Browarek Ozzie'go rozpoczął warzenie :D

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ozzy22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 11

    #1

    Browarek Ozzie'go rozpoczął warzenie :D

    Długo to trwało bym się wreszcie zabrał, ale teraz już wiem na 200% że było warto, dzwięk pykającej ruruki ferm. jest cudowny.

    Przy mojej 1 warce nie rzucam się z motyką na słońce więć zaczynam spokojnie od gotowca Coopersa + esktrakt slodowy (1,5kg). Trochę niskie BLG jak sadze bo 11, ale coż początkującemu się wybacza. Drożdże dodane w temp. 24oC i to chyba była dobra decyzja. Po zaprawieniu drożdżami pierwsze bąbelki już po około 2 godzinach, a dziś o rana to prawdziwa bimbrownia, pyk, pyk, pyk.

    Na razie jest dobrze, teraz czas przygotować buteleczki.
    Dla przyjaciół OZZY
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Powodzenia w dalszym warzeniu. I nikt nie powiedział że piwo 11 Blg nie może być dobre

    Comment

    • ozzy22
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.11
      • 11

      #3
      Etap kolejny czas zacząć?

      Etap kolejny czas zacząć? Oto moje pytanie do Was doświadczonych browarmistrzów.

      Otóż dziś mija 6 dzień pierwszej fermentacji i blg wynosi 4. Lać do butelek czy jeszcze poczekać. Problem polega na tym, że nie mam naczynia na przeprowadzenie cichej ( only 1 fermentor - na razie) Zapaszek bardzo przyjemny, moim zdaniem nic dodać nic ująć, podobnie barwa i smak - zdecydowanie goryczkowy.

      I jeszcze jedno do butelek dodawać cukier czy glukozę.
      Dla przyjaciół OZZY

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4
        Wedle mojej skromnej wiedzy to możesz już butelkować.
        Czy dasz cukier czy glukozę wsjo rawno jednak ja dałbym glukozę.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • ozzy22
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.11
          • 11

          #5
          No piwko rozlane. Teraz najtrudniejszy okres do przetrwania - oczekiwanie.
          Dla przyjaciół OZZY

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jest to doskonały okres na zrobienie kilku kolejnych warek.

            Comment

            • ozzy22
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.11
              • 11

              #7
              I właśnie tak zamierzam postąpić. Surowce już zakupione
              Dla przyjaciół OZZY

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • bastion
                Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
                bastion
                Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
                Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

                Od tego czasu nieco się...
                2023-10-31, 11:39
              • bastion
                Słowacja, Handlova, Kremnicka 12, Pivovar Banik.
                bastion
                Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
                Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
                2023-01-18, 22:08
              • dadek
                Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                dadek
                Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                2025-01-12, 18:42
              • darekd
                RODAUNer, Gigerl
                darekd
                Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.

                Gigerl to "Wiener Spezial"...
                2025-01-10, 16:41
              • ART
                Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
                ART
                Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

                Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

                Nas gugielmapki...
                2024-10-28, 22:31
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...