dzieje. Za zacieranie zabiorę się kiedy przybędzie do mnie Porkert, do tego czasu wprawię się w gotowcach i zbiorę resztę niezbędnego sprzętu.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #13
                          jeśli myślisz o zacieraniu w niedalekiej przyszlości to trzeba było zainwestowac od razu w wiekszy garnek
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #14
                            O tym już było

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            Acz 30-litrowy jest na liście zakupów, ale to już po Bożym Narodzeniu

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              wiem że było więc trzeba sie było jeszcze tydzień -dwa wstrzymać i kupić większy coby nie robić niepotrzebnych kosztów
                              Last edited by anteks; 2005-12-19, 20:51.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X